2019-06-10

Csernus Imre – Egy ​életed van

Csernus Imre – Egy ​életed van megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Sok-e ​a 28 ezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést az előadásain dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ez a 77 év az, amennyi jut nekünk ezen a földön. Éppen ezért, figyelmeztet a pszichiáter, mindannyiunk legdrágább kincse az idő, és úgy kell élnünk, tudatosan, őszintén és bátran, hogy ebből a 28 ezerből egyetlen napot se pazaroljunk el. Vajon tudatosan élünk, vagy csak sodródunk, és hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek velünk? Megélünk minden egyes napot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Folyton a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünkből? Dr. Csernus Imrétől sok mindent tanulhatunk. Kinyitni a szemünket és felismerni, milyen az őszinte, kiteljesedett élet. Nem félni beszélni az érzéseinkről, bevallani, ha hibáztunk, és elfogadni, hogy nem lehetünk tökéletesek. Tanulni a hibáinkból és mindig a megoldást keresni. És főleg nem másokra mutogatni, hanem vállalni a felelősséget a saját életünkért. Valódi felnőttként élni. Mindenki a saját sorsának a kovácsa, vallja a neves pszichiáter, aki most szokatlan formában, az év tizenkét hónapja köré rendezett gondolatokban osztja meg velünk nézeteit az életről, az emberhez méltó létről és a boldogságról.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 270
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 420 g
ISBN: 9789634751571
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019

SZERINTEM: Csernus doki majdnem összes könyvét olvastam már, így engedjétek meg, hogy egy kis összehasonlítással kezdjem az ajánlót. Az Egy életed van kicsit kilóg a sorból a hangvételét tekintve, hiszen az "ország ordibálós pszichiátere" sztereotípiából semmi nem maradt, még az a néhány odaszúrós félmondat sem, amiket annyira szerettem a régi könyveiben. Ez viszont egyáltalán nem negatívum – habár lehetne –, ám mégis annyira tetszik ez az új nyugodt, vidéki stílus, hogy abszolút megbocsátható a kedvenc figyelemfelkeltő részeim kimaradása.

És akkor hogyan kelti fel a figyelmet? Úgy, ahogyan például Almási Kitti: sallangmentesen, elgondolkodtató mondatokkal, oldalakkal. Az Egy életed van nemcsak ajánlatokat tesz, hanem Csernus doki mesél is, többek között arról, hogy hogyan változtatta meg az idei évét a januárban felfedezett daganat, milyen lelki munkákat kezdett el ennek kapcsán. A könyv másik markáns része a vidéki élet, ami nekem, városinak hathatott volna furcsán is, de mégsem így csapódott le, sokkal inkább elgondolkodtatott azon, amit én is érzek: folyamatosan rohanunk mindenhova, és egyszerűen nincs időnk észrevenni a mindennapok szépségeit – feltéve ha látunk ilyet a betondzsungelben.

A kötetet egy este alatt olvastam el, mert gyakorlatilag faltam az oldalakat, és azt éreztem, hogy még még még! Egyszer nem elég elolvasni, így biztosan fogom a közeljövőben is forgatni, mert első olvasásra az olvasó kíváncsiságát elégíti ki, második és sokadik olvasásra pedig letisztul a mondanivaló. Utóbbi szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy leülepedjenek az olvasottak, és bizonyos helyzetekben előjöjjenek az információk.

Számomra az Egy életed van az idei nyár könyve: olvasd munkába menet a rohanás közepette, vagy vidd el magaddal a szabadságra (esetleg mindkettő), sokat fog adni.

A könyv lelki részénél nem éreztem változást, véleményem szerint ha nagy egészében nézzük Csernus köteteit, akkor majdnem ugyan azokat a dolgokat írja le, csak éppen mindig más-más szeletekre fókuszál jobban, és ezzel semmi gond nincs, mert láthatóan nem tanulunk, nem tudjuk meglépni azokat a dolgokat, amikről szó van. Ideig-óráig úgy érezzük, hogy ez nekünk is megy, aztán pár nappal az olvasás után minden visszaáll a régi kerékvágásba. Van egy mondás, mi szerint segíteni csak annak lehet, aki hagyja – a doki gondolatai pedig pontosan ilyenek.

Az Egy életed van a mindennapi életre koncentrál, arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy igyekezzünk kihasználni minden egyes napot, hiszen ezek soha nem térnek vissza; igyekezzünk megélni a pillanatokat, odafigyelni egymásra. Éljünk tűzzel, de ne felejtsük el, hogy egy életünk van, ahol rajtunk áll, hogy mit és mennyit hozunk ki belőle.

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, pontosan azért, mert minden mondhatni zavaró tényező megszűnt, ami sokaknál Csernus dokival kapcsolatban kiverte a biztosítékot. Érződik, hogy jót tett neki a vidéki élet, és érződik, hogy bizony ő sem lesz fiatalabb, a korral pedig a stílusa letisztultabb, a mondatai pedig bölcsebbek. Nem, nem akarom az egekig magasztalni (pedig lelkes rajongója vagyok), csak felhívni a figyelmet arra, hogy sokat változott, érdemes adni neki egy esélyt.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése