2019-07-16

Mucha Dorka – Puncs

Mucha Dorka – Puncs könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen...

"Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása." - Totth Benedek

"Újszerű, szókimondó, bátor." - Péterfy Gergely

"Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni." - Grecsó Krisztián


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Oldalak száma: 159
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 210 g
ISBN: 9786155955440
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019

SZERINTEM: Ez a kötet váratlanul jött, látott, és győzött nálam! Őszintén szólva szinte semmit nem tudtam róla, mielőtt a kezembe került, ám gyorsan belelapozva is olyan érzésem volt, hogy valószínűleg tetszeni fog. És nem csalódtam.

Mucha Dorka stílusa egyedi, az úgynevezett Puncs-generáció mindennapjait, küzdelmeit mutatja be olyan egyszerűséggel, ám némi vulgaritással, ami tökéletesen természetesnek hat, mégis felrázza az olvasót a szürke mindennapokból. Személy szerint szeretem azt, amikor a nyelvezet nem steril, hanem a mindenki által használt "csúnya szavak" is megjelennek egy-egy írásban, viszont ezzel nagyon vigyázni kell, borzasztó  vékony a határ az üdítő színfolt és a közhelyesség között. Dorka pedig zsigerileg érzi ezt a határt.

A Puncs főszereplője egy egyetemista lány, aki a generációjának majdnem minden bajával küzd: az egyetemmel, a pasikkal, a barátságokkal. Ekkor toppan be a Tanár úr, mintegy ráerőszakolva magát a lányra, aki mintha maga sem tudná, hogy mitévő legyen, belemegy a viszonyba. Ez az affér pedig nem csak néhány találkozás, hanem további problémák, vívódások okozója is lesz, az utolsó oldalakon pedig kicsúcsosodik a konfliktus.

Ritkán érzem azt, mint a Puncs olvasása közben, hogy nem feltétlen a cselekmény miatt nem akarom letenni – félreértés ne essék, nagyon tetszett az is, kíváncsi voltam, hogy merre fut ki –, hanem inkább az író stílusa miatt. Magyar szerző, fiatal, ráadásul első kötetes: Dorka, hol voltál eddig?! Remélem, hogy a Puncs csak ízelítő volt a maga rövidke 159 oldalával, legközelebb pedig regényt olvashatunk tőle, hasonlóan zseniális stílussal, frissességgel, és nem mellesleg mellbe vágó témával. Mert a téma igenis mellbe vágott, amolyan á, ez fikció, s közben józan paraszti ésszel tudja az olvasó, hogy hasonló, s talán még durvább események is zajlanak a felsőoktatás falai között.

Érdemes elolvasni, hiszen a maga mondhatni morbid módján szórakoztató, nem mellesleg pedig üde színfolt a magyar kortárs irodalom színterén. Ahogy Molyon írtam: egyszerűen zseniális!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése