2019-07-12

Böszörményi Gyula – Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.)

Böszörményi Gyula – Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.) megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Vörös Pöttyös Könyvek sorozatban könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: 1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa. 

Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát. 

A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 360
Borító: KARTONÁLT
Súly: 418 g
ISBN: 9789634576310
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK

SZERINTEM: Amikor kiderült, hogy miről fog szólni az ötödik rész, akkor is voltak már fenntartásaim vele kapcsolatban, de ezeket lepisszegtem, mondván Böszörményi Gyula zseniálisan ír, és a sorozat számomra szerelem, biztos jó lesz ez is. Nos, újabb példa arra, hogy hallgatnom kellene a megérzéseimre.

Idén tavasszal volt egy másik nagyobb fordulat, mégpedig amikor a kiadó a borítót szavaztatta meg, erre pedig mondhatni közfelháborodás lett a válasz – többek között nekem sem tetszett a márikás kép –, az pedig számomra nagyon lelombozó volt, ahogyan a szerző ezekre reagált. Viszont olvasva a könyvet, azt hiszem, már tökéletesen értem, hiszen az a karakter a főszereplő, aki szerintem a legkedvesebb számára az egész sorozatban.

Ő pedig nem más, mint Mück Mári(ka), a tabáni árva. A sorozatot ismerőknek és szeretőknek nem kell őt közelebbről bemutatni, hiszen komoly figyelmet kapott eddig is, a Szer'usz világban pedig rögtön a középpontba áll. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem ő oldaná meg a nyomozást. Számomra pontosan ezért több sebből vérzett ez a kötet, például pont azért, mert egy butácska, naiv kislány túljárjon mindenki eszén, legyen szó akár a hóhemvagányokról, akár a rendőrségről, egyszerűen logikailag nem fér össze az én fejemben. Ez kicsit olyan, mintha a mai korban például a nyolcadik kerület környékén leszólítanánk bárkit, hogy gyere, segíts már bűntényt megoldani. Persze, fikció, de fontos az, hogy valamilyen szinten az olvasó el tudja hinni, hogy megtörténhetett volna – ez pedig nálam már túlmutat ezen.

A másik dolog, ami rettenetesen zavart, az a nyelvezet: megértem, tudom, hogy a karakter így nyilvánul meg, amivel pár mondat, vagy maximum pár oldal erejéig semmi gond, sőt, még vicces is, ahogyan az eddigi kötetekben is az volt, viszont közel 360 oldalon keresztül idegesítő, erőltetett, unalmas, és idegörlő. Sajnos pont ez volt a másik tényező, ami miatt egyáltalán nem tudtam élvezni a történetet, mert amikor sikerült eltekinteni a fent említett logikátlanságtól, akkor egyszerűen a mondatok zavartak. Rettenetesen sajnálom ezt a regényt, aminek szerintem jobbat tett volna, ha inkább a 4,5. részként, maximum 150 oldalban jelenik meg. 

Ami viszont tetszett, hogy a végén kiderült, Márika mégsem annyira árva, mint amennyire hitte: ha szülei nincsenek is, de egy rokona azért felbukkan, vagy például Suha Isti múltjáról derült ki pár dolog. Összességében nagyon csalódott vagyok, de az eddigi kötetek tényleg magasra tették azt a bizonyos lécet.

A sorozat kötetei:

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése