2019-07-10

Bauer Barbara – Kétszáz ​éves szerelem

Bauer Barbara – Kétszáz ​éves szerelem megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában a boszorkányság, romantikus könyv, és Szeged témakörében könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Szentirmai Róza egy isten háta mögötti faluban él fiával, a tizenegy éves Janóval. Családjában a bábamesterség anyáról lányára szálló tudomány - őt is szívesen hívják, ha gyermek érkezik a házhoz. De ismer gyógyírt a női test és lélek minden bajára, kezében van a csábítás és a testi örömök fokozására szolgáló csodaszerek titka, ahogy az összetört szívek balzsama is, férfinak, nőnek egyaránt. A faluban az a szóbeszéd járja, hogy tudása nem e világi: felmenői között boszorkány is akadt. Úgy látszik, csak a saját életét nem tudja egyenesbe hozni, az egyetlen férfi, akit valaha szeretett, gyűlöli.

Egy napon Rózát furcsa, valóságosnak tűnő álomból ébresztik. Míg álmában máglyára vetették, a valóságban a háza ég le. Bár fiával sértetlenül megmenekülnek, hamuvá és porrá lett életükből semmi más nem marad, csak egy bordó, bőrkötéses könyv - egy hosszú évszázadokat átfogó napló, mely a semmiből került elő, benne egy üzenettel. Róza késztetést érez, hogy beleírjon egy kérdést a bordó könyvbe, melyre megdöbbentő módon válasz érkezik. Válasz - kétszáz évvel korábbról. Róza kíváncsian ered útnak, hogy megtudja, ki írhatta a sorokat. Miközben az árvíz után újjászülető Szeged utcáit járja a könyvvel a kezében, egyre többet tud meg egy olyan világról, amelynek már a nyomai is csak az emlékezetben élnek. A könyv sorai az egykori Boszorkányszigetre vezetik, ahol a fák és gyomok között meghallja a múlt suttogását, a talpa alatt pedig megérzi az egykori máglyák hamujának perzselő érintését.

BAUER BARBARA új regénye egy évszázadokon átívelő, mágikus szerelem története, melyben párhuzamosan elevenedik meg a híres szegedi boszorkányperek sötét időszaka és a két világháború közötti Magyarország falusi valósága. A nagy kérdések - hogy mit jelent nőnek lenni, mi kell a boldogsághoz, mi vezet az igaz szerelemhez - talán minden korban ugyanazok. Egy azonban biztos: férfi kell hozzá, mégpedig az igazi! 


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 316
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 394 g
ISBN: 9789634751533
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019

SZERINTEM: A könyv már akkor felkeltette az érdeklődésem, amikor megtudtam, hogy részben Szegeden játszódik – ezért faggattam például Bauer Barbarát arról, hogy miért éppen a Napfény városára esett a választása. A kérdések után pedig elolvastam a regényt is, hogy átfogóbb képem legyen erről a misztikus történetről.

A Kétszáz éves szerelem misztikuma többek között abban rejlik, hogy 1728. és 1928. a két idősík, amikbe elkalauzolja az olvasót a főszereplő hölgy, Szentirmai Róza. A nő lénye is maga a misztikum, hiszen ahogyan a fülszövegben is olvasható, bábaasszony, aki nem csak gyermekek világra segítéséhez ért, hanem már-már boszorkányos terjedelmű a tudása. Ez viszont mit sem ér a szerelemben, hiszen eddig nem volt szerencséje ezen a téren.

A váltott idősíkok, illetve a mondhatni időutazás mellett is tartogat meglepetést a regény, hiszen Róza életébe két férfi is betoppan, akiket más-más erők sodortak az asszony útjába. A regény cselekménye szempontjából nekik is fontos szerepük van, de hogy hogyan, az maradjon titok addig, míg nem olvassátok el a könyvet, hiszen számomra ez is hatalmas pluszt adott hozzá, hogy gyakorlatilag semmit sem tudtam a szereplők viszonyáról.

A Kétszáz ​éves szerelem azért tetszett nagyon, mert a stílusa igazán kifinomult, Barbi úgy meséli el a történetet, hogy a regénynek tényleg lelke van, mintha belecsöppentem volna a cselekménybe. Nem mondom, hogy soha nem találkoztam még ilyesmivel, de tény, hogy ritka az, amikor ennyire szembeötlő az átlaghoz mérhető különbség.

A történet pedig igazán beszippantott, nem feltétlen csak Szeged miatt, hanem azért is, mert a maga módján csavaros volt, nem is volt kedvem azon gondolkodni, hogy vajon merre futhatnak ki a szálak, így pedig még nagyobb megelepetés ért.

Ha egy könnyed, de mégis elgondolkodtató és szép olvasmányra vágytok, akkor ajánlom a Kétszáz ​éves szerelmet, mert nem fog csalódást okozni.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése