2019-07-25

Cassandra Clare – Csontváros (A Végzet Ereklyéi 1.) (Árnyvadász univerzum)

Cassandra Clare – Csontváros (A Végzet Ereklyéi 1.) (Árnyvadász univerzum) megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Vörös Pöttyös könyvek sorozatban könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz - amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi - még egy vércsepp sem - bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?

Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék...

Cassandra Clare lendületes, sziporkázó és végtelenül lebilincselő regénye szórakoztató, vad utazásra viszi az olvasókat, akik azt fogják kívánni, bárcsak sose érnének az út végére.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 472
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 552 g
ISBN: 9789633995457
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Sorozat: A VÉGZET EREKLYÉI
Fordító: Kamper Gergely

SZERINTEM: Újabb gyöngyszem a Tekla régóta szemez vele, de csak nagy sokára veszi kézbe – és meglepetés: imádja – sorozatból, avagy Cassandra Clare kötete már megvolt a régi kiadásban, de egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy el is olvassam. Pedig ha hamarabb kézbe veszem, akkor azt hiszem hamarabb lettem volna rajongó, avagy íme egy tiniknek íródott könyvsorozat, melynek olvasásához a negyvenen túli fönököm ajánlása adta az utolsó löketet.

A fülszöveget bogarászva talán joggal volt olyan érzésem, hogy ehhez esetleg már öreg vagyok – pedig amikor megjelent, 15 éves koromban például hatalmas kedvencem volt a Twilight –, viszont azt kell hogy mondjam, hatalmas pozitív csalódás volt a Csontváros. Hogy miért? Mert a tinédzserek világa, illetve az Árnyvadász univerzum mégis olyan kalandokat rejtett, hogy faltam az oldalakat. Clare írói stílusa is bejött, nem csak a cselekmény, ez pedig számomra egy young adult regénynél ritka.

A sorozat (nagy egészben) sok kötetet számlál, viszont a másik meglepetés számomra mégis az volt, hogy nem éreztem bevezető könyvnek a Csontvárost, még akkor sem, ha nyilvánvalóan a szerző itt ismerteti meg az olvasót a világával. Az információ mellett egyetlen oldalon sem unatkoztam, mindezt pedig úgy érte el Cassandra Clare, hogy nem éreztem egyszer sem erőltetettnek, vagy túl soknak az akciót, a bonyodalmakat, vagy éppen a rejtélyeket.


Számomra az volt a Csontváros egyik erőssége, hogy a már ismert YA technikákat viszonylag kevés klisével kombinálta a szerző, s noha nincs új a nap alatt, mégis azt éreztem, hogy ilyet ebben a formában még nem olvastam. Magára a történetre rá lehet sütni, hogy kiszámítható, de őszintén szólva nem agyaltam azon, hogy vajon hogyan is ér véget, egészen egyszerűen élveztem a történet sodrását – és valószínűleg akit beszippant már az elején, az hasonlóképp fog cselekedni.

Tetszett a cselekmény és a karakterek is: örülök, hogy Clary egy igazán tökös női karakter, aki noha igazi tinédzser a maga tizenöt évével, ám mégis szerethető, illetve éreztem az első kötet végére is a fejlődést. A többiek tulajdonképpen nem kerültek olyan közel a szívemhez (még), de ettől függetlenül valamilyen szinten tudtam velük azonosulni, ami szintén közelebb vitt ahhoz, hogy szeressem ezt a könyvet.

A cselekmény szempontjából pedig igazán ütősen indul a sorozat, habár a Clary, Jace, és Valentine háromszög érzésem szerint erősen szükségeltetett ahhoz, hogy megalapozza a fő csapásirányokat az egész sorozatra nézve, ám ettől eltekintve is bővelkedett olyan fordulatokban, ami miatt nem egyáltalán éreztem üresjáratot. És hogy mik a konkrétumok? Így az első kötetnél nem érzem annyira fontosnak, hogy mélyebben taglaljam, hiszen ez még csak az ismerkedés a sorozattal, ahol az olvasónak maximum azt a tényt kell elfogadnia, hogy egy olyan fantasy világba fogja elkalauzolni őt Cassandra Clare, ahol az Árnyvadászok lesznek a barátaink (az első kötet alapján), de léteznek vérfarkasok, vámpírok, boszorkánymesterek, és sok egyéb, természetfeletti lény is.

Készen állsz, hogy adj egy esélyt az Árnyvadász univerzumnak?

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése