2019-02-20

Sarah J. Maas – A ​Court of Thorns and Roses: Tüskék és rózsák udvara (Tüskék és rózsák udvara 1.)

Sarah J. Maas – A ​Court of Thorns and Roses: Tüskék és rózsák udvara (Tüskék és rózsák udvara 1.) megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Kristály Pöttyös könyvek sorozatban
FÜLSZÖVEG: Amikor a tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, nyomban egy másik szörnyeteg bukkan fel, hogy jóvátételt követeljen tőle. Magával hurcolja a lányt egy baljós és mágikus vidékre, amit ő csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.

Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden hazugságot és figyelmeztetést, amit korábban a tündérek veszedelmes világáról hallott. Azonban a birodalom felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és a lánynak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 512
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 520 g
ISBN: 9789633996751
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Sorozat: ZAFÍR PÖTTYÖS 
Fordító: Hetesy Szilvia

SZERINTEM: Ez a könyv számomra remek tanulság volt arra, hogy a fülszöveg ne vezessen meg, mert attól, hogy van benne egy taszító félmondat, a könyv még lehet szórakoztató és izgalmas. Emlékszem, tavaly ilyentájt nézegettem nagyon, de a Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át miatt úgy éreztem, hogy ez mégsem nekem való, és inkább hagyjuk. Az elmúlt hetekben viszont elgondolkodtam rajta, hogy mégis adni kellene egy lehetőséget neki, és a Facebook-csoportban biztattak is, hogy tényleg érdemes elolvasni. Igazuk volt!

Maas-tól nem olvastam még, és a (high) fantasy-vel sem vagyok mindennapos kapcsolatban, így kellemes csalódás volt ez a regény, főleg így, hogy nulla elvárással ültem neki. Az első cirka 100 oldal kicsit nyőgvenyelős volt, ám mindenképpen fontos ahhoz, hogy Feyre későbbi gondolatait, tetteit megérthessük. A cselekmény számomra akkor kezdett felpörögni, amikor Feyre túljutott az első sokkon Tamlin udvarában, és már nem minden gondolata a szökés körül forgott. Kicsit éles volt a váltás, de utána gyakorlatilag nem tudtam letenni a könyvet, egy nap alatt kiolvastam.

A szereplők közül nem tudnék kiemelni egyet, aki szimpatikusabb lett, mint a többi, egészen egyszerűen azért, mert mindegyik valami más érzelmet váltott ki belőlem. Ha egyvalakit kellene mondanom, akkor Nesta lenne az, Feyre nővére, akit a könyv elején a legantipatikusabb karakternek tartottam a viselkedése, illetve a családtagjaival való viszonya miatt; viszont a regény végére pontosan az ellentétét éreztem azért, mert megnyílt, és kiderült, hogy a látszat néha csal. Ha karakterfejlődés, akkor őt emelném ki, a szememben ő volt a leglátványosabb, még ha a többiek is csiszolódtak, mélyültek.

A cselekmény részben kiszámítható volt, részben viszont egészen sok meglepetést tartogatott – főleg így, hogy faltam az oldalakat, és nem álltam meg azon töprengeni, hogy vajon mi fog történni, vagy mi miért van úgy. A kiszámíthatóságot a szereplők életére értem (mert ha van második- és harmadik rész, akkor ugye az elsőben csak nem halnak meg a főszereplők, illetve mivel tündérmese, gondolom dukál a happy end), ettől eltekintve a hogyan egészen bravúrosra sikerült. Nagyon szívesen írnék erről is, de senki örömét nem akarom elvenni spoilerezéssel – kikövetkeztethetőség ide vagy oda –, mert nekem is nagy élmény volt az olvasás úgy, hogy abszolút semmit nem tudtam a történetről, csak amit a fülszövegben olvastam.

Összességében magam is meglepődtem, hogy mennyire beszippantott a történet, és hogy mennyire tetszett ahhoz képest, hogy eddig nem sok ilyesmit olvastam. 2019. szerintem nagy fordulat számomra a könyves és az olvasás terén, egyre nyitottabb vagyok olyan zsánerek felé is, amiket eddig elképzelhetetlennek tartottam, hogy ennyire megmozgassanak. Az ACOTAR is egy ezek közül, és már tűkön ülök, hogy a folytatásokat is olvashassam. Az én hibámból pedig tanuljatok ti is: ha nézegetitek, de nem tudjátok eldönteni, hogy tényleg kell-e nektek, akkor adjatok egy esélyt, megéri 😊

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése