2019-11-28

Sophie Collins – Infografika: Kahlo

Frida Kahlo életéről szóló infografikai könyv borítója, megjelent a Bookline Könyvek gondzásában
FÜLSZÖVEG: A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika - Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOKLINE KÖNYVEK
Oldalak száma: 96
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 340 g
ISBN: 9789634334859
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Sorozat: INFOGRAFIKA
Illusztráció: SZÍNES ÁBRÁK
Fordító: Dr. Molnár Csaba

SZERINTEM: Akár ismeritek Frida Kahlo munkásságát és életét, akár nem, ez a könyv mindenkinek sok információval szolgálhat a művészről, akinek a munkássága talán még soha nem volt annyira népszerű, mint napjainkban. De valójában ki is az a Frida Kahlo? A könyvből kiderül.

Én sajnos azoknak a táborát erősítem, akik nem igazán ismerik Fridát – természetesen tudom ki ő, bármikor felismerném akár kép, akár a könyv borítójához hasonló grafika alapján –, de sem az életrajza, sem a művészete nem volt ismerős számomra. Talán ezért is remek választás ez a könyv, mert ismeretlenül is olyan információk birtokába kerülhet az olvasó, ami alapján rögtön el tudja dönteni, hogy szimpatikus-e neki a bemutatott ember, vagy sem.

Frida Kahlo infografika könyv belső oldalai - ifjúsága dupla oldal

Frida Kahlo infografika könyv belső oldalai - Kahlo késői évei dupla oldal

Tudtátok például, hogy Frida a férjével, Diego Rivera-val kétszer kötött házasságot? Vagy hogy életében összesen három önálló kiállítása volt, a siker csak halála után jött? Mivel nem vezetett nyilvántartást a festményeiről, ezért a világ számos pontján, magángyűjteményekben is vannak képei, az 1990-es évek után pedig számos hamisítvány is megjelent. Magánéletét tekintve pedig az 1925-ben elszenvedett balesete elméletileg összefügg későbbi halálával is? Ebben a balesetben egyébként Frida Kahlo annyira megsérült, hogy hosszú hónapok kellettek, míg rehabilitálódott, amikor pedig kiemelték a buszból, a testén a vére, illetve az egyik utastársa által szállított aranypor keveréke volt, mire a bámészodók azt hitték, hogy táncosnő.

Azért is tetszett nagyon a könyv, mert a rengeteg információ és adat mellett a grafikák is csodásak, a szövegek pedig nem csak tényszerű információt közölnek, hanem olykor magyaráznak is, kicsit jobban kifejtik az adott témát.

Frida Kahlo infografika könyv belső oldalai - jelképek Frida Kahlo művészetében, festészetében, életében

Frida Kahlo infografika könyv belső oldalai - a művész festményei a nagyvilágban

Fridának nem csak a művészete, de a magánélete is érdekes, ezeknek az összességét tekintve pedig igencsak felkeltette az érdeklődésem Frida Kahlo személye, szóval a csoportban rákérdeztem, hogy mit ajánlanának a tagok, ha olvasnék még róla, és ekkor került elém a Frida füveskönyve, majd mintegy sorsszerűen pár nappal később akciósan is ráakadtam.

Hogy kiknek ajánlom? Kahlo-rajongóknak mindenképp, és azoknak is, akik hozzám hasonlóan nem igazán ismerik a személyét és a művészetét, de mégis csak kíváncsiak arra, hogy ki is az a Frida Kahlo, ha csak röviden és tömren is.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése