2019-07-11

Jackson Galaxy & Kate Benjamin – Macskák a házban

Jackson Galaxy & Kate Benjamin – Macskák a házban megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában, a macskatartás témakörében könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Jackson Galaxy, az Animal Planet csatornán nagy sikerrel futó sorozat, a Pokoli macskák sztárja, és Kate Benjamin, a macska-lakberendezési guru e könyvben ügyes trükkök garmadát osztja meg az olvasóval, melyek egyszerűen és hatékonyan orvosolnak bármilyen macskagondot. Házi állatod bárhol elvégzi a dolgát, csak épp az alomban nem? A kiscicád rákapott a bútorokra, és már kedvenc foteledet is szétszaggatta? A Cicaverzum olyan Do It Yourself ötleteket és tippeket tartalmaz, melyek újra békét és harmóniát hoznak otthonodba. Számos jól bevált módszerrel is megismerkedhetsz, melyet a világ legkülönfélébb pontjain élő cicabarátok osztottak meg Jacksonnal és Kate-tel. Nincs olyan kihívás, amit ne lehetne egy kis képzelőerővel és minimális kézügyességgel megoldani e könyv tökéletes útmutató ahhoz, hogy macskák és gazdáik egyaránt boldogok legyenek otthonukban.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 248
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 520 g
ISBN: 9786155609152
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Illusztráció: SZÍNES KÉPEKKEL
Fordító: Bertalan György

SZERINTEM: Hasznos, és a már cicásoknak is új információkat tartogató könyv – a Cicásítással ellentétben ezt szélesebb körben is ajánlanám.

A cím és a borító nem árul zsákbamacskát: a Macskák a házban valóban arról szól, hogy hogyan alakíthatja át az ember az otthonát úgy, hogy az cicabarát legyen, ehhez pedig legyen szó akár egy kaparófáról, akár egy bonyolult cicasztrádáról. A DIY barkácstippel mellett pedig Jackson több embert is bemutat, akik maximális macskabarát házakban élnek, és az ő cicás ötleteikből merít Kate ihletet, melyek elkészítését a lapokon be is mutatja.

A könyv erőssége szerintem az, hogy a mennyi alomtálca legyen című alapokon túllép, de mégis olyan információkról van szó, amik számomra helyenként teljesen újak voltak, mint például az alufolia és a kétoldalú ragtapasz használata azon felületeken, melyekre nem akarjuk, hogy a cicák felmenjenek. A macskák alaptermészete, viselkedése is központi szerepet kapott, melyekről szintén örültem, hogy olvastam. Mindezek mellett sok-sok apró információval lettem gazdagabb, melyeket az olvasás óta igyekszem a gyakorlatban is hasznosítani (példának okáért az alomtálca-használat közbeni nyugodt környezet megteremtése a cicáknak).

Ami számomra nagyon pozitív volt, hogy Jackson kihangsúlyozza, a cicának nem szabad engedni, hogy elbújjon: ehelyett általunk kijelölt félbúvóhelyet kell létrehozni, ezzel is ösztönözve a macskát arra, hogy ha eleinte félénk, később nyitottabbá, magabiztosabbá válhasson.


A könyv gyenge pontja részemről az, hogy a cicasztrádát tolja ezerrel, a könyv gyakorlatilag fele arról szól, hogy ez mennyire jó a macskáknak, illetve hogy a bemutatott személyeknél mindenhol van, tehát legyen nálad is. Már-már lelkiismereti kérdést csinál belőle, holott pont a szerzőnek nincs cicasztrádája, mert egy negyven valahány négyzetméteres lakásban él. Na ugye. Nem mellesleg olyan mindennapi és alapvető dolgokról nem ejt szót, mint például az etetés, vagy a leggyakrabban előforduló viselkedési zavarok.

Alapvetően hasznos könyv, viszont Jackson Galaxy amennyire szimpatikus volt az elején, a végére pont annyira éreztem, hogy akkor hátrébb lépek kettőt. Kicsit sznobnak éreztem azt, amit végigtol az egész könyvön keresztül, pedig a macskatartás nem arról szól, ogy dobj el mindent, mert a macskáé a lakás, te pedig csak ott élsz, a saját, picike otthonába bezsúfolt négy állattal (három macska, és egy kutya) pedig abszolút nem éreztem hitelesnek a fickót.

Összességében viszont a könyv hasznos, de egy átlag magyar olvasónak van mit mazsoláznia belőle, főleg akkor, ha városban lakik, lakásban, kisebb élettérben, mint azok a helyek, amiket a kötet bemutat.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése