2019-07-17

Beth Kempton – Wabi ​Sabi [Útmutató a belső békéhez]

Beth Kempton – Wabi ​Sabi [Útmutató a belső békéhez] megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában, mely a Libri csoport tagja könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A ​wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet.

A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket. 

A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.

Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű workshopjainak köszönhetően emberek ezreinek segített rájönni, mi az, ami valóban inspirálja őket, és hogyan élhetnek kreatívabb és teljesebb életet.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 277
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 336 g
ISBN: 9789634335504
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Fordító: Bakonyi Berta

SZERINTEM: Mostanában nagy divatja van a külföldi életmód-könyveknek (mint például Lagom, HyggeSisu, stb.), túllépve Skandinávián pedig íme a wabi sabi, mely Japánban határozza meg az emberek életét. Ez a kötet nemcsak a mindennapok lassabb szemléletét mutatja be, hanem a japán kultúrát is.

Ahhoz, hogy megértsük egy nép gondolkodásmódját, a mindennapi szépségkeresési stratégiájukat, ismerni kell a kultúrájukat is, a Wabi Sabi pedig ezt tökéletesen bemutatja. A hasonló skandináv köteteknél nincs szükség annyira arra, hogy a történelmet, vagy a mindennapokat részletesen bemutassa a szerző a témán túlmutatóan is, hiszen nem esnek annyira messze tőlünk, így pedig hasonlóak. Nem így a japán kultúra, ami szerintem merőben más, mint bármelyik európai nép szokásai, és mindenképpen mélyebb ismeretek szükségesek ahhoz, hogy példának okáért a wabi sabi-jelenséget is megértsük. Eme két szó jelentése is igen sok magyarázatot igényel, tehát egyáltalán nem volt könnyű a szerző dolga.

A kötet rendkívül részletes és alapos, ráadásul egyszerűen érződik a szerző Japán-szeretete a sorokból: pontosan emiatt több ez a könyvecske annál, mint egy érzés leírása. Az olvasó egy már-már tanulmánynak is beillő, mindenre kiterjedő írást tarthat a kezében, amiből gyakorlatilag semmi sem hiányzik, az élet minden területét igyekszik lefedni.

Hogy kiknek ajánlanám ezt a könyvet? Leginkább azoknak, akiket foglalkoztatnak a keleti kultúrák, Japán szerelmesei, vagy egészen egyszerűen nem csak a felszínre kíváncsiak. Laikusként, és a keleti kultúráktól idegenkedőknek nem ajánlanám, ez a kötet tényleg sokkal komplexebb, mint amik például a dán hyggéről születnek: a Wabi Sabi elkötelezettséget igényel.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése