2019-10-24

Genki Kawamura – Ha ​a macskák eltűnnének a világból

FÜLSZÖVEG: A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.
De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.

És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét...

Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalak száma: 143
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 142 g
ISBN: 9786155915987
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Vihar Judit

SZERINTEM: Megint beleugrottam egy könyvbe úgy, hogy semmit nem tudtam róla, bevallom, a macskás cím miatt. Gyakorló gazdiként minden érdekel, aminek a macskákhoz köze van, még akkor is, ha a cím egy nem túl pozitív helyzetet vetít előre. Én sem voltam tisztában, hogy mi lesz a végkimenetel, ahogyan Borisz, a fekete cicám sem, de ő megérezhette, hogy rá nézve ez sehogy sem pozitív, így hosszú hetek küzdelme után ez volt az első könyv, amit megrágott. Megértem, de sajnálom is, mert nem szabad minden kijelentésnek felülni, főleg akkor nem, ha feltételes módban van a cím.

A cím és amit sejtet csak egy része annak, amiről szól a kötet: a főhőst rákkal diagnosztizálják, a napjai pedig meg vannak számlálva, azonban az ördög üzletet ajánl neki: minden dologgal, ami eltűnik az életből, ő egy plusz napot nyer. A főszereplő rábólint, és amellett, hogy érdekes felvetésekkel játszik a szerző az eltünedező dolgokat tekintve, komoly önvizsgálatra is sor kerül.


Nemcsak az élet értelme, múlandósága, hanem a kapcsolatok is központi szerepet kapnak: eljátszik a szerző a mi lett volna ha? kérdéskörrel, feleleveníti azokat a kötődéseket, amik a múltban megszakadtak, és elgondolkodik a családján is. Ezen külső- és belső monológok közben pedig a cicája, Káposzta is jelen van, aki a könyv címét adó fejezetben kap nagyobb szerepet.

Az ördög felveti, hogy a következő nap a macskák tűnjenek el a világból, mely nem véletlenül lett a cím is. Bevallom, félve kezdtem olvasni ezt a részt, hiszen a téma igen közel áll hozzám, ahogyan azt írtam is, viszont mégis igazán szívmelengetőre sikerült a fejezet, és a végére abszolút azonosulni tudtam az elbeszélővel. Számomra ez a fejezet több morális kérdést is felvetett, például hogy jogunk van-e nekünk, embereknek beleszólni ilyen horderejű dolgokba, na és hogy jogunk van-e másik élőlény fölött dönteni? Nem, nincs, és szerencsére Kawamura is erre az elhatározásra jut.

Minél jobban hajszolod azokat a dolgokat, amelyek éppen előtted állnak, annál inkább elveszíted a valóban fontos dolgokra szánt idődet. Az a szörnyű, hogy egyáltalán nem törődünk azzal, ha elvesztegetjük a valóban fontos időt.

A történet rövid, de velős: mindannyian máshogyan kezelénk ezeket a helyzeteket, főleg úgy, ha tudjuk, hogy a napjaink meg vannak számlálva. Ez szerintem sokszor pszichológia, ugyanakkor a Ha ​a macskák eltűnnének a világból azért is érdekes, mert egy japán szerző műve, egy olyan emberé, aki teljesen más kultúrából származik, mint mi. Filozófiailag rengeteg kérdést felvet, ám az én olvasatomban a személyes érintettség miatt a cicák kérdésére voltam a leginkább kíváncsi, ezen túllépve pedig egészen egyszerű saját vélemény alakult ki benem: én nem alkudoznék az ördöggel, hiszen néhány plusz nap egy ember életében nem ér annyit, hogy az egész emberiség megfosztasson olyan dolgoktól, mint például a film vagy az idő, nyilván dióhéjban levezetve.

Az én olvasatomban ez a könyv leginkább arra világít rá, hogy élj úgy, mintha aznap lenne az utolsó napod, élj "jól", hogy ne kelljen alkudoznod az ördöggel. Ahogy Csernus doki is vallja, tégy meg minden tőled telhetőt, a többi nem rajtad múlik.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám is!2 megjegyzés:

 1. Most már még jobban érdekel ez a könyv. :) Köszi az értékelést/ajánlót.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, és köszönöm, hogy írtál :)
   Szerintem neked is tetszeni fog a könyv!

   Törlés