2019-04-13

Hans Rath – Az ​ördög is csak ember

FÜLSZÖVEG: Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat. 

Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Animus Kiadó 
Oldalak száma: 256
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 352 g
ISBN: 9789633246122
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Fordító:Torma Péter

SZERINTEM:Ez a könyv az, ami vagy felkelti az olvasó érdeklődését elsőre, vagy egyenesen taszítja. Mert valljuk be, kissé abszurd, hogy az Isten is, aztán az ördög is egy berlini pszichiátert zaklasson, ráadásul alig három éven belül.

Mivel olvastam az előzményt, így nem volt kérdés, hogy kíváncsi vagyok Az ördög is csak emberre – ráadásul erősen megkopott a történet, így a Kell egy pszichológus, mondta Isten rá is került az újraolvasós listámra. Előzmény-folytatás, viszont ez ne riasszon el senkit, mert ez a kötet önállóan is élvezhető, a legszükségesebb információkat ismétli a szerző.

Nem tudom, éreztél-e már hasonlót, de olyan furcsán felszabadultnak érzi magát az ember, ha elenged valamit, amire valójában nincs is szüksége.

A történet abszurd, de mégis humoros, ahol a szereplők mindenféle lehetetlen helyzetbe kerülnek. Sokáig olyan érzésem volt, hogy ennyi, egy kellemes kikapcsolódás, és slussz – amivel nyilván semmi probléma nem lett volna –, viszont a könyv vége felé, ahogy a csúcspont felé tartott a sztori, körvonalazódott bennem, hogy nem, ott az a bizonyos plusz. Ugyanis a humoron túl Rath morális dilemmákat is felvet Jakob Jakobin keresztül, és a doktor önzetlenségén át bepillantást enged abba, hogy az önhibáján kívül összekuszálódott történetet, életeket hogyan lehet úgy megoldani, hogy senki se sérüljön, de a könyv elején emlegetett javak nélkül.

Mert az ördögnek minden áron kell Jakobi lelke, s ha ez az üzlet pénz ellenében nem valósul meg, akkor jön a nehéz tüzérség, úgy mint összekuszálódott szerelmi kapcsolatok a delikvensek lelkéért kötött szerződésen keresztül, fájdalmas bőrpír, majd pedig Jakobi barátjának lelki üdvéért való futás. Talán furcsán hangzik, de konkrétumokat direkt nem akarok írni, hiszen kerülném a spoilert.

A legtöbben azonban tudják, hogy az ember épp úgy nem képes eladni a lelkét, ahogy a szívét sem, legfeljebb odaajándékozni.

Nagyon tetszett a könnyed stílus, illetve az, ahogy a kötet végén egybefonódik némiképp az előző történettel. No és természetesen a már említett morális dilemmák felvonultatása, illetve Jakobi döntései, melyek a könyv végén egy olyan lezáráshoz vezettek, amire azt mondhatjuk, hogy happy end.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése