2019-11-15

10 dolog, amiért olvass minden nap!


1. Csökkenti a stresszt
Nem számít, hogy mennyire stresszes a munkád, a kapcsolataid, a mindennapi életed, ha kinyitsz egy könyvet és elmerülsz egy remek történetben, akkor egyszerűen nem ezeken fogsz kattogni, hanem beszippant a könyv. Ugye, hogy a legjobb stresszlevezetés egy csodás regény olvasása?

2. Fejleszti a szókincset
Minél többet olvasol, annál több szóval találkozol, ezek pedig valamilyen formában beépülnek a mindennapi szóhasználatodba is. Talán a gyerekeknél a legmegfigyelhetőbb az eltérés azok között, akiknek olvasnak mesét, és azok között, akiknek nem, ám felnőttként is tetten érhető a különbség. Ha valaki választékosabban beszél, könnyebben kommunikálja ki magát bármilyen szituációból, nem mellesleg pedig az idegennyelvű könyvek a nyelvtanulásban is hatalmas segítségek lehetnek.

3. Fejleszti a memóriát
Ha egy regényt olvasol, emlékezned kell a szereplők nevére, hátterére, korábbi cselekményre, és sokszor az sem árt, ha érdektelennek tűnő apróságokat is megjegyzel, hiszen lehet, hogy pont arra építkezik a könyv tetőpontja. Minden új emlék, melyet létrehozol ezáltal új szinapszisokat kreál, és megerősíti a már létezőket, melyek a rövid távú memória tréningjére kiválóak.4. Edzésben tartja az agyat
Kutatások kimutatták, hogy a mindennapos tréning karbantartja az agyat, és nagyobb eséllyel kerülhető el az olyan betegségek kialakulása is, mint az Azheimer-kór vagy a demencia. Ha mindennap megdolgoztatod egy picit az agytekervényeidet – legyen szó koncentrációról vagy a képzelőerődről – akkor nem lesz ideje ellustulni és felejteni. Mint minden más izot a testben, ezt is használni kell, hogy edzésben maradjon, erre pedig könyvmolyoknak az olvasás a legjobb gyakorlat, de a puzzle vagy a társasjáték is hasonló pozitív eredményeket hozhat.

5. Játszva szerzett tudás
Minden, amit olvasol valahol mélyen elraktározódik, és sosem tudhatod, hogy mikor lehet rá szükséged, legyen szó akár egy történelmi regény oldalain olvasott betekintésről, vagy egy modern műben elejtett érdekességről. Nem véletlen mondogatták a szüleink is, hogy a tudást nem vehetik el tőled, még akkor sem, ha esetleg minden mást igen.


6. Segíti az analitikus gondolkodást
Olvastál már úgy krimit, hogy még a vége előtt megoldottad a rejtélyt? Ha igen, akkor képes voltál kritikus és analitikus szemmel nézni a könyvet, és valószínűleg sok kis részletet is megjegyeztél belőle. Hasonló képességek döntik el azt is, hogy a regény  mennyire tetszik, jól van-e megírva, a karakterek megfelelően fejlődtek-e, és a cselekmény is rendben van-e.

7. Segíti a koncentrációt
A mai világban rettenetesen lecsökkent a figyelem, de leginkább annak ideje. Másodpercek alatt döntjük el, hogy valami érdekel-e vagy sem, egy könyvnél pedig erre azért több időt kell szentelnünk, főleg akkor, ha érdekes is, és végig szeretnénk olvasni, nem beszélve a multitaskingról, amikor egymás után fogunk bele több tevékenységbe. Egy jó könyv megköveteli, hogy csak vele foglalkozzunk.

Amikor könyvet olvasunk, minden figyelmünk a történetre terelődik, a külvilágot pedig kizárjuk. Ez különösen akkor lehet jó, mielőtt bármilyen megmérettetésre kerül sor, legyen szó olyan hétköznapi dolgokról, mint munka vagy iskola. 15-20 perc olvasás a tömegközlekedésen kikapcsol, és sokkal fókuszáltabb leszel, miután beérsz.

8. Jobb íráskészség
Kéz a kézben jár a szókinccsel: mások stílusa, írásmódja hatással van a tiédre is, nem beszélve arról, hogy nagyobb szókinccsel könnyebben fogalmazol, mintha kevesebb szóval kellene dolgoznod. Nem tudhatod, hogy mikor lehet szükséged erre a képességre – ha valamilyen oktatási intézménybe jársz, akkor viszont nap mint nap tudod hasznosítani.


9. Megnyugtat
Már napi hat perc olvasás is stresszlevezető hatással bír, főleg akkor, ha olyan szöveget olvasol, mely nem erőszakos cselekményeket ír le. Spirituális könyveket olvasva pedig ez csak még jobb lehet: egyes kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, bármely más önsegítő kötetek pedig megnyugtatják az elmét – hasonló hatása szórakoztató irodalomnak is lehet, amennyiben ténylegesen el tudsz tekinteni az olvasás idejére a mindennapi problémáktól.

10. Díjmentes szórakozás
Amennyiben könyvtárból, vagy rokonoktól, ismerősöktől kölcsönzöl könyveket, úgy ez tényleg ingyenes lehet, illetve vannak olyan külföldi weboldalak, melyek nem felkapott írók e-könyveit is díjmentesen kínálják – ha sorozat, akkor általában az első részt, és ezek angol nyelvű könyvek.

Mindezek mellett igazán olcsón is vehetsz több órányi minőségi szórakozást, legyen szó például használt könyvekről az ismert weboldalakon keresztül, vagy a Könyvszekéren is sokszor lehet találni jó olvasmányokat, nem is beszélve a könyvesboltok akcióiról. Kis ügyességgel egy mozijegy áráért találhatunk remek regényeket, melyek nem csak másfél órára szórakoztatnak el bennünket.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!1 megjegyzés: