2019-10-27

Szelle Ákos – Sebek ​a falon

FÜLSZÖVEG: Kroszner Barnabás élete látszólag sínen van. Szép családi házban él feleségével, aki gyermeket vár. A férfi egykori zűrös, drogokkal és nélkülözéssel teli életét is maga mögött hagyta. Egy nap azonban hívást kap a rendőrségtől. Édesanyját, akivel évek óta nem találkozott, brutálisan megkínozták és megölték. Kroszner a szülőfalujába, Verkénybe megy, hogy elrendezze az ügyeket. Nem is sejti, hogy ez egy pokoli utazás kezdete.

A faluban mindenki furcsának tűnik. Rigó őrmester képtelen ellátni a feladatát. Fazekas atya folyamatosan vérbosszút kiált a misén. És Kroszner maga is különösen viselkedik: szinte hidegen hagyja saját édesanyja halála.

Verkény mintha meg lenne átkozva. Egyre kegyetlenebb gyilkosságok követik egymást. Vajon a mészárlások között van összefüggés? Mi lehet az a láthatatlan szál, ami összeköti az áldozatokat? És mit üzen a múlt?

Szelle Ákos pszichothrillere a skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi.
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalak száma: 303
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 360 g
ISBN: 9789633246870
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019

SZERINTEM: Te bírod a gyomorforgató dolgokat – ezzel a végszóval kaptam a kezembe a könyvet, amiről már előtte is sokat hallottam, és őszintén kíváncsi voltam rá, hogy milyen az a magyar skandináv krimi. Hát olyan, mint a Sebek a falon, és a vegyes értékelések se tévesszenek meg senkit, mert nem brutálisabb vagy undorítóbb mint egy-egy komolyabb északi testvére.

A helyszín fiktív, Verkény városa, ami inkább falu, a szereplők pedig szintén kitaláltak, de mégis emberiek, legalábbis megtestesítik azokat a személyeket, akik egy valós kisvárosban is lézenghetnének – és valószínűleg lézengnek is. A főszereplő Kroszner Barnabás, akinek igen érdekes életszemlélete van, gyakorlatilag képtelen a beilleszkedésre és a kompromisszumokra, ám amikor úgy tűnik, hogy ebben a káoszban mégiscsak békére lel, akkor kap egy telefonhívást, mi szerint elhunyt az édesanyja, és Verkénybe kellene mennie.

Nem ez az első eset, hogy bevette a leszarom tablettát a feje fölött átcsapó hullámok tagadására. Eddig minden esetben bejött.

Az események a könyv elején szerintem csak csordogáltak, ismerkedtünk a helyszínnel, a szereplőkkel, majd egy ponton beindultak az események: konkrétan elindult egy gyilkosság-sorozat, a kötet utolsó harmada tájékán pedig a gyilkos kilétére is fény derül. A csavar és az olvasói pusmogások alapja pedig a gyilkos személye, illetve még egy titok, ami ekkortájt derül ki, róla, és ezért is mondják/írják, hogy beteg a sztori.

Én nem bírtam ki, és elspoilereztettem magamnak, hogy hűű, na mi lehet az, és akkor szóban, majd utólag olvasva sem botránkoztam meg rajta, talán az utolsó fejezeten jobban, melyben Kroszner jövőjét ismerheti meg az olvasóközönség.

Itt pedig jöjjön egy spoileres rész, mert hiába tetszett a könyv, számomra hiteltelen volt a lezárása.

VIGYÁZZ, SPOILER! ⏬

Tehát a könyv végén Kroszner Barna belefut a lányába, aki a testvére is, azaz az édesanyja megerőszakolta, ebből pedig gyermek fogant, aki gyilkolásba kezdett. Ami miatt hiteltelennek éreztem ezt az egészet az az, hogy a lányt, Dinát egész életében egy kamrában tartotta az anyja bezárva, a külvilágból pedig csak annyit látott, amikor férfiak érkeztek azért, hogy őt is megerőszakolják. Ez a lány a regény végén beilleszkedik a társadalomba, elmondása szerint a tv műsorok hatására, ahonnan a normális élet morzsáit szedegette fel. Számomra ez hihetetlen, főleg azért, mert ott van például Natascha Kampusch története, aki ugyan nem ebbe született bele, de mégis a trauma hatására nem tudott egyik napról a másikra visszaállni a normális életre. Vagy ha már televízió, a Special Victims Unitnak is van néhány hasonló epizódja, és az áldozatok ott sem tűnnek olyannak, mint akik két perc alatt elfelejtik, és a trauma egyetlen jeleként gyilkolászásba fognak.

Engem talán emiatt sem rázott meg, és emiatt sem érzem annyira betegnek a történetet, habár bevallom, felhúztam a szemöldököm ezen az egészen. Úgy gondolom, hogy erős lezárást úgy kaphatott volna a könyv, ha a kevesebb néha több elvet követi a szerző, és például egy zavart Dinát mutat meg, aki hibázhat is a gyilkosságok közben, hiszen Rigó felügyelő finoman szólva sincs a helyzet magaslatán, és ha kiszúrná a szemét az elkövető, akkor sem venné észre.

SPOILER VÉGE

Tulajdonképpen első könyves szerzőről van szó, aki egy gikszert leszámítva olyan könyvet írt, ami tényleg megállja a helyét az ajánlások és a hasonlítások között. Ismét csak leírom, hogy nem vagyok pszichológus, így erről nem tudok konkrét véleményt mondani, csupán csak a józan paraszti eszem nem tudja elfogadni a lezárást, és igen, egy kicsit csalódott vagyok, habár összességében nagyon tetszett a könyv, habár piszkálja a fantáziám, hogy egy szakember hogyan nyilatkozna erről a befejezésről.

Ez viszont ne vegye el a kedveteket, én fennakadtam rajta, másnak viszont lehet, hogy meg sem kottyan, máshogy gondolkodik, és abszolút belefér. A beteg rész pedig nem betegebb, mint egynémelyik skandináv szerző műve – akik pedig szeretik a szánert, valószínűleg olvastak már brutálisabb regényt.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése