2019-05-29

Szabó Magda – Üzenet ​odaátra [Kiadatlan novellák és kisprózai írások]

Szabó Magda – Üzenet ​odaátra [Kiadatlan novellák és kisprózai írások] megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában a Szabó Magda-életműsorozatban, Jolsvai Júlia főszerkesztővel könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Szabó Magda könyvei itthon is, a nagyvilágban is számtalan kiadásban jutottak el az olvasókhoz. Ám életműve még mindig tartogat meglepetéseket. Olyan írásokat, amelyek csak gépiratban maradtak fenn, vagy mind ez idáig újságok, folyóiratok régi számaiban rejtőzködtek. Ezúttal könyv alakban még soha meg nem jelent novelláiból, kisprózai írásaiból készült egy színes válogatás.

Az Üzenet odaátra novelláinak a hősei részben kamaszok, akik most keresik helyüket a világban, birkóznak érzéseikkel, gondolataikkal. Más novelláknak Szabó Magda maga a főszereplője, aki ,,két tündér gyereke", ,,harminckét kiló fantázia", és olthatatlan kíváncsisággal csodálkozik rá környezetére. Hol szinte hivatalos tárgyilagossággal, hol kitárulkozó őszinteséggel megírt önéletrajzaiban családjáról, önmagáról, életéről, hivatásáról vall, alkotói titkaiba is bepillantást engedve. ,,Voltam én minden" - írja egy helyütt, az olvasó most megtudhatja, mit is takar ez a ,,minden".

Szeretteitől, akik közül többen alkotótársai is voltak, torokszorítóan fájdalmas és mégis felemelően szép írásokban búcsúzik. Elköszön édesanyjától, akinek ugyan egyetlen könyve sem jelent meg, ám meséivel elvarázsolta lánya gyermekkorát, és soha el nem fogyó útravalót adott hátralévő életére. Megindító szavakkal búcsúzik barátjától, Janikovszky Évától, aki a legnehezebb időkben állt ki mellette.

Útirajzaiban az olvasó Szabó Magdával együtt barangolhat Magyarországon és a nagyvilágban, Párizstól Amszterdamon át egészen New Yorkig. Idegen tájakat, különböző embereket megismerve erősödik benne meginghatatlan bizonyossággá, hogy ő idetartozik, ,,csak erre az egyetlen pontjára a világnak, hogy magyar vagyok, hogy sose szeretnék, szerettem volna más lenni."

Szabó Magda most első ízben megjelenő prózakötete üzenet az újdonságra vágyó, kíváncsi olvasónak: mindig van mit felfedezni a világban és egy író életművében!


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 286
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 364 g
ISBN: 9789634751557
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Sorozat:SZABÓ MAGDA-ÉLETMŰSOROZAT

SZERINTEM: Először szeretnék néhány dolgot tisztázni, mielőtt bármit is mondanék a kötetről, az írásokról: a posztomusz kötetek nem megszentségtelenítések, megcsúfolások, vagy bármi más, pejoratív értelmű dolgok Szabó Magdával kapcsolatosan, hiszen a Csigaház sajtótájékoztatóján, illetve legutóbb a Könyvfesztiválon is volt erről szó, ahol Tasi Géza, Szabó Magda örököse elmondta, hogy az írónő mindent megsemmisített, amit nem akart soha kiadásban látni, vagy a nagyközönség elé tárni. Ez az információ valószínűleg az interneten is fellelhető, a másik dolog pedig, hogy a szerzői jog szerint minden kiadható, amit a szerző életében nem tiltott le. Plusz megjegyzés, hogy Jolsvai Júlia, a Jaffa főszerkesztője, és egyben Szabó Magda életműsorozatának gondozója nagyon megválogatja, hogy mely írások jelennek meg. Ennyit a fanyalgóknak, mert sajnos nagyon sok ilyen van, aki nem hogy örülne annak, hogy Szabó Magdától olvashat, még a kákán is a csomót keresi.

No és akkor a kötetről: én jelenleg Szabó Magdával még ismerkedem, korábban csak a fent említett Csigaházat olvastam tőle, így talán egy kicsit faramuci helyzet alakult ki abból a szempontból, hogy mondhatni visszafelé olvasok tőle. Az Üzenet odaátra című kötetnél ez abszolút nem hátrány.

Biztosan tudtam, ha én férjhez megyek, nagyszerű feleség válik belőlem. Nem láttam tisztán, mit csinál az ember azután, hogy kijön a templomból, de hogy a felnőttek többnyire elhibázzák valahol, ami miatt később aztán válásra kerül a sor, vagy vitákra, amelyek megmérgezik a levegőt, hamar megértettem azokból a beszélgetésekből, amelyeket mindig végighallgattam otthon, ha a vendégek panaszkodni kezdtek anyámnak. Elképedtem rajta, hogy tudja szidni, ócsárolni a férj a feleséget, feleség a férjet, s hallgattam a felnőtteket büszke öntudattal, bizonyosan tudva, hogy nálam aztán ilyesmiről szó se lesz, az én házasságomat megnézheti bárki.

Hogy miért? Az Önéletrajzaimból fejezetben nagyon sok szó esik a regényeiről, illetve annak karaktereiről, és hogy őket mely ismerőseiről, szeretteiről mintázta. Kicsit magyarázat jellegű, viszont nagyon érdekes, nem mellesleg pedig kedvcsináló a hozzám hasonló, vele még csak ismerkedő olvasóknak; a műveit ismerő és szerető rajongóknak pedig sok-sok pluszt adhat, bepillantást enged a mondhatni kulisszatitkokba, s párhuzamot von a karakterek és a saját magánélete között. Mindez pedig nem csak az információk miatt izgalmas, hanem azért is, amilyen stílusban olvasható. Nekem ez volt a kedvenc részem a kötetből, ahol nem mellesleg az Abigélről is szó esett, méghozzá egy teljesen különálló írásban.

A második kedvenc részem a Halottaim, mely három nekrológ: édesanyjához, egy Konstantin nevű macskához, és barátjához, Janikovszky Évához. Mindhárom írás tökéletes példája annak, hogy búcsúzni nem csak könnyek között, kábán lehet, hanem összeszedetten, erőt merítve abból a mélységes szeretetből, mely minndkét személyhez, illetve a cicához fűzte. Az Egy írótársam halálára című írás szól az édesanyjához, akinek ugyan írása nem jelent meg, de az ifjú Szabó Magda rajongott a meséiért, történeteiért. Az édesanyjának keserédes élet jutott, és az írónő erre is kitér, szerintem szintén izgalmas és érdekes már csak belegondolni is abba, hogy annak az asszonynak milyen szerencsétlen gyermekkor, s talán élet jutott, akinek a lánya ünnepelt írónővé vált később.

Ezt mindenki beláthatja. Hát nem? Be is látják, idáig nincs hiba. „Légy szerény, mint az ibolya!” – ezt írta Rózsika nagynéném az emlékkönyvembe tavaly. Mindjárt elképzeltem, hogy ott állok talpig lilában egy bokor alatt, és szerény vagyok.

A Novellák részben olyan írások vannak, melyeknek a főhősei fiatalok, kamaszok, éppen aktuális problémákkal. Rövid és velős írások, amiket szerettem olvasni, noha kedvencet nem avattam, mert igazán közel egyik sem került a szívemhez. A kötet végén, az Útrajzok fejezetben öt írás szerepel a 60-as, 70-es évekből.

A kötet nem csak azért színes, mert több stílus is megtalálható benne, hanem azért is, mert az 1950-es évek végén keletkezett a legkorábbi, és a 2000-es évek elején a legkésőbbi írás.

Az Üzenet odaátra tehát nem csak a Magda-rajongóknak, hanem a vele még csak ismerkedőknek is tökéletes lehet. Hogy miért? Mert annyit beszélgettem mostanában róla, és mert az Önéletrajzaimból fejezetben is tökéletes kedvcsinálók voltak a karaktereiről szóló írások, fejest ugrottam az életműolvasásba :)

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése