2019-10-07

Amy Bloom – Közös ​titkaink

Amy Bloom – Közös ​titkaink megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában, mely a Libri csoport tagja
FÜLSZÖVEG: Lorena Hickok 1932-ben ismeri meg Eleanor Roosveltet a későbbi elnök, Franklin Roosevelt elnöki kampánya során. Lorena szegény sorban nőtt fel Dél-Dakotában, ám később korának legelismertebb újságírónője lett Amerikában.

Hick, ahogy a barátai hívják, először nem rajong az idealista és előkelő Eleanorért, ám ahogy egyre jobban megismeri, mégis szoros kapcsolat alakul ki közöttük, s a barátságuk végül szerelemmé mélyül.

Lorena invitálására Hick is a Fehér Házba költözik mint a fist lady legjobb barátja. Valódi státusza éppen úgy nyílt titok, mint az, hogy a felesége mellett Franklin Rooselvelt is szeretőket tart. Az éles eszű, független és erős Hick egyszerre csodálja az elnököt, miközben egyik legnagyobb riválisa is.

Versengés és önfeláldozás, szeretet és árulás, gyengédség és kíméletlen harc - Amy Bloom regénye magával ragadó képet fest szenvedélyről, politikáról és a Fehér Ház kulisszatitkairól.

Amy Bloom író, esszéíró, két New York Times-sikerkönyv szerzője. Regényeit jelölték a rangos National Book Awardra és a National Book Critics Circle díjára is. Írásai egyebek mellett a New Yorkerben, a New York Times Magazine-ban és a Vogue-ban jelennek meg. Jelenleg a Wesleyan Universityn tanít kreatív írást. Műveit eddig tizenöt nyelvre fordították le.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 247
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 440 g
ISBN: 9789634334262
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító:Frei-Kovács Judit

SZERINTEM: Íme egy igazán megosztó kötet, amire sokan azt mondták, hogy nem tudják hová tenni, nem élvezték az olvasást, és gyakorlatilag csak úgy van. Nos, még augusztus végén olvastam, pont egy ilyen mehh-érzés közben kaptam a kezembe, mondván én most erre vágyom. És tényleg erre vágytam, mert nekem tetszett a Közös titkaink.

A regény Lorena Hickok, röviden csak Hick életét mutatja be egy olyan kapcsolaton keresztül, ami abban a korban az átlagemberek között gyakorlatilag közel sem kaphatott volna ekkora elfogadást. Hick, a hányattatott sorsú nő beleszeret Eleanor Rooseveltbe, Franklin Roosevelt first ladyjébe, a románcuk pedig olyannyira komolyra fordul, hogy Hick még a Fehér Házba is beköltözik.


A regény mégsem a botránykeltésről szól, hanem két nő szerelméről, akiknek úgy gondolom, szerencséjük is volt a kiváltságos helyzetükkel: mind társadalmilag érzem kiváltságosnak, mind úgy, hogy Franklin Roosevelt is szeretőket tartott, tehát gyakorlatilag szemet hunyt a felesége félrelépése fölött.

A Közös titkaink visszaemlékezés a szerző szemüvegén keresztül, eközben pedig több dologra is fény derül a két nő kapcsolatából, múltjából, ám számomra mégis a könyv vége volt igazán az, ami miatt azt tudom mondani, hogy ennyire tetszett: Hick és Eleanor időskorukban, még mindig egymáshoz ragaszkodva élnek együtt, amikor Eleanor meghal. Hick nekrológja pedig igazán szívbemarkoló, onnan derül ki igazán, hogy mit is jelentettek ők egymásnak.

Összességében úgy gondolom, hogy ez a regény ha nem is kavar nagy vihart itthon, de biztosan irodalmi csemege: egyrészt a hozzám hasonlóaknak, akik nem sok információval rendelkeznek a szereplőkről, másrészt azoknak, akik valamilyen szinten képben vannak, a Közös titkainkkal pedig bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögötti történésekbe.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése