2019-06-11

David Grann – Megfojtott ​virágok [Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése]

David Grann – Megfojtott ​virágok [Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése]  könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs "művelésre alkalmatlannak" nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a "rézbőrű milliárdosoktól" bérbe vett földeken meggazdagodjon. 

Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt. A törzs tagjait egymás után meggyilkolták - volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben.

David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A nyomozóiroda első jelentős gyilkossági ügyében a fiatal és ambiciózus új igazgató, J. Edgar Hoover a legújabb technológiától kezdve a fedett ügynökökön át mindent bevetett, hogy sikert tudjon felmutatni, és ezzel igazolja az FBI létét. A nyomozás során felszínre került bűnök még a legedzettebb ügynökök gyomrát is megfeküdték.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOKLINE KÖNYVEK 
Oldalak száma: 353
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 460 g
ISBN: 9789634333388
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 Árukód:2725085 / 118306
Fordító: Babits Péter

SZERINTEM: Bevallom, indiánokról nem olvastam még, ám ez a kötet nem is egy szokványos kiadvány: nem mese, és nem is kalandregény, hanem a kőkemény valóságot tárja az olvasó elé a múlt század egyik legsötétebb időszakáról.

Tudtátok, hogy hogyan született az FBI? Én nem, pedig szinte az összes amerikai filmben, vagy Amerikában játszódó regényben legalább említés szintjén megjelenik a Szövetségi Nyomozóiroda, ami a bűnözők szemszögéből nézve maga a mumus. Az iroda születése pedig az egyik legvéresebb gyilkosságsorozathoz kapcsolódik, mely az oszázs indiánok ellen elkövetett talán legszörnyűbb bűntény.

→ ezt a bejegyzést már az új blogomon, a gyorgytekla.hu-n is olvashatod!

Szerintem az első bűn, amit az indiánok ellen elkövettek ebben a történetben, az áttelepítés, ám a történelmi tanulmányainkból tudhatjuk, hogy messze nem ez volt az első. Az oszázs indiánok első gondolatra szerencséje – majd a kötetből kiderül, hogy talán a legnagyobb szerencsétlensége – az volt, hogy az új hazájukban, Oklahoma államban tetemes mennyiségű olajat találtak a földjeik alatt, az Egyesült Államok törvényei szerint azonban az ebből befolyó pénz az indiánokat illette. A fess üzletemberek bőrébe bújt bűnözők ezt viszont tökéletesen ki tudták játszani azzal, hogy az indiánok fölé gyámokat tűztek ki, mondván nem elég értelmesek, hogy egyedül is tudják a pénzüket kezelni – a sikkasztási hullám pedig ezzel kezdetét is vette. Több indián hiába volt dollármilliomos, a gyámjaiknak köszönhetően mégis éheztek és nyomorogtak.

Azok az indiánok, akik valamilyen módon mégis hozzájutottak a pénzükhöz sorozatosan kezdtek eltűnni, vagy éppen az idő előrehaladtával egyre kevésbé leplezett módon haltak meg. A könyv egy Mollie nevű indián nő családját helyezi középpontba, ahová fehérek házasodtak be azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az asszonyokat meggyilkolják, és ezzel a vagyon és a jogok rájuk szállnak. Természetesen nemcsak Mollie családja volt elszenvedője a gyilkosságsorozatnak, hanem gyakorlatilag minden indián, illetve azok is, akik kísérletet tettek a tettesek kilétének felderítésére.


Talán a legmeghökkentőbb az volt számomra, hogy nem olyan régi a történet – cirka száz évvel ezelőtt játszódik –, amikor hetekig, hónapokig, évekig nézték tétlenül ezeket a szörnyűségeket, az illetékeseknek pedig eleinte fogalmuk sem volt arról, hogy hogyan lépjenek fel mindezek ellen. A könyvből kiderül, hogy később sem sikerült maradéktalanul felgöngyölíteni az ügyet, csak néhány gyilkosságot tudtak megoldani a sokból. Az FBI megalakulásának ténye sem volt célravezetőbb, hiszen nagyon hosszú dő telt el a megalakulás és a tettesek kézre kerítése között. Nyilván nagyon sok tényező közrejátszott, viszont laikusként tényleg szörnyű belegondolni ebbe az egészbe.

Mivel a nem is olyan távoli múltról van szó, így a könyv tele van korabeli képekkel, szinte az összes szereplőről, és sok eseményt is megörökítettek. Számomra ez nagyon sokat adott, hiszen teljesen más úgy olvasni róla, hogy látja az ember a tényleges szereplőket. A szerző, David Grann rengeteg időt ölt abba, hogy összefoglalja a történteket az utókor számára, mindezt pedig olyan stílusban meséli el a Megfojtott virágokban, ami a maga brutális módján élvezhető és olvasmányos, nem utolsó sorban pedig végig érződik, hogy hihetetlenül alapos.

Talán a téma nem annyira hívogató, mint egy krimi, melyről tudjuk, hogy fikció, de érdemes adni neki egy esélyt, hiszen egy olyan történelemórát tarthat a kezében az olvasó, amiről a gimnáziumokban még csak érintve sem esik szó. Örülök, hogy lehetőségem volt elolvasni, hiszen talán én sem vettem volna le a könyvesboltban a polcról ajánlás nélkül.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése