2019-11-25

Sejal Badani – A ​mesemondó titka

Sejal Badani A ​mesemondó titka könyvborító, megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Jayát, a New York-i újságírót egyik csapás éri a másik után. Harmadik terhessége is vetéléssel végződik, és a házassága is menthetetlenül tönkrement. Hogy mély fájdalmát enyhítse, Jaya úgy dönt, Indiába utazik, hátha családjának múltjában válaszokat talál a jelen kérdéseire is.

India maga a csoda. A hangok, a színek, az illatok elkápráztatják Jayát, aki beleszeret ebbe a gazdag, sokrétű kultúrába. Nagymamája egykori szolgálója és egyben bizalmasa, Ravi pedig megismerteti vele a nagymama, Amísá szívszorító történetét, amely az 1930-as évekbe, a britek által megszállt Indiába repít bennünket. Vajon mit tanít Jayának az álmaiért a hagyományokkal is szembeszegülő asszony sorsa?

A mesemondó titka szerelemről, hűségről és a szavak erejéről mesél.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 512
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 428 g
ISBN: 9789634335917
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Borbély Judit Bernadett

SZERINTEM: Mi történik akkor, ha az olvasónak véletlen akad a kezébe egy könyv? Ha el is olvassa, akkor megtörténhet, hogy egy remek élményt kap – ez történt velem is, ugyanis elsőre nem igazán keltette fel a figyelmem A mesemondó titka, de belelapozva nem eresztett.

Az indiai kultúra bevallom, egészen távol áll tőlem, ezért sem kaptam fel a fejem a regényre első pillantásra. Belelapozva azonban beszippantott, és nem csak az amerikai szál miatt, hanem mert olyan erős érzelmekkel operál a szerző, hogy képtelenség, hogy valakit ne érintsenek meg. A főszereplő (napjainkban, mert két szálon fut a cselekmény) Jaya több vetélés után életében először "haza"látogat Indiába, a gyökereihez, miután nagyapja, Dípak elhunyt, és a hagyatékkal mindenképpen kell valamit kezdeni. Jaya édesanyjának kellene intézkedni, ám ő hallani sem akar arról, hogy hazalátogasson a szülőföldjére.

Jaya története annyira talán nem is izgalmas, a fiatal feleség, aki többször elvetélt, emiatt tönkremegy a házassága, és mintegy menekvés utazik Indiába. A történet számomra ott kezdett érdekes lenni, amikor találkozott Ravival, nagyanyja hű szolgálójával. Ravi pedig elkezdte Amísá történetét mesélni, melyből kiderül minden titok.

Számomra azért volt érdekes és letehetetlen a regény, mert mivel az indiai kultúráról szinte semmit nem tudok, így ez is kezdett körvonalazódni a fejemben, hogy talán ha manapság már nem is annyira különülnek el a kasztok (legalábbis remélem, és ennyit azért tudtam), cirka száz éve még ezek határozták meg az emberek mindennapjait. Eleinte pont ezek a mondhatni apróságok éreztették velem, hogy mennyire különleges A mesemondó titka, később pedig azért nem bírtam letenni, mert természetesen a szerző, Sejal Badani nem csak erre hegyezte ki a cselekményt: valahol sejthető volt már akkor, amikor az angol katona, Stephen felbukkant, hogy neki is lesz szerepe, mármint nagyobb annál, ahogyan érkezett.


A mesemondó titka az érzelmekkel vett le a lábamról: egy fiatal lány története bontakozik ki, aki egy olyan korban és egy olyan helyen szeretett volna történeteket mesélni, írni, amikor és ahol a nőknek ez nem csak hogy kiváltság, de inkább tilos volt; egy fiatal nő története, aki miután teljesítette a kötelességét, még bízott benne, hogy megadathat neki egy kicsike szabadság. Viaskodás önmagával és a hagyományokkal, a szívével és a kötelességével, melyeket 2019-ben Magyarországon olvasva elszorult a szívem, hiszen megtörténhetett volna mindez egy olyan társadalomban és egy olyan korban, ami nem is volt olyan rég.

A történet eleje furcsa abból a szempontból, hogy Jaya szülei mondhatni ridegek, és érthetetlen ellenállást tanusítanak mind Indiával, mind a felmenőikkel kapcsolatban (leginkább a hölgy édesanyja), ám ezek az apró darabok is a helyükre kerülnek a regény végére, csak úgy, mint Jaya házassága. Mindemellett India nem csak a titkokra derít fényt, hanem kissé klisésen az odalátogató nyugati ember számára az életcélt, a hova továbbra is megadja a választ, ami talán nem is akkora meglepetés ha csak az életkörülmények különbségét nézzük.

És hogy miért érdemes elolvasni a regényt, ha esetleg eddig nem győztelek meg? Remek társadalmi- és korrajz a 20. századi Indiáról, mindezt úgy tálalva, hogy ha különösebben nem is érdeklődsz a keleti világ iránt, akkor is magába fog szippantani. Markáns a romantikus vonal is, de mégsem tocsog a nyálban, sokkal fontosabbak azok a mozzanatok, amik vezérlik vagy akár gátolják a karaktereket.abban, hogy kiteljesedhessen a szerelmük. Számomra nagy meglepetés volt A mesemondó titka, azoknak ajánlom leginkább, akik szeretik az elgondolkodtató regényeket, és azt sem bánják, ha fellelhető benne némi romantika.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése