2019-04-24

Az olvasás szabadsága, avagy mi várható a Könyvfesztiválon?


Holnap kezdődik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol a könyvbemutatók és a dedikálások mellett rengeteg program is várja az érdeklődőket. A sajtótájékoztatón elhangzott információkat igyekszem egy csokorba gyűjteni itt.

Az első, és legfontosabb információ, hogy a fesztivál idén is ingyenesen látogatható. A helyszín a Millenáris, ami a Széll Kálmán-, illetve a Széna tértől gyalog közelíthető meg. Előbbi többek között a 2-es metró egyik megállója, a Keleti- és a Déli Pályaudvar felől kényelmesen elérhető, a Széna téren pedig a 4-6-os villamos áll meg – ami a Nyugati Pályaudvartól biztosít átszállás nélküli eljutást a vidékről érkezőknek.


Az egyik legszembeötlőbb változás, hogy a Gyerekbirodalom idén nem a D pavilonban, hanem a szintén a Millenáris területén található Táncszínházban kap helyet. A felnőtt rendezvények változatlanul a B pavilonban lesznek, a négy nap alatt pedig több mint 400 program vár mindenkit a benti és a külső helyszíneken – külső helyszín alatt értendő a parkos rész, illetve néhány esemény is, mint például a Cervantes Intézet programjai.

A fesztiválon a könyvek és a kiadók mellett a képregények, a műfordítók, a könyvtárosok, és az Európa Pont is szerepet kapnak több programmal. A B pavilon galériáját is érdemes lesz felkeresni, hiszen ezen programok egy része ott zajlik majd.


A sajtótájékoztatón Dávid Anna, a Magvető Kiadó vezetője ejtett néhány szót a fesztivál díszvendégéről, Karl Ove Knausgårdról, illetve a Harcom-sorozatról is, melyért a Budapest Nagydíjat veheti át. A Harcom 6 kötetes önéletrajzi sorozat, úgynevezett autofikció, melyet 20 nyelvre fordítottak le. A műben mindenki a saját nevén szerepel, amiért a saját környezetében nagy felháborodást váltott ki Knausgård. A stílus Elena Ferrantéhez és Garaczi Lászlóhoz hasonlítható, továbbá férfiaknak talán nagyobb élményt ígér a kiadó vezetője szerint, mint a nőknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel a programban és a helyszínekben is változás történt, ami a fesztivál honlapján, illetve a brosúrában is feltüntetésre került.

A Magvetőnél 11 könyv jelenik meg a Könyvfesztiválra, a 400-ból 9 programot szerveznek a dedikálásokat leszámítva, illetve Szerb Antal irodalomtörténeti írását javított kiadásban hozzák ki – a szöveg a II. világháború óta nem volt szerkesztve.

Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó vezetője arról beszélt, hogy nagy felelősségük van a gyerekkönyv-kiadóknak abban, hogy mit adnak a gyermekek kezébe. A Kolibri Kiadó minden korosztálynak kínál könyveket, ezekről is szó esett. A kiadó főbb programjai szombat délutánra várhatóak, megjelenésügyileg pedig érkezik a Nevermoor folytatása, és új kötetek David Williams, Geronimo Stilton, Fiala Borcsa, és további szerzőktől is.


Budaházy Árpád, a HVG Könyvek vezetője is bemutatta a fesztiválra megjelenő könyveiket, illetve beszélt a kiadó missziójáról is, mi szerint csak ismeretterjesztő könyveket adnak ki, melybe például a pszichológia is beletartozik. A fesztiválra 19 könyvük jelenik meg, sok a gyereknevelés témában, de a fiatalokra is gondoltak: Elon Musk könyve most átdolgozott, tiniknek szóló verzióban is megjelenik. Az ismeretterjesztő könyveik közül az egyik újdonságuk az Ehető vadnövényeink, illetve a Túrázók ​és kempingezők könyve, melyek köré kültéri program is szerveződött.

A Könyvfesztivállal egy időben zajlik a Kis Könyves Éj – nem csak Budapesten, hanem az egész országban, melynek a programjai a nevéhez hűen az esti órákban lesznek. A Könyvfesztivál egy másik újdonsága, hogy sajtószoba is üzemel majd a helyszínen.

A 2019-es Könyvfesztivál díszvendége Norvégia, így sok norvég szerző is ellátogat hazánkba, továbbá a nagykövet egyik szívügye, hogy a magyar-norvég kapcsolatokról is szó essen, hiszen a múltban is szép számmal találhatunk ilyeneket.

Instagramon és Facebookon is megtalálsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése