2019-08-22

Janet McNally – Girls ​in the Moon: Lányok a Holdban

Janet McNally – Girls ​in the Moon: Lányok a Holdban megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Vörös Pöttyös könyvek sorozatban könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: "Csavarosan mondj Igazat..."

Phoebe Ferris életében mindenki az igazság más-más változatát meséli.

Meg, az édesanyja, az egykori rocksztár és professzionális kérdéskikerülő, aki csak a történet végét osztja meg lányaival: a csillogás utáni nyugalmat, amit Phoebe-t mindig is körülvette.

A nővére, Luna, Brooklyn indie-rock üdvöskéje a saját viharos igazságát hirdeti, gondosan figyelmen kívül hagyva a neki nem tetsző tényeket.

És az apja, Kieran, Meg imádott bandájának alapító tagja! Na hát ő semmit se mond, mivel három éve elmaradtak a telefonhívásai is.

Phoebe - az önmagát kereső, szárnypróbálgató költő - azonban belefáradt a féligazságokba és a ködös magyarázatokba. Amikor meglátogatja Lunát New Yorkban, elhatározza, kideríti, hogyan is illeszkedik ő ebbe a mesemondókból álló családba, és talán a saját történetét is továbbszövi - a zenészfiúval, akivel hónapok óta titokban írogatnak egymásnak.

Ahogy az árapály a parthoz vonzza a víztömeget, Phoebe is ide-oda sodródik delejes családtagjai és saját, új élete között. Phoebe első kalandja előrefelé tapogatózik, míg Meg szerelmi története visszafelé gombolyodik le. Hatására Phoebe fejest ugrik a saját jövőjébe.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 344
Borító: KARTONÁLT
Súly: 400 g
ISBN:9789634575009
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK
Fordító:Cseh Réka Zsuzanna

SZERINTEM: Tulajdonképpen ez a regény csak érdekesnek tűnt első blikkre, aztán a nagy nyári forróságban a Lányok a Holdban lett az, amire úgy fogok visszagondolni, hogy A kánikulai kikapcsolódós nyári olvasmány.

Egyáltalán hol kezdeném, ha el akarnám mesélni a történetet? „Anyám mindkettőnket a Holdról nevezett el” – kezdeném. Próbált nekünk helyet csinálni az akkori életében, de aztán valami okból mindent felrúgott. Az apánk nem hagyta abba a zenélést, New Yorkban maradt, és továbbra is híres volt. Aztán végül, nagyjából három évvel ezelőtt beszüntette a hívásait.

A Lányok a Holdban egy család története, ami évekkel ezelőtt széthullott, a két lány pedig nem igazán ismerhette azt a csillogást és idillt, amit a szüleik éltek át: közös rockbandájuk volt, országszerte híresek, és a mai napig példaképekként tekintenek rájuk. Lunának – az elbeszélő Phoebe nővérének – van erről némi emléke, s talán emiatt is kergeti azt az álmot, hogy belőle is ismert és elismert zenész váljon.

A történet elején Phoebe Lunához utazik New Yorkba augusztus utolsó hetében, ezzel pedig nemcsak a kaland, hanem a titkok felfedezése is megkezdődik. Ugyanekkor Meg, a lányok anyja történetét is megismerheti az olvasó, ámbár visszafelé haladva az időben.


A Lányok a Holdban pedig nem is lehetne igazi Vörös Pöttyös, ha a szerelem sem bukkanna fel a lapokon: az elején még halvány körvonalakként sejlik fel, a regény végére viszont az egyik legerősebb kötelékké válik.

És hogy mi a nagyszerű ebben a könyvben? A mondhatni egyszerűsége: nincs túlspilázva, nincs túl sok minden belesűrítve, mégis azt éreztem olvasás közben, hogy tökéletesen elég amit ad, úgy meséli el az írónő a történetet, hogy közben úgy éreztem, én is részese vagyok az eseményeknek, nem mellesleg pedig szépen körvonalazódott minden konfliktus megoldása is.

A zene központi szerepet játszik, ezen keresztül kerülnek helyére a pontok, a kérdések: a szűkszavú anya, az apa, aki elhagyta a családját, és a két lány története, akik csak most kezdik felfedezni, hogy mi is történt a múltban. Phoebe-re pedig rátalál a szerelem is, habár mindenki óvva inti tőle a lányt.

Remek választás volt ez a regény, és csak ajánlani tudom a fent leírtak miatt! Mivel augusztusban játszódik, így azt mondanám, hogy még a jó időben olvassátok, vagy ha később találkoztok a könyvvel, akkor remek lehet visszarepülni a nyárba, a szabadságba.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése