2019-09-28

John P. Strelecky – Miért ​kávézó [Mese az élet értelméről]

FÜLSZÖVEG: Az állandóan rohanó, túlterhelt menedzser, John egyhetes szabadságra indul, de útközben autójával eltéved. Betér egy kávézóba, hogy egyen valamit - és sorsfordító élményben lesz része. Az étlap címoldalán három kérdéssel szembesül: "Miért vagy itt?""Félsz a haláltól?" "Elégedett vagy az életeddel?" Miközben a pincér, a konyha séfje és az egyik vendég segítségével megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre, egyre inkább új szemszögből tekint az életére, és rájön, hogy milyen fontos dolgokat tanulhat meg a zöld levesteknőstől...

John P. Strelecky (1969) amerikai író gyermekkori álmát követve pilóta szeretett volna lenni, de szívproblémái miatt erről le kellett tennie. Vállalkozási tanácsadóként dolgozott, állandóan úton volt, aztán harminckét éves korában úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből: 2002-ben egyéves fizetés nélküli szabadságot vett ki, és feleségével együtt hátizsákos turistaként körbeutazta a világot. Hazatérve megírta első könyvét, a Miért kávézót, melyből rövid idő alatt bestseller lett. Azóta könyveket ír, előadásokat tart, és coachként dolgozik.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 136
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 168 g
ISBN: 9789633554661
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Kelemen László

SZERINTEM: Ezt a könyvet borzasztóan lehúzta mindenki (Molyon a bejegyzés írásakor 61%-on áll), viszont szerintem nem volt annyira rossz. Tény, hogy vannak hibái, de ettől függetlenül határozottan nem egy sarokbadobós kötet. Vagy legalábbis nálam a pocsék jelző kiérdemléséhez tényleg meg kell dolgozni.

A történetet egy John nevű férfi beszéli el, aki egy hosszú autóút közben a Miért kávézóban találja magát, ahol az étel mellé bizony lelki fröccs is jár: a pincérnő és a szakács felváltva sürgölődnek körülötte, és próbálják megértetni vele az élete értelmét.

Alapvetően szeretem az ilyen könyveket, közel áll hozzám a pszichológia is, ám a Miért kávézóval számomra mégsem emiatt volt gondom, hanem a stílus miatt: nagyon rövidke, és pont emiatt zavaró, hogy nagyon gyorsan leült a sztori, egyszerűen nem igazán tudta fenntartani a figyelmem, az érdeklődésem. És ez baj. Mert alapvetően egyébként tényleg gondolatébresztő, elgondolkodtató, olyasmi, ami senkinek sem árthat az életében, de a szerző mégsem tudta megurani az előbb említett figyelemfelkeltést, amitől igazán ütős lehetett volna, és azt tudnám mondani, hogy igen, ezt még újra fogom olvasni, és igazán örülök, hogy a polcomon van.


Néha, amikor a legkevésbé várjuk és a legnagyobb szükségünk van rá, új helyen találjuk magunkat új emberekkel, és új dolgokat tanulunk.

Nagyon tetszett az az elgondolás viszont, hogy az ember betér egy kávézóba, és tényleg foglalkoznak vele, időt szánnak rá, beszélgetnek vele, érzik, hogy a kávén és a vacsorán kívül esetleg még szüksége lehet valamire. Persze teljesen érthető, hogy általában egy kávézóban erre nincs idő, és nem is mindenki szeretné, ha belemásznának a privát terébe, de ha már a történetben úgy alakult, hogy John is vevő a dologra, és a személyzetnek is van rá ideje, így duplán érdekes szituáció kerekedett a kalandból.

Összességében szerintem megér egy misét a könyv, hiszen egyrészt nem vagyunk egyformák, amivel nekem gondom volt, az neked lehet, hogy tetszene, másrészt ha hasonlóképp érzel mint én, akkor is szolgálhat némi útravalóval. Tény, hogy nem lesz életem könyve, de örülök, hogy elolvastam.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése