2019-01-24

KÖNYVKLUB | Ajánlok neked egy könyvet [Pszichológia > Irvin D. Yalom > Szerelemhóhér –2019. február]


Nem gondoltam volna, hogy a január vége ilyen izgalmas lesz, de....dobpergést kérek! Wohohooo, szóval íme az első Ajánlok neked egy könyvet KÖNYVKLUB! A hogyanokról és miértekről lentebb olvashattok, dióhéjban pedig ez a kezdeményezés a blog zárt Facebook-csoportjából indult. A februári – és egyben első – téma pedig nem más, mint:

Pszichológia > Irvin D. Yalom > Szerelemhóhér


Igen, a Szerelemhóhér volt az a könyv, ami alapján bevillant ez az egész, és elkezdett motoszkálni a fejemben, hogy mi lenne, ha...? Nem olvastam még az adott kötetet, a szerzőtől is "csak" kettőt, viszont az a kettő remek volt. Amint láthatjátok, három felé osztottam a témát, hogy mindenki tudjon válogatni, még akkor is, ha az adott könyvet már olvasta, vagy mondjuk annyira nem tűnik izgalmasnak számára.

FÜLSZÖVEG: Ebben ​a könyvben tíz pszichoterápia története szerepel. Mind a tíz páciens az élet szokványos helyzeteitől szenvedett: egyedüllét, impotencia, migrén, szexuális túlfűtöttség, elhízás, hipertónia, szomorúság, emésztő szerelem, hangulatváltozások, depresszió. Mégis, a terápia folyamán ezen mindennapi problémák alapjainak kutatása a lét legmélyebb lényegét tartalmazó gyökerekhez vezetett. 

„Akarom! Akarom!” hallatszik végig ezekben a történetekben. Az egyik páciens halott lányát akarta vissza; egy másik erősködött, hogy – halálra ítélve a nyirokráktól – joga van a gátlástalan szexualitásra; a harmadik örökre fiatal akart maradni, nem tudván lemondani harmincöt évvel fiatalabb barátjáról. 

A szerző – a Stanford Egyetem orvosprofesszora – szerint a pszichoterápia elsődleges anyaga mindig az ilyen létező, az egyén törekvéseinek és az élet kíméletlen tényeinek könyörtelen disszonanciájából eredő fájdalom, legyen annak eredete tudott vagy tudattalan. A hátterükben pedig ott magasodnak a lét nagy problémái: a hiányzó szabadság sorsunk akaratlagos alakítására, a mindannyiunk és szeretteink számára elkerülhetetlen halál, a magányosság, és végül: életünk világos értelmének hiánya. 

Bármennyire kegyetlennek tűnjenek is ezek a helyzetek, tartalmazzák a remény és a megváltás magvait. Ez a tíz pszichoterápiás történet remélhetőleg bizonyítja, hogy szembe lehet nézni a lét igazságaival, sőt! – hasznosítani lehet hatalmukat az egyéni változás és gyarapodás szolgálatában. És ennek a folyamatnak első meghatározó lépése – akár a terápiában, akár azon kívül –, hogy az érintett felelősséget vállal saját kellemetlen életéért. A többi lépés?…ez talán kiderül Yalom doktor könyvéből.

A pszichológia témaköre pedig számomra az egyik legizgalmasabb, legérdekesebb. Laikusként lelkesen falom a téma köteteit, Yalom pedig egy nem annyira régi "felfedezettem". A februárhoz szerintem illik a cím – a belső még nem tudom milyen, de azt hiszem, univerzális a téma.

És ha már pszichológia, akkor íme néhány további könyv, amik érdekesek lehetnek:

Gary Chapman: A ​szerelem pszichológiája 
Michael I. Bennett & Sarah Bennett: Fr@ncba ​az érzelmekkel
Michael Bennett & Sarah Bennett: Fr@ncba ​a szerelemmel
Edith Eva Eger: A döntés 
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Amy Cuddy: Jelenlét 


A lista gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető (akár a Molyon is lehet szemezgetni a címkével ellátott könyvek közül), szóval nem is ragoznám tovább, válogassatok kedvetek szerint, és ha van kedvetek, csatlakozzatok!

📚📚📚


MI EZ? Tavaly nyáron létrehoztam egy Facebook-csoportot, melynek a létszáma szépen gyarapodott. Most, január végén majdnem 650 tagot számlál, és feldobtam a témát, hogy lenne-e kedvünk közösen, könyvklub, olvasókör szerűen olvasni. Bevallom, elém került egy könyv, amiről úgy gondoltam, hogy sokaknak érdemes lehet elolvasni, emiatt is voltam kíváncsi, lenne-e rá igény és kedv – no és persze idő.  Pozitívak voltak a reakciók, így némi ötletelés és csiszolgatás után útnak is indítom a dolgot. Na jó, annyira sokat nem töprengtem rajta, mert inkább az érzéseimre hallgatok, és a közösség igényeihez szeretnék inkább alkalmazkodni. 

MI A CÉLJA? A könyvajánlás, illetve hogy közösen megbeszéljük, megosszuk egymással az élményeinket. Szeretnék egy olyan könyvklubot létrehozni, ahol a szórakoztató irodalom mellett a komolyabb témák, vagy a klasszikus kötetek is beleférnek; olyan könyvek, melyekkel alkalom adtán a komfortzónánkból is kilépünk, vagy akár azok a regények, melyek elolvasása után úgy érezhetjük, hogy sokat adott valamilyen szempontból.

A célnál említeném még azt is, hogy semmi sincs kőbe vésve, sem a határidők, sem a könyvek, a lényeg az, hogy olvassunk.

MI A MENETE? Hónap végén, vagy hónap elején kiválasztok egy témát, illetve egy abba illeszkedő könyvet, az olvasásra pedig egy hónap áll rendelkezésre. Ha ebből kicsúszol, vagy nem tetszik a kiválasztott könyv, esetleg már olvastad, de nem akarsz újrázni, akkor sincs semmi probléma, a nagyobb témából is válogathatsz. A lényeg tényleg az olvasás.

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ Alapvetően a zárt csoportban tervezem ezt az egészet, melynek neve Ajánlhatok neked egy könyvet? #teklakönyvei #könyvklub, viszont itt a blogon is közzé fogom tenni havonta a frissítéseket, így aki esetleg nincs fent Facebookon, de szeretne csatlakozni, annak is nyitva áll a lehetőség. A könyvklubhoz, illetve az olvasmányok megosztásával a csoportba való belépéssel tudsz csatlakozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése