2019-11-18

Gwenda Bond – Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.)

Gwenda Bond – Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.) könyv borítója, megjelent a Cartaphilus Kiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában.

Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany - Kali - emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: CARTAPHILUS KIADÓI KFT.
Oldalak száma: 368
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 394 g
ISBN: 9789632666723
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Stier Ágnes

SZERINTEM: A nagy sikerü Stranger Things sorozatot szerintem senkinek sem kell bemutatni: vagy rajongó vagy, vagy biztosan hallottál már róla. Na de mi történt Hawkinsban majd' 15 évvel a sorozat kezdete előtt, és hogyan születik Eleven/Tizenegy? Ezekre a kérdésekre ad választ a Gyanakvó elmék.

Bevallom, a könyv miatt néztem végig a sorozatot, mert először arra kerestem választ, hogy vajon ha előbb olvasnám, aztán nézném, úgy is érthető-e, és határozott nem válaszokkal nem találkoztam, viszont mindenki azt javasolta, hogy először nézzem meg az első két évadot, úgy lesz élvezetes a kötet – neked is ezt javaslom, ha nem láttad volna még esetleg. Na meg azért is, mert nem véletlen akkora a hype körülötte, amekkora.

A Gyanakvó elmék 1969-be repít vissza Hawkinsba, ahol több fiatalt is behálóz egy rejtélyes kísérlet, többek között Terry Ives is a résztvevők közé kerül, aki megismerkedik a labor falain belül Kalival, azaz Nyolcassal. A történet ennél bonyolultabb, a regény igen nagy hangsúlyt fektet Terry történetére, nem mellesleg pedig az alakuló barátságoknak is tanúi lehet az olvasó.

Ez eddig remekül hangzik, hiszen ki ne lenne kíváncsi Eleven történetére – Terry Ives az édesanyja –, bár amennyire jó érzéssel vettem a kezembe a kötetet, akkorát csalódtam. Mert előzménytörténetnek előzménytörténet, de inkább csak a hangulaton van a hangsúly – és dr. Martin Brenneren, aki itt válik igazán "főgonosszá" –, igazi pluszinformációval nem szolgál a könyv, csak azokkal, amiket a sorozatból is ismerhet a néző/olvasó. Icipici pluszt jelent mindösszesen, hatalmas wow-élményre ne számítson senki, aki esetleg azért olvasná, hogy többet megtudjon arról a bandáról, akiket a sorozatban is láthatunk.


Pont emiatt vagyok csalódott, hiszen kicsit másképp képzeltem el a Gyanakvó elméket, s noha tudtam, hogy más lesz, mint a sorozat, a szereplőket pedig maximum közvetve ismerhetjük, mégis valami többre, szebbre, jobbra vártam. Annak viszont örülök, hogy a kor hangulatát a szerző is képes megteremteni, ami annak a korosztálynak, aki a Stranger Things-univerzumra rá van kattanva egészen biztosan a múlt, és nincs róla semmilyen tapasztalatunk, ráadásul ha valamit tökélyre vitt a szerző, akkor az a labor misztikuma, és annak bemutatása, hogy hogyan működnek ott a dolgok, Brenner jóságos álarca mögött pedig valójában mi is rejtőzik.

Maga a könyvsorozat pedig szuper ötlet, ugyanis ha jól értelmezem, akkor a második kötetet már más írja, és egy hatalmasat ugrunk az időben 1984-be, nem mellesleg pedig Jim Hopper is szerepel majd benne. Igen, őt egy olyan bejegyzésből sem tudtam kihagyni, amihez nem sok köze van, avagy felejtsd el Steve Harringtont, és csorgasd a nyálad Jim Hopperre 😍

A Gyanakvó elméket a legeslegnagyobb Stranger Things-rajongóknak ajánlom, illetve azoknak, akik nem bánják ha érdemi információt nem sokat kapnak, de mégis gyógyír a várakozás sebeire két évad között az, ha egyáltalán Hawkinsban barangolhatnak. Ha nem vársz világmegváltást, akkor csalódni sem fogsz, úgy pedig abszolút élvezhető a kötet.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése