2019-03-18

Marta Breen & Jenny Jordahl – Nagyszerű ​nők [A feminizmus rövid története]

FÜLSZÖVEG: A könyv izgalmas dologra vállalkozik: röviden, képregényes formában mutatja be az egyenjogúságért folytatott küzdelem 150 éves történetét, a női választójogért vívott harctól egészen a #metoo-mozgalomig. 

A két norvég szerző, Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor humorral átszőtt, inspiráló könyve hatalmas sikert aratott az egész világon.
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: CSER KÖNYVKIADÓ ÉS KER. Kft. 
Oldalak száma: 119
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 590 g
ISBN: 9789632785738
Nyelv: MAGYAR 
Kiadás éve: 2019 
Illusztráció: SZÍNES GRAFIKÁKKAL
Illusztrátor: Jenny Jordahl
Fordító: Molnár Kata

SZERINTEM: Egy hiánypótló és remek képregény a Nagyszerű nők, mely a nők jogait és a feminizmust követi végig egészen napjainkig. A kötetből nem csak a tényeket és a folyamatokat ismerheti meg az olvasó, de remek illusztrációkkal is találkozhat, ami szerintem rengeteget dob a kiadványon.
Azt hiszem, a tanulmányaink által mindenki tisztában volt és van vele, hogy a nők helyzete nem csak Magyarországon, de az egész világon nehéz volt, női jogok egyszerűen nem léteztek néhány száz évvel ezelőtt. A Nagyszerű nők mindezt tömören foglalja össze, és számomra ezért volt megdöbbentő, hiszen minden sallang nélkül, a tényeket figyelembe véve 150-200 évvel ezelőtt is szörnyű helyzetben voltunk, ami azért nem volt annyira nagyon régen. De nem kell ennyire messzire visszamenni, ha csak 50 vagy 100 évet vizsgálunk, ezekben a korokban is hatalmas különbségek voltak akár a nők és a férfiak, akár a mai női jogok között.
Az áttekintésen és az információn kívül nekem az tetszett a Nagyszerű nőkben, hogy a szerző nem gondolja azt, hogy 2018-19-re mindent elértünk, sőt! Abszolút pozitív az üzenet, amit akár a könyv egészében, akár a vége hordoz, hogy az egyenjogúságért folytatott küzdelemnek még valószínűleg jó ideig nem lesz vége, noha a legalapvetőbb harcainkon már túl vagyunk. Tarstunk ki, küzdjünk, és soha ne adjuk fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése