2019-01-15

Kate Quinn – Alice ​hálózata

FÜLSZÖVEG: A második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az igazat, ezért segítséget ajánl Charlie-nak. Így ketten vágnak neki Franciaországnak: Eve, hogy kiegyenlítse a számlát, Charlie pedig, hogy végre békére leljen.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 528
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 494 g
ISBN: 9789632619354
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Sorozat: MONT BLANC 
Fordító: Tomori Gábor

SZERINTEM: Ez a könyv gyakorlatilag a megjelenés óta birizgálta a fantáziám, ám végül december végén döntöttem úgy, hogy KELL. A 2019-es évem második olvasmánya volt, és nagyon nem bántam meg, hogy úgy döntöttem, megszerzem. A könyv zseniális, kár volt ennyi ideig halogatni.

Az Alice hálózata két idősíkon játszódik: az első és a második világháború környékén – az első alatt, és a második után két évvel –, az olvasó pedig a két főszereplő történetét ismerheti meg ezáltal. Az első világháborúban Eve beszervezésének, és kémtevékenységének részleteit ismerhetjük meg, amikor fiatal lányként Lille-ben teljesített szolgálatot. Ez az Eve ugyan az az Eve, aki a könyv jelenében, vagyis a második világháború után egy zsémbes, önpusztító asszony, és visszautasítja Charlie segítségkérését.

A két szál természetesen a könyv vége felé egybefonódik, ám előtte nagyon sok titokra fény derül, jobban megismerhetjük a két hölgyet, no és nem mellékesen elkalauzol a két világháború atmoszférájába. Nekem, mint laikusnak pontosan emiatt tetszett ez a része a regénynek, ugyanis érdekel a történelem, ám inkább ez a verziója, a mindennapi élet, a civilekre gyakorolt hatása, ebben az esetben pedig rájöttem, hogy a kémregények felé is illene nyitnom. Tisztában vagyok vele, hogy Eve kémkedése majd' 100 évvel ezelőtt teljesen más, mint a sok évtizeddel későbbi tevékenységek, de talán a technika hiánya az, ami annyira lenyűgözött.

Az első világháború kémnői mára jobbára feledésbe merültek. Bármennyire nagyra becsülték is a munkájukat a háború alatt, utóbb valamelyest feszengést okozott, hogy miképpen kezeljék őket. A háborús zónába belépő nőneműekre a közvélemény általában kétféleképpen tekintett: vagy megfosztotta őket minden nőiességüktől, gondolván, a háború veszélyei közepette keménnyé és férfiassá váltak, vagy pedig derék kis nőknek vélték őket, akik a kötelességtudat kényszerének engedve veszélyes terhet vettek a vállukra, de szívükben továbbra is törékeny virágszálak maradtak. – a szerző jegyzete

A fülszövegből szerencsére csak következtetni lehet, de nem árul el semmi konkrétat, hogy mi is történik a regény lapjain. Két fiatal nő története rajzolódik ki, akik más korban, és más körülmények között kellett helyt álljanak; mindkét fiatal nő azt hitte magáról, hogy nem elég erős, hogy ők "csak" nők, és nem folyhatnak bele abba, amit a férfiak csinálnak. A két szál másra fókuszál, de valahogy mégis szorosan kapcsolódnak egymáshoz ezáltal.

Eve vékony jégen táncol 1915-ben, az életével játszik, és ahogy halad előre a cselekmény, ez csak egyre rosszabb lesz, egyre veszélyesebb szituációkba kerül. Ekkor bontakoznak ki a mindennapjai, és ekkor szembesül vele az olvasó, hogy ki is az a René a Le Lethe étteremből, akinek az említésére mégis rábólint Charlie segítségkérésére.

– Fleurs du mal – hallotta Eve a saját hangját, és megborzongott.
– Micsoda?
– Baudelaire. Nem olyan virágok vagyunk, amiket letép és oltalmaz az ember, kapitány úr. Mi veszedelemben vagyunk elemünkben.

Charlie-nak ugyanakkor nem fenyegeti semmi az életét, ám a szülői nyomás, és a Kis Problémája az, amiről döntenie kell: elmegy Svájcba abortuszra az anyjával, vagy inkább két idegennel nekiindul Franciaországnak, és szeretett unokatestvérét, Rose-t keresi, aki nagy eséllyel halott. A kis amerikai egyetemista lány, akit a szülei mindentől igyekeztek óvni az utóbbit választja, eközben az olvasóval együtt ismeri meg Eve történetét, majd pedig a két szál egybefonódásával mindkét hölgy veszélybe kerül. No és némi romantika sem hiányozhat a könyvből, de pont úgy tálalva, amiért maximálisan tudtam lelkesedni (én, aki ugyebár a romantikus regényekért nem igazán van oda).

Elsőre talán egy ártatlan regénynek tűnik az Alice hálózata, de valójában egy izgalmas kötet, mely nem csak a 20. század első felébe kalauzol el, hanem a két nő sorsát is végigkövethetjük benne. Fokozatosan tárul elénk a történet, ami az oldalak számával egyre csak izgalmasabb lesz. Ha felkeltette az érdeklődéseteket, akkor mindenképpen olvassátok el, mert izgalmas és érdekes történet, ahol nem csak a háborúk, hanem a sorsok is dominálnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése