2019-10-08

Irvin D. Yalom – Úton ​önmagamhoz [Egy pszichoterapeuta emlékiratai]

FÜLSZÖVEG: Irvin D. Yalom ezúttal a saját életét veszi górcső alá, önmagát vizsgálja a terapeuta szemével. Mélyére néz azoknak az emberi kapcsolatoknak, amelyek hozzájárultak személyes és szakmai fejlődéséhez, beavat világszerte sikeres könyvei, például a Szerelemhóhér, az Amikor Nietzsche sírt vagy A Schopenhauer-terápia keletkezési körülményeibe. Bepillantást nyerhetünk terápiás és írói munkamódszerébe, s közben családja történetét is megismerjük.

Könyvében, mely írójának szándékai szerint az utolsó, őszintén beszél halálfélelméről, az öregedés küzdelmes megéléséről. Az Úton önmagamhoz igazi ajándék az olvasónak: aki ezen az úton Yalom társául szegődik, annak a saját élete is új fénytörésbe kerülhet.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 400
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 516 g
ISBN: 9789633555149
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Orosz Ildikó

SZERINTEM: Irvin D. Yalom könyvei egyszerűen lenyűgöznek – még akkor is, ha éppen egy olyat sikerül kézbe venni, ami nem talál meg tökéletesen –, az Úton önmagamhozban pedig a sorok mögött rejlő embert ismerheti meg az olvasó. Igazi különlegesség ez a könyv, hiszen nem csak néhány száraz tény tárul fel a lapokon, hanem a terapeuta egész élete.

A legrosszabb: hogy nem voltak könyvek! A külvilágban ritkán telik el nap úgy, hogy ne olvasnék el egy-két fejezetet egy regényből. A bejelentkezésnél azonban minden olvasnivalómtól meg kellett válnom. Ideges voltam, mint egy elvonási tünetektől szenvedő függő.
Általában szeretem a művészetet – ebben az esetben a könyveket – és az írót, a szerzőjüket külön kezelni, mert sokszor sajnos hiába zseniális egy könyv, előfordul, hogy az író borzalmas ember, ez pedig egy jó olvasásélményt nagyon tönkretehet. Yalommal viszont pontosan az ellentéte állt fent korábban is: kíáncsi voltam, hogy milyen is lehet ő valójában, hiszen egy terapeutának empátiával és remek kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie, aki pedig olyan nyíltan és mégis humorosan tud írni, ahogy ez az ember, ott nem lehet baj.

Yalom mind magánélete, mind szakmai pályája más, mint amit elképzeltem: szakmailag nagyon sokat kellett küzdenie, az út a megbecsült szaktekintélyig bizony rögös volt, noha a magánélete azért rendben volt mellette (szerencsére): viszonylag korán összeházasodott a feleségével, Marilynnel, született négy gyermekük, és alapjában véve nem panaszkodott a privát életére. A gyermekkora nem volt egyszerű, de igazi tragédia sem történt, azt viszont hihetetlenül becsülöm benne, hogy a 20. században hagyta a feleségét is érvényesülni, az ő diplomája és munkája is egyenrangú volt a sajátjához viszonyítva.


A szabadság sok egzisztencialista filozófusnál központi kérdés. Az én értelmezésemben arra utal, hogy mivel mindannyian egy olyan világegyetemben élünk, amelyben nincs belső tervezettség, magunknak kell saját életünk, választásaink és tetteink szerzőivé válnunk. Ez a szabadság olyan erős szorongást generál, hogy a tehertől való megszabadítást sokan istenektől és diktátoroktól várják.

Az Úton önmagamhozban ír arról is, hogy milyen nehézségekbe ütközött a szakterülete, a csoportterápia kapcsán, és az elmúlt évtizedek alatt hogyan sikerült a pszichoterápia mindennapos gyakorlatává tenni. Ezek a tények, amit viszont én éreztem, hogy egy kissé könnyedebb, ám mindenképpen érdekes és izgalmas könyv ez, ahol tényleg megismerheti az olvasó a sorok mögött rejlő embert, és talán így a többi könyvét is kicsit más szemmel veszem a kezembe – már csak azért is, mert néhány kötete születéséről is ír egy-egy fejezetben. Yalom rajongóknak kihagyhatatlan mű!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése