2019-11-29

Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne]Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne] könyv borítója, megjelent a BOOOK Kiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Azt hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél? Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kisgazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek! Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve.

Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bió. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel.

Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210), fűszerek (szeretet, izgalom)

Allergéninformáció: nagy mennyiségű macskaszőrt, nyomokban hasznos tudnivalókat és mozgalmas eseményeket tartalmaz. A termék tejet, tojást és zellert fel nem használó nyomdában készült.
Minőségét a világ végezetéig megőrzi. Kinyitás után elolvasandó, a könyvespolcon örök időkig tárolható.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT
Oldalak száma: 78
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 348 g
ISBN: 9786155417528
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Illusztráció: SZÍNES RAJZOKKALI
llusztrátor: Rátkai Kornél

SZERINTEM: Mi történik akkor, ha a környék macskái összedugják a fejüket, hogy a kisgazdik életét könnyebbé tegyék? Persze, ehhez kellenek a beszélő cicák, a tettvágy, és egy mese, melyben nem csak a pollenekről, hanem az ételekről is szó van. A macska mondja meg! pont ilyen mesekönyv, ahol a mindennapi életünket érintő kérdések jutnak el a gyerekekhez érthető formában.

Talán így 2019-ben nem is túl meglepő, hogy egy olyan könyv került a piacra, melyben a hangsúly az ételeken, illetve azok összetevőin van: biztosan mindenki ismer valakit, aki gluténérzékeny, laktózintoleranciában szenved, vagy allergiás a pollenekre. Persze, utóbbiak nem az ételekben lakoznak, de pont azért is szerepelnek ebben a mesekönyvben, mert ugyan annyira káros, és sokan szenvednek tőle, mint az előbb felsoroltaktól.

Bíró Zsófia olyan mesekönyvet írt, mely játékos módon tanít, véleményem szerint pedig remek alapja annak, hogy beszélgetés induljon el a gyermek és a szülő között. Vannak bizonyos szavak, melyek ki vannak emelve, a kötet végén pedig megmagyarázzák őket (például multivitamin, mezőgazdaság, intenzív állattartás, vagy fenntartható fejlődés), amik ugyancsak a mese szerves részét képezik.

Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne] könyv belső illusztrációja, megjelent a BOOOK Kiadó gondozásában, Kátya cica közreműködésével

Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne] könyv belső illusztrációja, megjelent a BOOOK Kiadó gondozásában, Kátya cica közreműködésével

Az egyik főszereplő Rettenetes Ivánka, a szürke macska, aki félig-meddig egy Marci nevű kisfiú gazdija, aki több allergiától is szenved. Ivánka a környék macskáival igyekszik erre megoldást találni, a keresett megoldás pedig a házból érkezik: a jószívű Ilka néni, és a rettegett Multi Mama, azaz Dóra személyében. Betekintést enged a laboratóriumok és a hipermarketek világába, hogy miért is mérgező az az élelmiszer, ami ott kapható. A mese végére természetesen minden jóra fordul, és kiderül, hogy az egészségtelen ételek és alapanyagok helyett hogyan is juthatunk egészséges táplálékhoz.

Nagyon tetszett az alapötlet, mi szerint egy csapat macska menti meg a környéket, legyen szó a házról és az ott élőkről, illetve a boltról és annak hálózatáról, nem mellesleg pedig a gyerekmentő-hadművelet közben olyan dolgokra is fény derül, melyen talán még a felnőttek sem gondolkoztak. Igen, itt leginkább az állatkísérletek döbbentettek meg, és nyilván tudom, hogy van ilyen, csak szerintem sokan vagyunk ezzel úgy, hogy inkább a homokba dugjuk a fejünk, hogy ez nem történhet meg ennyire közel hozzánk.

A ​macska mondja meg! elmagyarázza a mezőgazdaság alapjait is, ami talán nagyon is furcsán hat, de nem az: ha nem a minél többet, minél gyorsabban, minél kevesebbért elvet követve működne a világ, előfordulhatna, hogy fenntarthatóbb lenne a gazdaság, vagy ha ez mégsem, legalább a megtermelt zöldségek, gyümölcsök lennének egészségesebbek, gondoljunk csak bele, hogy mekkora különbség van két alma között, ahol az egyik a hiperek polcán csücsül, míg a másikat a piacon szerezheti be az ember.

Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne] könyv belső illusztrációja, megjelent a BOOOK Kiadó gondozásában, Kátya cica közreműködésével

Bíró Zsófia – A ​macska mondja meg! [Mit egyél és mit ne] könyv belső illusztrációja, megjelent a BOOOK Kiadó gondozásában, Kátya cica közreműködésével

Nem érzem úgy, hogy az az ember lennék, aki hitelesen mondhatná, hogy igenis csak a piacról, és nem érzem azt sem, hogy meggyőzően le tudnám írni, hogy mi a baj a világgal ebből a szempontból (éljen a bölcsész-lét!), de ez a mesekönyv az alapokat magyarázza el közérthetően és játékosan, s noha semmi atomfizika, az olvasó mégis elgondolkodik azon, hogy vajon hol is érdemes a pénzét elköltenie.

A könyv elsősorban a gyerekeknek szól, és túllépve azon, hogy tényleg hihetetlen cuki és aranyos a történetvezetés, olyan égető problémákra világít rá, amikről az egyszerű ember nem olvas el külön könyveket, mert egészen egyszerűen nem érti a szagzsargont.

Hogy kiknek ajánlom? Gyerekeknek mindenképp: ételintoleranciában és allergiában szenvedőknek, akik a cicákat szeretik, nekik is remek szórakozás lesz, no és a felnőtteknek is érdemes elolvasni, akik szeretik a cicákat, és akik szeretnek egy-egy mese mögött komolyabb mondanivalót is felfedezni. Nem utolsó sorban pedig a pedagógusok figyelmébe is ajánlanám, ezzel a mesével biztosan nem tanulásnak éreznék a lurkók az ismeretterjesztést.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése