2019-11-30

William Sutcliffe – Egy ​hét, hogy boldog légy

William Sutcliffe – Egy ​hét, hogy boldog légy könyv borítója, Netflix sorozat: Otherhood, megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Adott három hatvanas anyuka, akik a fiaik születése után a játszótéren ismerkedtek meg, és azóta is jó barátnők. A fiúk immár felnőttek, és élik a maguk gondtalan életét, miközben - az unokákra ácsingózó anyukák szerint legalábbis - már rég családot kellett volna alapítaniuk, és sokkal többet kellene törődniük az édesanyjukkal. Az anyák elhatározzák hát, hogy kezükbe veszik az irányítást, és egy hétre beköltöznek a fiaikhoz, hogy rendbe tegyék a dolgokat. Egyetlen hét.
Hát olyan nagy kérés ez?

Carol: tökéletes kispolgár, aki minden miatt szorong, és elborzadva nézi a híradóban, mi minden szörnyűség történik a világban.
Matt: playboy, aki egy menő loft lakásban él és egy férfimagazinnál dolgozik. Gazdag, jóképű, minden nap más nőt visz haza, és a kokaint sem veti meg.

Helen: nagyvilági nő volt, igazi hippi, aki elvált, újraházasodott, de még mindig a régi férjébe szerelmes.
Paul: meleg, párkapcsolatban él egy nagy házban, ahol rajta és a barátján kívül még három férfi lakik.

Gillian: azt szeretné, ha a fia egy rendes zsidó lányt venne el, és nagyon vágyik egy unokára.
Daniel: egy szerelmi csalódás után Londonból Edinburgh-be költözött, és már nem hisz a szerelemben.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 359
Borító: KARTONÁLT
Súly: 380 g
ISBN: 9789634335566
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Frei-Kovács Judit

SZERINTEM: Mi törtnik akkor, ha három hatvanas anyuka elhatározza, hogy egy hétre beköltözik a harmincas, szingli, és a szemükben léha fiaikhoz? Megszületik az Egy ​hét, hogy boldog légy című kötet (melyből a Netflix tévésorozatot is adaptált), és kezdetét veszik a szórakoztató és kínos szituációk sorozata.

A sorozatot sajnos nem láttam még, így arról nem tudok nyilatkozni összehasonlítás szinten sem, viszont a könyvvel kapcsolatosan vegyes érzéseim voltak: a szereplők számomra valamiért nem igazán különültek el, és a szerző nem igazán érte el azt, hogy bármelyikhez is tudjak egy picit kötődni, emiatt a három anyuka és a három fia valahogyan összefolytak. Persze itt lehet az is a hiba, hogy nem egyszerre olvastam, és emiatt vesztettem el a fonalat viszonylag gyorsan. ám kétségkívül rányomta a bélyegét az élményemre.

A könyv eleje egyébként kifejezetetten szórakoztató volt, amikor az anyukák eldöntötték a beköltözősdit, illetve amikor betoppantak a fiaikhoz, viszont később helyenként olyan érzésem volt, mintha egy Dél-amerikai szappanopera forgatókönyvét olvasnám. A szerző egyébként brit, tehát nincs kizárva, hogy az angol humorral állok hadilábon – ez pedig jó hír azoknak, akik kifejezetten csípik a műfajt. Talán hasonló kategória (stílus) a Megmondják a csillagok című kötet, ami viszont ezzel ellentétben kifejezetten tetszett nekem.

William Sutcliffe – Egy ​hét, hogy boldog légy könyv recenziós példánya egy bögre kávéval (teklakönyvei), kiadja a Libri Kiadó

Az Egy ​hét, hogy boldog légy számomra nagy erőssége, hogy a végén kiderül, hogy az anyukák mekkora sikerrel jártak, ugyanis egy évvel később is bepillantást enged a karakterek életébe, ezzel pedig nem hagy függővéget a szerző, ami igazán szimpatikus. A másik kérdés, ami felmerült bennem, hogy kicsit talán társadalomkritika is, hiszen napjainkban a harmincas férfiak (és ugyan így a nők), akiknek nincs tartós párkapcsolatuk, házasságuk, gyerekük, csak a munkájuk – vagy talán az sem olyan erőteljesen – hogyan nézhetnek ki a szüleik szemében? Főleg akkor, ha az anyukák kötelességüknek érzik, hogy párt találjanak a gyerekeiknek. Persze, kotnyeleskedésnek is hangozhat, de ugye ez a korosztály sűrűn hallja a "mikor lesz unoka?", vagy a "jaj nem jó ez így!" mondatokat?

Hogy kiknek ajánlom? Akiknek megtetszik a fülszöveg, és valami könnyed, szórakoztatót szeretnének olvasni. Érzésem szerint a hölgyek könyve lesz ez inkább, chick-lit kategóriában, ahol ha a karakterek nem is tökéletesen kidolgozottak, és nagyon komoly mondanivaló sincs, de ez pont hogy szempont az olvasmány választásánál.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése