2019-11-27

Melinda Gates – A ​nő helye [Változtassuk meg a világot a nők erejével!]

Melinda Gates A ​nő helye könyvborító, alcím: Változtassuk meg a világot a nők erejével! megjelent a Bookline Könyvek gondzásában
FÜLSZÖVEG: "Ha az emberiség javát akarod szolgálni, javíts a nők helyzetén! Ha hozzájárulsz egy nő felemelkedéséhez, magának az emberiségnek a felemelését szolgálod."

Az utóbbi húsz évben Melinda Gates a világ legtávolabbi pontjain élő, súlyosan nélkülöző emberek megsegítésének szentelte életét. Munkája során egyre világosabbá vált számára, hogy ha elő akarjuk segíteni a társadalmi fejlődést, mindenekelőtt a nők elnyomását kell megszüntetnünk.

Megindító, mozgósító erejű könyvében együttérzéssel, tapintatosan, mégis őszintén és elfogulatlanul mutatja be azokat a rendkívüli asszonyokat, akiknek a történetei egytől egyig a közös akarat és az összefogás hatalmas erejét bizonyítják. A nők helye a legégetőbb problémákra irányítja figyelmünket a gyermekházasságtól kezdve a fogamzásgátláshoz való hozzáférés akadályain át a munkahelyi diszkrimináció számos jelenségéig.

Melinda Gates, a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberének feleségeként most először vall saját életéről is: leírja, milyen út vezetett a házasságán belül az egyenlőségen alapuló kapcsolatig, és bemutatja, milyen változatos lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a világot - és önmagunkat.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOKLINE KÖNYVEK
Oldalak száma: 300
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 490 g
ISBN: 9789634336211
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító:Getto Katalin

SZERINTEM: Vajon 2019-ben a nők helyzete a világ minden pontján jó, vagy legalábbis kielégítő? Nem, messze sincs így, ráadásul talán rosszabb is a helyzet, mint ahogyan elsőre gondolhatnánk. Melinda Gates könyve pedig erre a csúúf igazságra világít rá, arra, hogy mekkora is a szakadék a fejlett és a fejlődő társadalmak között.

Gondoltad volna, hogy egy olyan egyszerű, és európai szemmel nézve mindennapos dolog, mint a fogamzásgátlás némely országokban gyakorlatilag luxusnak számít? Mert sajnos ez így van, nem mellesleg pedig egy nem várt gyermek, vagy egy rossz időben érkező gyermek nem csak az édesanya és a család, hanem az egész társadalom jólétére is hatással van, persze ha a nagy egészet nézzük. És azt tudtad, hogy ha az a bizonyos gyermek 3-4 évvel később érkezik, mint az idősebb testvére, akkor az édesanya nagyobb eséllyel marad életben?

Ezzel a témakörrel indul Melinda Gates könyve, A nő helye, mely a férjével, Bill Gates-szel (igen, a Microsoft-guru) létrehozott alapítványon keresztüli munkáját és misszióját mutatja be. Lehetne ez önfényezés is, ám sokkal inkább azt éreztem, hogy a történetükön keresztül igyekeznek a világ szemét felnyitni, mert sajnos a probléma nagyobb, mint gondoltuk, s még ha a segítség formája egyszerűnek is tűnik, helyi szinten több akadályba is botlanak – a fogamzásgátlásos témánál például nők ezrei, milliói nem tudják, hogy mi az, nem bíznak benne, mert a falujukban senki nem használta, de ha esetleg mégis rábólintanának, sokszor nincs olyan ember, aki például egy injekciót beadhatna nekik.


Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem egy üres pohárba öntjük az új ismereteket. A poharuk már félig tele van, ezért meg kell értenünk, mi van benne. Vagyis ha nem értjük meg, milyen képzetek és hiedelmek állnak egy-egy közösség szokásai mögött, akkor az elképzeléseinket sem fogjuk tudni közös nevezőre hozni az ő értékrendjükkel, és a tanácsaink süket fülekre találnak

A fejlődő országokban azonban nem csak ez az egyetlen probléma, Melinda fokozatosan vezeti rá az olvasót arra, hogy számukra is időközben derült ki, hogy sokkal összetettebb és sokrétűbb a megvalósítás, mint ahogyan először hitték. Amíg a könyvet olvastam, bevallom, elborzadtam azon, hogy mennyi szörnyűség zajlik a világban, és egy kicsit át is értékeltem a helyzetünket: ha ma van is jobb hely, ahol egy nő élhet, mint Magyarország, bizonyosan sokkal több rosszabb alternatíva létezik. Ezzel nem azt mondom, és főleg nem hiszem, hogy bele kell nyugodnunk a jelenbe, de én ilyen alkalmakkor kicsit átértékelem a helyzetem, és azokat az úgynevezett apróságokat, mint higiénia, rendes lakhatás, mindennap többszöri étkezés, nem utolsó sorban pedig az egészségügyi ellátás (még ha olyan is, amilyen), vagy hogy bármilyen gyógyszerre ha szükségem van, vagy felírja az orvos, vagy a patikában megvehetem vény nélkül.

Melinda Gates nem csak beszél a női egyenjogúságról, hanem alkalmazza is azt: az olyan múltbéli hiedelmek, mint hogy a nő feladata a háztartás vegezése (segítség nélkül) is leáldozóban van, és a multimilliárdos férje, Bill Gates bizony rákényszerül, hogy segítsen a vacsora után elpakolni és eltakarítani, amivel abszolút tudok azonosulni.

A nő helye nem könnyű olvasmány, nekem sokszor félre kellett tennem ahhoz, hogy fel tudjam dolgozni az olvasottakat, és egy kicsit el is tudjam engedni. Olvasmányos, mondhatni tanulmány, mely az elmúlt 20 évről szól egy olyan világról, melynek eseményei a miénkkel párhuzamosan zajlanak.

Mindenkinek ajánlom, főleg így karácsony közeledtével, hiszen elgondolkodtató, elborzasztó, de mindenképp olyan információkkal szolgáló könyv, mellyel jó, ha minél többen tisztában vagyunk. Melinda Gates neve pedig ne riasszon el senkit, a tettei és az írása alapján tényleg nem csak egy újabb unatkozó milliárdos-feleség.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése