2019-04-17

Kristin Hannah – Szentjánosbogár ​lányok

Kristin Hannah – Szentjánosbogár ​lányok megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában az Arany Pöttyös könyvek sorozatban
FÜLSZÖVEG: 1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a világ legmenőbb csaja, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére TullyésKate-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.

Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár köz két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé, amely életük meghatározó eleme lesz. 

Tully a kezdetektől fogva kétségbeesetten igyekszik bebizonyítani a világnak, hogy ér valamit. Mivel anyja kicsi korában elhagyta, feltétel nélküli szeretetre vágyik. Vakon követi becsvágyát New Yorkba, majd a világ körül, s hírnévre és sikerre tesz szert magányosan. 

Kate valójában nem akar mást, csak szerelmet és családot, teljesen hétköznapi életet. A maga csendes módján Kate ugyanolyan elszánt, mint Tully. Azt azonban nem tudja, hogy a házasság és az anyaság mennyire megváltoztatja majd. Hogy mennyire szem elől téveszti, ki volt azelőtt, és mit akart. És hogy mennyire irigyli majd híressé vált legjobb barátnőjét

Tully és Kate harminc éven át támogatják egymást jóban és rosszban, túlélve a barátság viharait is: féltékenységet, haragot, megbántottságot, neheztelést. Azt hiszik, már semmi nem árthat nekik, amikor egyetlen árulás elszakítja őket egymástól és végső próbának veti alá a bátorságukat és a barátságukat. 


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 656
Borító: KARTONÁLT
Súly: 520 g
ISBN: 9789633736074
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014 
Sorozat: ARANY PÖTTYÖS 
Fordító:Palásthy Ágnes

SZERINTEM: Méltatlanul sokáig ült a polcomon ez a regény, és mindig csak nézegettem, hogy na majd most elolvasom, de valahogy mindig más könyvek kerültek előtérbe. Pedig egy remek történet, ami nem csak a felszínről, hanem sokkal mélyebbről szól, elgondolkodtat, az olvasó pedig a szereplőkkel együtt izgul a nagy fordulópontoknál.

A Szentjánosbogár lányok két nő, Kate és Tully története, akiket gyermekkorukban, a hetvenes években ismerhetünk meg, a barátságuk kezdetét, a gyermeki küzdelmeiket, no és persze nem utolsó sorban Tully kegyetlen gyerekkorát. A két lány legjobb barátnő lesz, gyakorlatilag mindent együtt csinálnak, s talán ebből is adódnak bizonyos konfliktusok, amiket a maguk módján meg is oldanak. A két lány felnőttként hiába vágyik másra, hiába alakulnak ki eltérő élethelyzetek, a barátságuk ugyan olyan szoros, mintha csak egy fedél alatt élnének. Tully és Kate története számomra azért is volt különleges, mert a korszakok külön voltak bontva, és sok-sok zenét is társított hozzájuk Kristin Hannah, amik számomra sokat adtak az olvasásélményhez.

Ezt ne felejtsd el, kölyök! Az élet nem a főzésről, mosásról, gyerekszülésről szól. Hanem arról, hogy szabad legyél. Hogy azt csinálj, amit akarsz. Akár az Egyesült Államok kurva elnöke is lehetsz, ha azt akarod.

A Szentjánosbogár lányok legnagyobb erőssége talán pont ez, hogy olyan, mostani szófordulattal élve hagyományos értékeket mutat, mint a barátság, ami mindenen átível, és a nehézségek, a hibák sem vetnek véget neki. Hiszen mindenki hibázik, mindenki dönthet rosszul – vagy Tully és Kate esetében kerülhet az ember kutyaszorítóba, amikor nem ugyan az, amit a szíve diktál, és amit elvárnak tőle, döntenie pedig muszáj, ami nem kedvezhet mindenkinek.

Tully nem tudott más módot kitalálni arra, hogy bocsánatot kérjen amiatt, amit tett. Kate tudta, hogy ha elfogadja, akkor ezt az epizódot el kell felejteniük. Az árulás és a pofon semmissé válik, hogy visszazökkenjenek abba a kerékvágásba, amely összekötötte az életüket. Nincs megbánás, nincs harag. TullyésKate lennének ismét, vagy legalábbis olyan közel hozzá, amennyire az felnőtt nőknél lehetséges.

Nem mellesleg a két nő sorsát gyermekkoruktól kezdve a legsötétebb időkig követhetjük végig, és szerintem ez is remek gondolatébresztő, hogy lehet, a csillogás és a boldogság a felszín, ám ami alatta van, az sokszor fájdalmas és sötét.

A történet tehát a két nő sorsát, felcseperedését követi végig, mindezt olyan stílusban, hogy alig tudtam letenni a könyvet. A feketeleves pedig a könyv vége felé érkezik, amikor is képtelen voltam könnyek nélkül olvasni. A Szentjánosbogár lányok nem csak Tullyról és Kate-ről szól, hanem magáról az életről, arról, hogy ha gyerekként sem egyszerű a dolgunk, akkor felnőttként végképp nem az – az élet folyton kihívások elé állít, dönteni pedig nem egyszerű.

A regény a fent leírtakon túl azért is különleges, mert az írónő bevallása szerint hozzá is nagyon közel áll – akár a helyszíneket, akár a történéseket illetőleg. Mindezek mellett pedig a mellrákra is szerette volna felhívni a figyelmet, melyben az ő édesanyja is elhunyt, és ami nők millióit is veszélyezteti, érinti.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése