2019-07-22

Tayari Jones – Egy ​amerikai házasság

Tayari Jones – Egy ​amerikai házasság könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: „A ​szerelem helyet követel az életedben, az ágyadban. Láthatatlanul helyet követel a testedben, áthajlítgatja a véredényeket, ott lüktet mindjárt a szívednél. És ha már nincs ott, semmi sem egész többé.”

Celeste és Roy fiatal, fekete házaspár az amerikai Délen, Atlantában. Celeste művész, a nagy áttörés küszöbén, Roy egy könyves cégnél ügyvivő – és egy év házasság után még mindig „kéken izzik” a szerelmük. Mintha a legjobb úton lennének afelé, hogy megvalósítsák a maguk Amerikai Álmát – amikor váratlanul becsapódik a „meteor”, amely szétzúzza világukat. Royt megvádolják és tizenkét év börtönre ítélik nemi erőszakért – amit nem követett el, és a felesége is biztosan tudja, hogy ártatlan. 

Celeste, bármennyire önálló, a férje nyújtotta biztos fogódzót elveszítve sodródni kezd, és gyermekkori barátjában, esküvői tanújukban, Andréban talál vigaszt. Royjal levelezés útján tartják a kapcsolatot, ám amikor az elítélt férfi öt év után szabadul, és kész visszatérni Atlantába, hogy feleségével folytassák közös életüket, ki kell derülnie a valamennyi érintett számára fájdalmas igazságnak: számot kell vetniük a múlttal, és tovább kell lépniük valami reményt hordozó jövő felé. 

Ez a felkavaró szerelmi történet három olyan ember érzéseit és gondolatait tárja fel mély együttérzéssel, akiknek sorsát náluk hatalmasabb erők pecsételik meg.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 368
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 490 g
ISBN: 9789635040285
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Fordító: N. Kiss Zsuzsa


SZERINTEM: Az idei év egyik legizgalmasabb újdonságának tűnt ez a könyv, ám nekem valamiért mégsem adott annyit, mint vártam. Valahogy a Bíborszín jutott eszembe, amit nagyon sokan dicsérnek, de engem nem talált meg egyáltalán – az Egy ​amerikai házasság ebből a szempontból jobb választás volt. Tetszett is, meg nem is.

A júliusi Könyvklub közös olvasmányának választottam a regényt, és szerintem sokaknál tényleg telitalálat lehetett, mert egyébként én is élveztem az olvasást, sőt, nagyon sok olyan gondolat is felmerült bennem az olvasása során, amik miatt inkább azt mondom, hogy tetszett. Szeretem az elgondolkodtató könyveket, amik többféle, leginkább fontos kérdéseket boncolgatnak.

Az Egy ​amerikai házasság három főszereplőt mutat be: Celeste-et és Royt, a házaspárt, illetve Andrét, a közös barátjukat. Igen, felbukkan a szerelmi háromszög, viszont nem erre van kihegyezve a történet, hanem arra, hogy Royt ártatlanul elítélik, és börtönbe kell vonulnia.

Nem tudom, hogy én nem voltam elég szemfüles, vagy tényleg nem derült ki, hogy mikor játszódik pontosan a regény, mert a hangulata alapján az 50-es, 60-as évekre tippeltem volna, de aztán előkerül az e-mail is, mint fogalom, így pedig kikövetkeztethető, hogy napjainkban datálható.


Celeste és Roy házassága szépen indul, majd pedig beüt a krach. A regény leginkább ezt hivatott bemutatni, hogy ebben a helyzetben miképpen boldogul a két ember, vajon a szeretet és a kitartás meddig terjed. Valószínűsítem, hogy más lenne a helyzet akkor, ha Royt nem ártatlanul ítélték volna el, viszont ebben a szituációban nincs ott az a kézenfekvő(nek tűnő) döntés Celeste részéről, hogy mivel a férje börtönben van, elválik. Az asszony kitartása és lojalitása példás, ám mégis van egy pont, amikor megtörik. Vajon elítélhető-e ezért? Vajon felróható-e Andrénak, amiért a barátja feleségével kezd viszonyba, miközben Roy börtönben ül?

Olyan kérdések ezek, melyekre talán nem is lehet úgy válaszolni, hogy nem éltünk át hasonló szituációt, elfilozofálgatni viszont érdemes róla, amolyan most ezt tenném, de igazán akkor derülne ki, ha élesben állnánk benne a helyzetben-alapon. Személy szerint tökéletesen megértettem Celeste döntéseit, és nem éreztem azt, hogy bármi kivetnivaló lenne benne – kivéve természetesen az etikai vetületét, azaz a megcsalást. A szememben viszont tompítja ennek a súlyát az a tény, hogy időközben az asszony kapcsolata válságba kerül Roy-jal, aki a börtön elszigeteltségében változik, érzelmileg teljesen kiszolgáltatott a látogatóinak, illetve a leveleinek.

Ha ebből a megvilágításból vizsgálom, akkor talán André az a fél, aki mondhatni kihasználta a helyzetet, viszont mégsem tudnám rásütni ezt – hármójuk közül az ő karaktere volt a legszimpatikusabb.


A regény sok levelet tartalmaz, illetve a fent említett három ember kapcsolatának bonyodalmait. Említettem, hogy tetszett is, meg nem is: utóbbit azért éreztem, mert olykor a szerző bizony elkalandozott, a történet szempontjából nem annyira lényeges információkat osztott meg, emiatt pedig nem éreztem azt az elemi wow élményt, amit vártam volna. Talán ahhoz tudnám ezt hasonlítani, amilyen Roy büntetése: az ember nem tud mást tenni, csak vár arra, hogy valami történjen.

Összességében viszont tetszett, még akkor is, ha nem lett meghatározó élmény számomra, ettől függetlenül viszont azt mondom, hogy érdemes kézbe venni, és elgondolkodni a regény kérdésein.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése