2019-10-09

Pam Johnson-Bennett – Gondolkodj ​macskául [Minden, amit a macskáról tudni kell]

Pam Johnson-Bennett – Gondolkodj ​macskául [Minden, amit a macskáról tudni kell] megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Sokan gondolják úgy, hogy a macskákat lehetelten megnevelni. Ez azonban tévhit. Ha megtanulunk úgy gondolkodni, mint doromboló kedvencünk, a macskatartás problémamentes és örömteli lesz mind nekünk, mind a háziállatnak.

A kulcs az, hogy megértsük, mit miért tesz a macska, s ezáltal megfelelően kommunikálhassunk vele. Pam Johnson-Bennett elismert macskaviselkedés-szakértő, aki könyvében a macskatartáshoz kapcsolódó valamennyi témával foglalkozik az állatorvos kiválasztásától kezdve az állat táplálásáig vagy éppen a játék fontosságáig.

Mindeközben számos praktikus ötletet, fortélyt és játékterápiás technikát is megoszt olvasóival, így a Gondolkodj macskául valóban nélkülözhetetlen kézikönyv minden macskatartó számára, aki azt szeretné, hogy még több elégedett dorombolás töltse be az otthonát.

A tartalomból:
Kommunikáció a macskával
A macska számára megfelelő otthon
A megfelelő állatorvos
Honnan tudjuk, hogy beteg a macskánk?
Alapvető nevelési tréning
Az alomtálcával kapcsolatos tudnivalók
Harc a macska élősködői ellen
Utazás macskával
Élet kiscicával és idős macskával


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 576
Borító: KARTONÁLT
Súly: 498 g
ISBN: 9789634333418
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018
Fordító: Abody Rita

SZERINTEM: Jó néhány macskatartással kapcsolatos könyvet elolvastam az elmúlt három hónapban, és noha mindnek voltak kisebb-nagyobb hibái, Pam Johnson-Bennett könyvét tudnám kiemelni ebből a csokorból mint A könyv, ami inkább hasznos, mint mazsolázgatható hülyeségekkel lenne tele. Ha csak egy macskás kisokost olvasol el friss gazdiként, akkor az legyen a Gondolkodj macskául.

És hogy miért mondom ezt? Mert a szerző nem csak felkészült és tapasztalt, de tisztában van a macskák ösztöneivel és személyiségével is, nem mellesleg a józan paraszti ész is jelen van a könyvben. Ezeket azért emelem ki, mert más szerző, másik könyvben képes volt leírni az egyik oldalon, hogy a macskák vadászok, a következőn pedig ha elkapnak egy madarat, akkor megbünteti őket. Markáns élmény volt, az biztos, azóta pedig kicsit más szemmel nézem és értékelem ezeket a könyveket.

Ez a könyv azért is fontos, mert nem csak a macskák viselkedésére fókuszál, hanem olyan alapvető dolgokra is, mi szerint mi alapján válassz állatorvost, vagy hogyan utazz macskával – alap dolgok, de mégis olyasmik, amik nem igazán kapnak helyet a központi kérdések között. Pedig igenis fontos, hiszen egy oltást bármelyik orvos be tud adni, de vajon ivartalanításra (műtétre) bárki kezei közé odaengednéd a szemed fényét?


Viselkedési szempontból pedig azért szerettem ezt a könyvet, mert több oldalról közelíti meg a témát, nem csak egy, a szerző által fontosnak gondolt részéről ír Johnson-Bennett, hanem felsorol több problémaforrást, azokra pedig részletgazdag válaszokat ad. Valamelyik nap a Fressnapfban láttam klikkert, és érdekes volt visszagondolni arra, hogy olvastam olyan könyvet, amiben ez volt a legfontosabb, ám a Gondolkodj macskáulban említés szintjén jelent meg – olyan formában és mennyiségben, hogy el tudtam dönteni, érdekel-e, szeretnék-e ezzel több időt foglalkozni, utánaolvasni, vagy akár kipróbálni Borisszal és Kátyával.

A könyv egyébként annyira részletgazdag, hogy macskabibliaként gondoltam és gondolok rá: sok szituációról informálódás szintjén jó volt olvasni, tisztában lenni dolgokkal, viszont mivel annyira kimerítő az információáradat, ezért ha a gazdi felteszi a polcra a problémákról szóló részekkel, bármikor lekapható később is. Én is ezt fogom tenni, bár remélem nem lesz rá szükség.

Összességében nem merem kijelenteni, hogy a piacon jelenleg ez a legjobb macskatartós könyv – mert nem olvastam mindet –, de azok közül, amik megfordultak nálam, biztosan. Ha cicatartásban gondolkodtok, vagy már van, és szeretnétek őket jobban érteni, akkor nagyon ajánlom!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


2 megjegyzés: