2019-07-09

Angela Marsons – Vérvonal (Kim Stone 5.)

Angela Marsons – Vérvonal (Kim Stone 5.)  könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Deanna Brightmant egyetlen pontos, szívet ért szúrással gyilkolták meg. Az egykori szociális munkás holttestére egy meglehetősen rossz környéken találnák rá, ezért a bűntény sokaknak egy balul sikerült rablótámadásnak tűnik. Kim Stone nyomozó azonban nem elégszik meg az egyszerű magyarázatokkal.

Amikor nem sokkal később egy kábítószerfüggő, fiatal lány holttestére bukkannak a korábbi áldozatéval megegyező sérüléssel, a nyomozó már biztos abban, hogy egy hidegvérű sorozatgyilkost kell keresniük. De milyen nyomon indulhatnak el, ha látszólag semmi sem köti össze az áldozatokat?

Ám Kim Stone-nak nem csak a rejtélyes gyilkosságsorozat ügyét kell megoldania. Egy váratlan levél ugyanis meglehetősen fölzaklatja az életét. Dr. Alex Thorne pszichiáter már egy korábbi esetnél is kis híján az őrületbe kergette, ezúttal pedig a börtönből nyúl Kim után, a legérzékenyebb pontján támadva a felügyelőt, akinek így ismét szembe kell néznie a testvére gyilkosával: a saját anyjával.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ 
Oldalak száma: 352
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 360 g
ISBN: 9789634521914
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Őri Péter

SZERINTEM: A csodálatos Kim Stone kalandjai folytatódnak, és természetesen én sem szerettem volna lemaradni róla. A már megszokott humoros, szarkasztikus, ám mégis alapos nyomozói munka a Vérvonalban alaposan kiegészül, ugyanis a lélektani vonal erősebben gyűrűzik be, mint az eddigi kötetekben bármikor.

Angela Marsons ha az eddig megszokott sztenderdet hozta volna, akkor is nagyon elégedett lennék, de az írónő ezúttal úgy döntött, hogy nem csak a krimi vonalat mutatja, hanem a szereplői lelki életébe is több bepillantást enged. Történetesen Alex Throne, az Ördögi játszmák főgonosza, illetve Kim Stone anyja, és egyben testvére gyilkosa is visszatérnek, hogy az olvasó közelebbről is megismerkedhessen az emberi gonoszság és a pszichopátia mélységeivel. Ráadásul ebben is van némi csavar, hogy az olvasó agytekervényeit még jobban megdolgoztassa annak a megtippelése, hogy merre futnak ki a szálak.

A Vérvonalban nem csak eme két szereplő, hanem a nyomozói csapat gyilkossági ügyei is a gonoszság lélektanához kapcsolódnak: az elkövető számomra nem volt megtippelhető, habár miután kiderült a kiléte, mégis kézenfekvőnek tűnt abból a szempontból, hogy pont arról van szó, akire nem is gyanakodtam volna.


Az eddig megjelent öt kötet közül talán ez tetszett eddig a legjobban, pontosan a fent leírtak miatt, vagyis az a plusz, amit a szereplők életének közelebbi ismerete jelent. Marsons engem ismét megvett, hiszen Alexet és Kim anyját is meg tudtam volna fojtani egy kanál vízben. Az olvasók kvázi hergelése pedig elégtétellel zárult – a cselekményt is nagyon szerettem olvasni, de a megoldások talán még ennél is jobban tetszettek.

Hogyan lehet egy krimiről úgy nyilatkozni, hogy ne legyen spoileres? Nehezen. Éppen ezért inkább kiemelném azt, hogy a nyomozás, illetve az általam oly kedvelt szarkazmus és humor is jelen volt – ezeken ismét jókat mosolyogtam –, mindemellett pedig egy kicsit all in-érzésem volt: nemcsak a kötet két "ellensége", hanem a gyilkos utolsó áldozata, a krimi szál csúcspontjának a kapcsolódó személye (már megint az a fránya virágnyelv, hogy elkerüljem a spoilert) is egy fontos személy akár Kim, akár a sorozat életében. Ez alapvetően zavarna, de mint írtam, annyira szeretem Marsons írásait, hogy inkább pluszt adtak.

Ha nem olvastatok még Angela Marsonstól, akkor meleg szívvel ajánlom: nem egy "tipikus" krimi, és pontosan ezért okozott nálam ekkora rajongást. A sorozat első kötete az Elfojtott sikoly, a folytatások pedig az Ördögi játszmák, Egy élet ára, Halálos játék, és végül a Vérvonal, amik eddig megjelentek magyarul.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése