2019-05-26

Shunmyo Masuno – Az egyszerű élet művészete [100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért]

Shunmyo Masuno – Az egyszerű élet művészete [100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk - tanítja Shunmyo Masuno.

Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit. 
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen - korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk. 

Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat. 


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Oldalak száma: 221
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 204 g
ISBN: 9786155915581
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Fordító:Laik Eszter


SZERINTEM: Mostanában fellendültek a keleti, Buddhizmussal és zennel foglalkozó könyvek kis hazánkban is, és Az egyszerű élet művészete is beleesik ebbe az újhullámba. Érdekes, de olykor mégis érthetetlen tanácsok gyűjteménye ez.

A szerző, Shunmyo Masuno 100 mindennapi tippet fogalmaz meg, mellyel véleménye szerint a rohanó, stresszes világ okozta ártalmakon lehet csökkenteni, néha olyan pofon egyszerű, már-már vicces aprósággal, mint például a cipőd szép sorban hagyd a helyén (ez szerepel egyébként a borítón is), ami annyira megtetszett, hogy el is kezdtem alkalmazni. Aztán abbahagytam, mert alapvetően nagyon rendetlen ember vagyok, és nem gondolom úgy, hogy ha rendezettség venne körül, akkor kiegyensúlyozottabb és boldogabb lennék (sőt, igazából a káoszban is remekül érzem magam). Persze, ez talán egy megosztó példa, no de lássunk még egy-kettőt.7. Készíts egy csésze finom kávét! A fejezet nem csak arról szól, hogy ülj le, és fogyaszd el a kávédat nyugalomban (ami egyébként számomra is fontos, és reggelente ezért szoktam elkésni, mert ebből nem tudok engedni), hanem ha teheted, menj ki az erdőbe, és saját magad szedj fát, amivel megfőzöd, ne a gép kényelmére támaszkodj. Szerintem a nayvárosi emberek – éljenek a Föld bármely pontján –, nem igazán fogják kivitelezhetőnek tartani, noha szép elgondolás.


49. Ne pazarolj! Ez a fejezet tökéletesen megvalósítható bármelyik rohanó, akár nayvárosi családban is, azt pedig talán nem kell leírnom, hogy miért nagyon fontos pont a Földünk, környezetünk számára is.

Tulajdonképpen kettős érzéseket keltett bennem ez a kis kötet: hasznosnak is éreztem, meg voltak olyan részek, amikkel egyáltalán nem tudtam mit kezdeni, hiába próbálkozom mostanában átalakítani az életkörülményeimet, legyen szó akár a környezetemről (nem a rendre gondolok itt, hanem a felhalmozott kacatok szelektálására), akár a szemléletmódomról. Sok tanács úgy vélem, hogy Európában nem igazán találja meg a helyét, és persze vannak olyanok, amik egy kis korrekcióval tényleg segíthetnek nekünk is.

Az egyszerű élet művészetétől nem érdemes gyökeres változást, vagy azonnali megvilágosodást várni, mert sokkal inkább az olvasó kíváncsiságát elégíti ki, inkább egy amolyan belelapozgatós kis könyvecske, amit néha levehetsz a polcról, átpörgetheted.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése