2019-04-07

Colleen Hoover – It ​Ends with Us: Velünk véget ér

Colleen Hoover – It ​Ends with Us: Velünk véget ér megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Rubin Pöttyös Könyvek sorozatban
FÜLSZÖVEG: Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret. Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen.

Ryle magabiztos, makacs, kicsit talán arrogáns is, de emellett érzékeny, okos, és Lily a gyengéje - bár a kapcsolatoktól való viszolygása aggodalomra ad okot.

Lilyt mégsem csak az új kapcsolata foglalkoztatja. Rengeteget gondol Atlas Corriganre is - az első szerelmére, aki a hátrahagyott múltjához köti. A fiú, aki lelki társa és védelmezője volt, most újra feltűnik a színen, veszélyeztetve ezzel mindent, amit Lily és Ryle együtt felépített.

Ebben a merész és mélyen személyes regényben Colleen Hoover szívszorongató történetet tár elénk, ami új, izgalmas utakra vezeti őt magát mint írót is. A Velünk véget ér felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni. Add át magad a reménynek!


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 424
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 442 g
ISBN: 9789634572435
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Sorozat: RUBIN PÖTTYÖS 
Fordító: Kamper Gergely

SZERINTEM:A fülszöveg igen csalóka, hiszen azt sejteti, hogy a főhősnő, Lily első szerelme újból megjelenik, és miatta ér véget a kapcsolat. Részben igaz, viszont ebben a könyvben sokkal több lakozik, ha az eddig olvasott CoHo-kat számba veszem, akkor azt hiszem, hogy a Velünk véget érre tudom azt mondani, hogy a legtöbbet adta számomra.

A regény témája a családon belüli erőszak, illetve a bántalmazó párkapcsolat – ami talán elcsépelten hangozhat, de számomra olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni. A hangsúly viszont azon van nálam, hogy jól beszéljünk róla. A Too Late / Túl késő pontosan emiatt keltett bennem ambivalens érzéseket, mert hasonló téma, ám nem igazán sikerült úgy megfogni, hogy annak értelme is legyen, csak amolyan felszínkapirgálósan vezeti le a szerző a mondanivalóját. Ezzel szemben a Velünk véget ér tökéletesen körvonalazza, kibontja, és megoldja a központi konfliktust.

Kívülállóként könnyű azt hinni, hogy mi gondolkodás nélkül odébbállnánk, ha valaki rosszul bánna velünk. Könnyű kijelenteni, hogy nem tudnánk szeretni valakit, aki bánt bennünket, ha közben nem mi vagyunk szerelmesek abba az emberbe.

Nagyon tetszett a cím, melynek a miértje és a mögöttes tartalma a könyv vége felé derül ki – nagy általánosságban az ilyesmi nem igazán kapcsolódik nálam szorosan az élményhez, de itt tényleg sokat adott.

A történet nem csak a bántalmazó párkapcsolatot festi le, hanem a családon belüli erőszakot is, a gyermek – Lily – szemszögéből, illetve rámutat arra, hogy ebből az ördögi körből nagyon nehéz kikerülni. CoHo arra a frázisra épít, mi szerint a lányok hasonló párt választanak, mint amilyen az apjuk, s noha ez kicsit összetettebb, a lényeg mégis inkább azon van, hogy ha a baj megtörtént, akkor azt hogyan lehet megoldani.

A körforgás azért létezik, mert átkozottul nehéz kilépni belőle. Felfoghatatlan fájdalom és bátorság árán lehet csak letérni az ismerős útról. Néha könnyebbnek tűnik egyszerűen a kitaposott ösvényt követni ahelyett, hogy szembeszállnánk a félelmeinkkel, és belevetnénk magunkat az ismeretlenbe akkor is, ha egyáltalán nem biztos, hogy talpra fogunk érkezni.

A megoldás pedig egy fontos alappillére a könyvnek – és amire én egyébként is harapok –, mert hiszem azt, hogy egy fontos témáról felelősséggel szabad csak írni. A Velünk véget ér ilyen regény, ahol a visszaemlélezéseknek, a mindennapi küzdelmeknek, a munkának is fontos szerepe van, de talán a legfontosabb mégis az érzelmi sík. A Hoovertől megszokott stílus itt is jelen van, ha a szerző kaaktereit, világát szereted, akkor itt sem fogsz csalódni. A központi konfliktust említve pedig akár lehetne egy hihetetlenül megterhelő könyv is, de nem az: könnyedén és mégis élvezetesen ír Hoover, ami azért zseniális, mert sokkal több emberhez jut el így az üzenet, nem mellesleg akinek ez a téma nem a szívügye, az is szeretni fogja ezt a köetet.

Egy szó mint száz, a Velünk véget ér öt csillag, Colleen Hoover pedig a kedvencek közé került. Nagyon ajánlom, még azoknak is, akikhez a new adult zsáner nem annyira áll közel.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése