2019-07-18

Mieshelle Nagelschneider – Macskákkal suttogó

Mieshelle Nagelschneider – Macskákkal suttogó megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában, a macskatartás témakörében könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A macskád a világ legédesebb élőlénye lenne, ha nem kergetne nap nap után az őrületbe. Ha nem spriccelné tele a lakást. Ha nem a bútorokat használná kaparófának. Ha nem piszkítana következetesen az alomtálca mellé. Ha nem vetné magát rajtaütésszerűen a kezedre vagy a lábadra, hogy aztán napokig borogathasd a sérüléseket, és nem rágna meg mindent, ami csak az útjába kerül, a pulóvertől a szobanövényig. Valld be: időnként megfordul a fejedben, hogy meg kellene szabadulnod tőle. Hiszen a macskák még hírből sem ismerik a következetességet, és amúgy is képtelenség hatni rájuk, nem igaz?

Mieshelle Nagelschneider, a világ egyik legkiválóbb cicaszakértője most bebizonyítja, hogy tévedsz! Ismerd meg bundás kis barátod titokzatos és izgalmas világát, és hamarosan a legidegtépőbb magatartási problémákat is képes leszel megváltoztatni! Belefáradtál a hiábavaló fegyelmezésbe? Szeretnéd, hogy a cicád jobb étvággyal falatozzon, ne rezzenjen össze minden apró neszre, és a többi cirmossal is jól kijöjjön? A Macskákkal suttogó nemcsak abban segít, hogy felfedezd kedvenced viselkedésének rejtett mozgatórugóit, de praktikus és működő tanácsokkal lát el, hogy a világ legédesebb élőlénye valóban egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessen veled együtt.

MIESHELLE NAGELSCHNEIDER Amerika egyik legelismertebb és legkeresettebb macskaszakértője. Az általa alapított The Cat Behavior Clinic 1999 óta a világ minden tájáról fogadja a problémás cicák gazdáit, de még állatorvosok is fel szokták keresni megoldhatatlannak tűnő esetekkel. Mieshelle családjával és kilenc háziállatukkal hat macskával, két kutyával és egy varánusszal az Oregon állambeli Portlandban él.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 384
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 346 g
ISBN: 9786155609510
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Fordító: Rézműves László

SZERINTEM: Érdekes és informatív könyv, mely végigveszi a viselkedési problémákat nagyon részletesen, nem mellesleg pedig gyakorlatorientált: sok-sok tippet és tanácsot tartalmaz.

Az első olyan macskás könyv, mely átfogó képet ad a macskák problémáiról, amit véleményem szerint akkor is érdemes elolvasni, vagy akár átlapozni, ha úgy tűnik, hogy a kedvencünk semmiféle problémával nem küzd. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan van valamilyen gondja, hanem azt, hogy bármikor lehet, ezeket pedig célszerű minél hamarabb felfedezni, és még csírájában elfojtani, hogy ne rögzüljenek.

A kötet egy nagyon részletes bevezetővel nyit, melyben a szerző gyermekkorát is megismerhetjük (ennek annyi a célja, hogy képbe kerüljünk, ő tényleg szereti a macskákat, és már pici kora óta tökéletesíti a tudományát), leírja, hogy miért is írta a könyvet. Negatívum, hogy a kötet gyakorlatilag egy önreklám, mely az amerikai piacon azt hivatott elősegíteni, hogy több ember forduljon hozzá a praxisában, külföldiként viszont számomra rettentő zavaró volt, hogy nagyon sokszor megjelent a weboldalának a linkje, vagy hogy egy-egy gyakorlati tipp csak ott lelhető fel, és a könyvben nincs benne. A másik, ami számomra zavaró volt, az az önfényezés, azaz hogy ő tényleg nagyon ért a dologhoz – ezt pedig majdnem minden oldalon görcsösen hangoztatta is. Emiatt a szerző személye rettentő unszimpatikussá vált, és volt egy pont, ahonnan nagyon kellett igyekeznem, hogy csak az érdemi részekre koncentráljak, ezektől pedig elvonatkoztassak.


A Macskákkal suttogó egyébként nem csak a viselkedési problémákról értekezik, hanem igyekszik bemutatni, hogy a macskák a közhidelemmel ellentétben nem olyan egyszerű lények – noha azért nem is olyan komplexek, mint az ember. Nagelschneider többször kihangsúlyozza, hogy a legtöbb bosszantó probléma vagy szervi okokra vonatkoztatható vissza, vagy ha ezek nem állnak fent, akkor a lakásban kell körbenézni, mert valószínűleg a kedvenceinknek valamivel problémájuk lehet. Itt nem a lakás teljes átrendezésére biztat, hanem olyan aprónak tűnő, de hosszú távon mégis bosszantó dolgok gyors orvoslására hívja fel a figyelmet, mint például a kaparófák kellő mennyisége, az alom minősége, vagy az ingergazdag élettér a cicák számára.

Nagyon tetszett, hogy a végletekig pozitívan áll a macskákhoz, azaz szerinte nincs rossz, gonosz, vagy nevelhetetlen cica, mert minden csak szoktatás kérdése – ez pedig bizony a gazdi felelőssége. Megdöbbentő adatokat ír arról, hogy az USA-ban milyen sok kóbor macska él, vagy hogy milyen sokat altatnak el amiatt, mert a gazda, illetve az állatorvos is tanácstalan bizonyos viselkedési problémákkal kapcsolatban.

A Macskákkal suttogó tehát a viselkedési zavarokra koncentrál, ami szerintem akkor is hasznos kötet, ha nincs gond. Jobb ismerni a lehetséges jövendőbeli problémákat, ha pedig ezek jelentkeznek is, akkor gyorsan lekapni ezt a könyvet a polcról, és fellapozni az adott fejezetnél.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése