2019-05-24

KÖNYVKLUB | Ajánlok neked egy könyvet [Igaz történet > Svéd > Jan Stocklassa – Stieg ​Larsson titkos iratai]


Íme a negyedik Könyvklub, melynek témája talán annyira nem is különbözik az előzőtől. Ugyan a Stocklassa-kötetet még én sem olvastam, ám igaz történeten alapul, és a Goodreads szerint "true crime", azaz olyan krimi, ami valós alapokon nyugszik.

Mi is ez a Könyvklub? Bővebben itt a blogon olvashatsz róla, vagy gyere, és csatlakozz a csoporthoz!


Talán nyárra nem a legkönnyebb olvasmány, ám nagyon fontos: ha ismered a Millennium-trilógiát (Lisbeth Salander története, A tetovált lány, ha így többet mond), vagy ha nem ismerős, akkor is érdekes lehet. A történet néhány szóban: Stieg Larsson nyomozott az Olof Palme-gyilkosság után (Svédország miniszterelnöke volt, akit a hivatali ideje alatt öltek meg), majd pedig az író rejtélyes körülmények között elhunyt 2004-ben. Sok pletyka keringett arról, hogy nem természetes halála volt – ez a könyv pedig remélem, hogy erre is ad némi magyarázatot.

Személy szerint betegesen rajongtam a könyvekért, majd pedig a svéd filmekért, szóval nálam Stieg Larsson neve egyet jelent azzal, hogy érdekel, bármi is legyen az (és emiatt voltam kiakadva a David Lagercrantz-féle borzalomra, amit a Millennium-trilógia folytatása címén művel. Na de ennyit az én érzelmeimről, mert remélem belőletek is kivált majd valamit a történet, akár ismerősek az alapok, akár nem.

FÜLSZÖVEG: „Az ​Olof Palme elleni merénylet az egyik leghihetetlenebb és legdöbbenetesebb történelmi gyilkosság, amellyel a munkám révén valaha – kellemetlen – kötelességem volt foglalkozni.” 
(Stieg Larsson)

1986. február 28-án, éjfél előtt pár perccel dördült el a halálos lövés. A gyilkos kiléte azóta ismeretlen. Vajon miért kellett meghalnia az egykori svéd miniszterelnöknek? 

Tíz évvel Stieg Larsson halála után megnyitják a Millenium-trilógia szerzőjének archívumát. Jan Stocklassa író, újságíró mintegy húsz költöztetődobozban bukkant iratokra, az Olof Palme-gyilkossággal kapcsolatos átfogó kutatás anyagára. 
Vajon a mozaikokból összeáll a kép?  Megdöbbentő adatok, új információk… Honnan kerülnek elő az új bűnjelek? 
Harminc éven át senki nem hitte el. És most végre itt a legvalószínűbb megoldás. Áldozatok, gyanúsítottak, összefonódások. A megdöbbentő valóság. És egyetlen kulcsszereplő, aki eltűnt a rendőrség szeme elől… Hol van most?  Vajon ki ő? 

Jan Stocklassa a valaha élt egyik legnagyobb svéd krimiíró segítségével az igazság nyomába ered: könyve nem csupán egy kegyetlen gyilkosság természetrajza, hanem egy vérbeli skandináv krimibe oltott, pontos és fontos kordokumentum is.

Júniusban tehát a hangsúly Stieg Larssonon és az igaz történeteken, dokumentumregényeken van. Jó olvasást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése