2019-03-25

KÖNYVKLUB | Ajánlok neked egy könyvet [Krimi > Norvég > Jo Nesbø]


Íme a harmadik Könyvklub, melynek témája az idei Könyvfesztivál díszvendégének tiszteletére Norvégia, illete a krimi! Innen pedig Jo Nesbø számomra adja magát, viszont a norvég irodalom nem áll meg itt, ezért is lesz fontos a Könyvfeszt.

A csoportban megszavazott harmadik legolvasottabb zsáner a krimi, így azt hiszem, áprilisban bőven lesz miből válogatni, nem csak azért, mert nagyon sok könyv érhető el, hanem mert nagyon sok könyv meg is fog jelenni a fesztre.


FÜLSZÖVEG: A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc. 

A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri. 

A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Az áprilisi témára gyakorlatilag a Jo Nesbø-összes olvasható, ezen túl pedig kigyűjtöttem még néhány címet – ezek a Molyon a krimi és a norvég címkék ötvözeténél a legnépszerűbben –, ha van kedvetek további kötetekhez is:

Samuel Bjørk: Magányos utazó 
Linn Ullmann: Stella zuhan
Karin Fossum: Indiai feleség 
Anne Holt: 1222 
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Samuel Bjørk: A bagoly röpte
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Linn Ullmann: Szemem fénye
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Thomas Enger: Hegek
Karin Fossum: Aki mást szeret
Ingar Johnsrud: Követők

A Könyvklub leírását itt találjátok, csatlakozni pedig a Facebook-csoportban tudtok, ahol mindenféle könyves témáról is szó van. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése