2019-10-28

Guillaume Musso – Az ​éjszaka és a lányka

FÜLSZÖVEG: Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjábaINFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 332
Borító: KARTONÁLT
Súly: 360 g
ISBN: 9789633555187
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Füsi Lídia

SZERINTEM: Guillaume Musso munkásságát nagyon szeretem, egyetlen csalódásom volt eddig, és az a Central Park. Ez után bevallom, félve vettem a kezembe Az éjszaka és a lánykát, de szerencsére semmi probléma nem volt, nagyon élveztem ezt a történetet is, ahogyan a többit.

Musso zsenialitása és ugyanakkor gyengesége is, hogy egykaptafára építi fel a regényeit – ezt lehet unni, de lehet csodálni is, hogy mégis mennyire jól zsonglőrködik a szavakkal és a történetekkel. Ezt kihasználva próbáltam végig tippelni, hogy mi lehet majd a vége, de a folyamatos csavarokkal ez nem jött össze.

A sztori két idősíkon játszódik: 1992 telére, a karácsonyi szünet elejére kacsintgatunk vissza, alapvetően pedig 2017 tavaszán történnek az események. Thomas a 25 éves érettségi találkozóra érkezik vissza a Riviérára, ám nem azért, hogy találkozzon a régi ismerőseivel, hanem mert lebontják a tornacsarnokot, melynek az egyik falában egy hulla van, akihez neki is köze van. Mivel a csarnok lebontását nem tudják megakadályozni, ezért azt várják, hogy mikor derül ki a 25 évvel azelőtti gyilkosság, és vajon felelősségre vonják-e Thomast.

Ahogy haladunk előre az eseményekben, úgy derülnek ki újabb dolgok, felbukkan egy sorozatgyilkos is, és egy olyan irányba indulunk el Musso vezetésével, melyre az első pár oldalon nem számított az olvasó – ezekről nem írok, mert erősen spoileres lenne.


A szerző tökéletesen megvezeti az olvasót, aki a sokadik regényét a kezében tartva tényleg azt érezheti, hogy rutinos, és rajta nem fog ki, aztán mégis így történik. Én személy szerint ezért imádom a regényeit, no meg azért, mert most is egy kellemes, olykor könnyed, olykor nyomasztó, de ugyanakkor agyafúrt szöveget olvastam, ahol egyszerűen elvarázsolt a hangulat – igen, még úgy is, hogy gyilkosságokról van szó.

Az éjszaka és a lányka teljes mértékben földhözragadt történet, nincsenek benne természetfeletti elemek, és szerintem ha a krimi és a pszichothriller címkéket kellene valahová felragasztani, akkor erre a könyvre illenének a legjobban. Ezt a könyvet is viszonylag gyorsan olvastam ki, mert egyszerűen olvastatja magát, és képtelenség letenni: mindig akkor jött egy újabb csavar, amikor például szerettem volna elmenni enni, de ugyebár ilyenkor muszáj tovább olvasni 😀

Az őszi-téli szezonban tökéletes olvasmány, az 1992-es események miatt inkább kuckózós, téliesebb hangulata volt, hiába olvastam akkor, amikor még tombolt az őszi tavasz. Akik szeretik Musso-t azoknak azért, akik pedig nem ismerik, azért kötelező olvasmány Az éjszaka és a lányka!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése