2019-07-23

Celeste Ng – Amit ​sohase mondtam el

Celeste Ng – Amit ​sohase mondtam el könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Lydia halott. De ők még nem tudják. Így kezdődik az 1970-es években játszódó regény, amelynek középpontjában egy ohióbeli kisvárosban élő kínai-amerikai család áll. Marylin és James Leenek három gyereke van, és Lydia a kedvencük: a szülők az ő életére vetítik rá minden félbemaradt álmukat, reményüket és nagyravágyó tervüket. De amikor Lydia holttestét kifogják a házukhoz közeli tóból, a család addig is törékeny egyensúlya végképp felborul. Titkok, elvágyódás és a múlt zsákutcái a Amit sohase mondtam el thriller, de közben megindító történet is, amelyet nem lehet letenni, végeredményben pedig finom megfigyelésekkel teli, érzékeny jellemrajz egy különös, de hallatlanul emberi és életteli családról, amelynek tagjai szüntelenül azért küzdenek, hogy jobban értsék egymást.

Celeste Ng kínai bevándorlók gyermekeként született Pittsburghben, jelenleg Massachusettsben él a férjével és a kisfiával. Ez az első regénye, amely megjelenésekor rögtön óriási bestseller lett, és osztatlan kritikai sikert aratott. Az Amit sohase mondtam el 2014-ben Az év könyve lett az Amazonnál, többek között APALA- és Alex-díjjal jutalmazták.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 320
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 292 g
ISBN: 9789634054016
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Fordító: Széky János

SZERINTEM: A Kis tüzek mindenütt után mindenképp el akartam olvasni ezt a regényt is, hiszen egyrészt az írónő stílusa is meggyőzött, másrészt pedig annyiszor jött velem szembe az Amit sohase mondtam el, hogy vétek lett volna kihagyni – olvasás után pedig hatványozottan bizonyosodott be.

Celeste Ng történetvezetése, stílusa, és a megközelítéseinek érzékenysége egyszerűen zseniális, és nem csak azért, ahogyan apránként összeáll a történet, hanem ahogyan időközben is, de leginkább a regény végén elgondolkodtat. Könnyű és letehetetlen, egyszerre befalós olvasmánynak tűnik ez a könyv, és ha így tesz vele az olvasó, akkor az utolsó oldal után még elementárisabb erővel vág fejbe az egész világa.

De hogy miről, vagy kikről is szól? A Lee családról, akiknek nem csak a jelenjét, de a múltját is megismerhetjük, ezzel pedig egy komplett családi dráma bontakozik ki, melynek gyökerei a múltba nyúlnak, még a szülők gyermekkorába, vagy talán azon is túl.


Marylin talán élete egyetlen lázadásaként hozzáment James Lee-hez, egy kínai férfihoz, ezzel pedig a '70-es években megpecsételte a gyermekei sorsát: félvérként sosem lehettek olyan teljes értékű tagjai a kisváros életének, ahogyan a teljesen amerikai kortársaik. A három gyerek – Nath, Lydia, és Hannah – ettől függetlenül mégis beilleszkedtek, ám amivel mégis nehezen tudtak megküzdeni, az a szüleik – leginkább anyjuk – feléjük támasztott elvárásaival. A kedvenc gyerek, Lydia pedig még talán ennél is nagyobb teherrel küzd, anyja meg nem élt, sőt, egyenesen elfojtott vágyait kellene teljesítenie. Mindezeket tetézi Marylin már családanyaként tett utolsó kísérlete arra, hogy megvalósítsa önmagát, ez pedig begyógyulni képtelen sebként tátong és hat a gyerekek jelenjére.

Első pillantásra mégis a kínai-amerikai asszimiláció vágya az, ami kiütközhet, de mint írtam, mélyebb és komplexebb a regényben szereplő konfliktus, melyeket Ng megjelenít. Hozzám a gyerekek problémái álltak közel, főleg a kis Hannah félelmei, akinek a karaktere tökéletesen bemutatja, hogy mekkora hatással lehetnek egy gyerekre azok a konfliktusok, amikről a szülők azt hiszik, nem is sejtik, hogy léteznek. No és természetesen Lydia karaktere is érdekes, aki a gyerekek többsége által irigyelt és vágyott kedvenc titulust kapja a Lee családban, viszont eme kivételezett pozíció rengeteg terhet is ró rá - ennek tökéletes szimbolikája a szakácskönyv, illetve az a rész, ahol kiderül a sorsa. A három gyerek közül talán Nath a legszerencsésebb, de milyen áron?

Az Amit sohase mondtam el egy zseniális regény, mely nem csak lebilincsel, hanem mélyen elgondolkodtat az élet dolgairól, főleg a szülők felelősségéről, no és arról, hogy vajon mi is rejtőzik a felszín alatt. Olvassátok, érdemes!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése