2019-08-03

Jørn Lier Horst – Fekete ​nap

Jørn Lier Horst – Fekete ​nap skandináv krimi, Animus kiadó, könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Sűrű köd lepi az őszi tájat. A staverni nyaralók tulajdonosai már a télre készülődnek. Egyikük, aki épp egy utolsó békés hétvége reményében érkezik a tengerpartra, feldúlva találja a házát. Az ajtót felfeszítették, az értékeket elvitték. Az a gyanúja támad, hogy a szomszédja is így járhatott, ám amikor átmegy körülnézni, valami sokkal szörnyűbbre bukkan: egy agyonvert, símaszkos férfi holttestére.

William Wisting nyomozó kapja a feladatot, hogy felderítse a gyilkosságot, ám ahogy gyűlnek a bizonyítékok, újabb és újabb bűncselekményekre derül fény.

Közben Wisting lánya, Line úgy dönt, hogy a tetthellyel szomszédos családi nyaralóban tölti szabadságát, hogy rendbe szedje gondolatait és magánéletét, ám a környéken különös dolgok zajlanak. Egy napon például halott madarak kezdenek hullani az égből...INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Animus Kiadó 
Oldalak száma: 320
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 320 g
ISBN: 9789633246191
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019 
Sorozat: SKANDINÁV KRIMIK 
Fordító:Török Ábel

SZERINTEM: Krimi, és ráadásul norvég, tehát a Fekete nap már olvasás előtt is igazán pozitív benyomást tett rám, a könyv végére pedig egyáltalán nem változott a véleményem. 

A Fekete napban az egyik legérdekesebb dolog az volt, ahogy megtapasztaltam a tanárom szavait, azaz a norvégos, igazán rövid mondatokat, amik akár zavaróak is lehetnének, de egyáltalán nem azok: rövidek, tömörek, és lényegretörőek. Pontosan úgy, ahogyan maga a történet is: sallangmentesen, de mégis izgalmasan, a skandinávoktól jól megszokott stílusban mesél Horst – ez pedig garancia a sikerre és a remek kikapcsolódásra.

A Fekete nap központi konfliktusa a fülszövegben is írt betörésnek tűnő gyilkosság, mely úgy bonyolódik, ahogyan az olvasó előbbre jut a történetben. Wisting nyomozó kap főszerepet abban, hogy a rendőrség megoldja az ügyet, ehhez pedig szükség van egy litvániai kiruccanásra is.

Számomra érdekes volt Wistning koncepciója, ugyanis a skandináv krimikben általában a nyomozó egy eléggé lecsúszott figura – elvált, alkoholista, zűrös életet él, a rendőrség épp hogy megtűri, stb. –, ezzel ellentétben a Fekete nap főszereplője tisztes családapa, és a rendőrség megbecsült nyomozója. Talán ezt helyettesítendő kalauzol a szerző Litvániába, ami különleges helyszín, nem mellesleg pedig laikusként teljesen hihető, hogy miért éppen odavalósiak a bűnbanda tagjai.

A Fekete nap nagyszerűsége pont abban az egyszerűségben rejlik, mely magát a rejtély kulcsát jelenti a bűnügy megoldásához, illetve az az üde színfolt, hogy a főszereplő nyomozó személyisége gyökeresen eltér a mondhatni megszokottól. Szórakoztató és színvonalas norvég krimi, amit csak ajánlani tudok, ha épp ebből a műfajból szeretnétek olvasni: nem fogtok csalódni.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése