2019-01-23

Irvin D. Yalom – Szemben ​a nappal: A haláltól való rettegés legyőzése

FÜLSZÖVEG: Irvin D. Yalom legfontosabb, legtöbbet méltatott könyve, a Szemben a nappal, az élet legnagyobb kihívásával, a halálfélelem legyőzésének szükségességével szembesít bennünket.

Arra bátorít, hogy félelem nélkül nézzünk szembe halandóságunk megcáfolhatatlan tényével. Ez a mestermű, amely összegzi Yalom személyes és szakmai életútjának tapasztalatait, segít felismerni, hogy szinte minden szorongásunk mélyén a halálfélelem munkál. 

Amint szembe nézünk saját halandóságunkkal - állítja dr. Yalom -, rádöbbenünk, hogy semmi sem fontosabb az életben, mint a szeretteinkkel való őszinte párbeszéd, és a személyes kiteljesedésünk érdekében vállalt kockáztatás. 

A megindító, személyes történetek mesélői maguk is halálfélelemmel küszködnek - ahogy a szerző is -, így a Szemben a nappal különleges módszereket kínál a félelem leküzdésére és az élet igenlésére, hogy boldogabb, jelentőségteljesebb életet élhessünk.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 271
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 370 g
ISBN: 9789633554265
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Résch Éva

SZERINTEM: Irvin D. Yalom munkásságával tavaly kezdtem ismerkedni A Scopenhauer-terápia által, ami akkor nagyon megfogott. A Szemben a nappal kötete is zseniális a maga módján, ám az én tetszésem mégsem nyerte el annyira, tulajdonképpen pont azért, mert nem érzem úgy, hogy munkálna bennem a halálfélelem. Mindettől elvonatkoztatva mégis szerettem olvasni, mert nem csak erről szól, hanem sok-sok más témát is érint.

Egy meghitt kapcsolatban minél többet fedünk fel érzéseinkből és gondolatainkból, annál könnyebb a másik számára önmaga feltárása. Az önfeltárás meghatározó szerepet játszik az intimitás kialakításában. A kapcsolatok rendszerint kölcsönös önfeltárás folyamatában épülnek fel. Az egyik fél felfed magáról valamilyen bizalmas információt, amivel kockázatot vállal; a másik úgy hidalja át a köztük támadt elmozdulást, hogy viszonozza a gesztust. Az énfeltárás spirálján keresztül együtt építik a kapcsolatot. Ha a kockázatot vállaló tettét nem viszonozzák, a barátság valószínűleg léket kap.

A Szemben a nappal azzal fogott meg, hogy Yalom páciensei történetét mesélte el, az adott szereplő élethelyzetét, problémáit, szorongásait bemutatva, melyek sokszor teljesen másik irányba mutattak, mint a halálfélelem. Ám mégis ez a közös az összes történet között, hogy akár tisztában van vele az adott személy, akár nem, mélyen mégis ez aggasztotta. Talán emiatt is éreztem azt olvasás közben, hogy hiába nem gondolom azt, hogy munkál bennem a halálfélelem – pedig bizonyosan valahol ott van, ha mélyen is –, valamilyen szinten a könyvben szereplő páciensek és az olvasó között van némi kapcsolat.

Terápiás munkámban mindenekelőtt a bensőséges kapcsolat kialakítására törekszem. Eltökélten jóhiszemű vagyok: nem viselek egyenruhát vagy köpenyt; nem aggatom ki a falra a diplomáimat és díjaimat; nem játszom el, hogy tudom azt, amit valójában nem tudok; nem titkolom, hogy olykor én is szenvedek az egzisztenciális témáktól; nincs olyan kérdés, amire megtagadnám a választ; nem rejtőzöm a szerepem mögé; és végül nem rejtegetem saját, emberi létezésemből fakadó sebezhetőségemet.

Yalom nem csak írja/mondja, hogy ugyan olyan földi halandó, mint mi – holott közben egy világhírű szaktekintély –, hanem érződik a cselekedetein is, melyeket megír. Talán ez az, ami miatt megszerettem, és amiért elhatároztam, hogy ha apránként is, de az életművét szeretném elolvasni. A Schopenhauer-terápia egy történeten keresztül tanítja az olvasót, ám a Szemben a nappal lapjain Yalom doktorral is megismerkedhettem.

Noha ez volt a második könyvem tőle, mégis azt érzem, hogy ha az adott téma nem is 100%-ban passzol hozzám, mégis érdemes elolvasni a könyvét, mert mint említettem, nem csak egy dologgal foglalkozik – s talán pont ez adja a zsenialitását a közvetlenségen túl. Ajánlom a könyvet, mert úgy vélem, hogy mindenki tanulhat belőle, mindenki számára van benne egy batyu, amit magával vihet a jövőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése