2019-12-04

Astrid Holleeder – Júdás [Rács mögé juttatta a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét. A testvérét.]

Astrid Holleeder – Júdás [Rács mögé juttatta a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét. A testvérét.] könyv borítója, megjelent a Libri Könyvkiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Emberöltőnyi szenvedés és rettegés után Astrid Holleeder összeszedte minden bátorságát, s leleplezte a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét: a bátyját. Willem Holleeder 1983-ban részt vett a Heineken tulajdonosának világszerte nagy vihart kavaró elrablásában, s csaknem tucatnyi gyilkosság és bérgyilkosság kapcsán merült fel a neve. A saját családját sem kímélte: testvéreit ugyanúgy kihasználta és terrorizálta, mint ellenségeit.

Ám a történelemből tudható, hogy minden zsarnok elbukik egyszer. Astrid Holleedert megrázó tapasztalatai végül arra vezették, hogy megpróbáljon kitörni szorongatott helyzetéből, és az igazságszolgáltatás kezére adja bátyját. Ezzel azonban nem hogy nem múlt el az őt fenyegető életveszély, hanem egyenesen fokozódott...

A Júdás szívszorító beszámoló arról, milyen az élet egy mérgező és veszélyes ember árnyékában. Egyszerre felkavaró családtörténet és bűnügyi kordokumentum, amelyből egyúttal az is kiderül, mit jelent valójában a bátorság, az emberi tartás, a hűség és az erkölcs.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 440
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly:564 g
ISBN: 9789634335627
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Farkas Nóra

SZERINTEM: Ó, ti csodás hollandok! Egyszer könnyesre nevetem magam Hendrik Groen kalandjain, máskor pedig megszeppenve ülök a Júdás fölött, amit szerintem képtelenség egy szuszra elolvasni, annyira rettenetes cselekményt dolgoz fel. Astrid Holleeder megrázó könyve azért is érinti mélyen az olvasót, mert megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Lélektanilag gondolom biztosan van különbség aközött, amikor az olvasó tisztában van azzal, hogy amit olvas az fikció, és aközött, amikor tisztában van vele, hogy memoár, azaz megtörtént eseményekről van szó, nem kitalációról. Egyfajta bűnös kíváncsisággal olvastam el körülbelül a negyedét a könyvnek, aztán annyira megülte a gyomrom, hogy darabokban kellett olvasnom a Holleeder család történetét.

A regény elbeszélője Astrid, akiben Wim a leginkább bízott, és emiatt a legtöbbet tudott a bátyja viselt dolgairól, ám ez közel sem jelentette azt, hogy ezzel megkíméli a húga életét. Az állandó fenyegetettség, készenlét, és rettegés jellemezte Astrid és a másik aktívan jelenlévő testvér, Sonja mindennapjait, a Wim által kiváltott helyzetek pedig sokszor szó szerint benne vannak a könyvben. Számomra ez azért is volt érdekes, mert egy idő után más szemmel néztem Wim szavait, és tökéletesen kirajzolódott belőle az, hogy biztosan valamilyen súlyos mentális betegségben szenvedett, ha tippelnem kellene, akkor a pszichopata és a skizofrén mellett tenném le a voksomat.

Willem Holleederre igazán nem lehetett azt mondani, hogy kis hal volt, hiszen az ő nevéhez köthető a Heineken-gyilkosság (és emberrablás) – igen, a híres sörmárka mögött rejtőző Heineken úrról van szó –, ezen kívül pedig még megannyi gyilkosság, zsarolás, nem válogatva a családja, rokonai, ismerősök, és ismeretlenek között sem.

Astrid Holleeder, Willem Holleeder húga, a Júdás [Rács mögé juttatta a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét. A testvérét.] szerzője
Forrás: ad.nl

Mivel a könyv címe sem árul zsákbamacskát, így nem titok, hogy Wimet elkapták, és Astrid juttatta börtönbe, ez pedig nem volt egy egyszerű helyzet abból adódóan, hogy mekkora kontrollja volt fölötte a bátyjának. Bevallom, engem ez a része a könyvnek sokkal jobban elborzasztott, mint az eleje, pedig az sem piskóta.

Félelmetes, de egyben felemelő érzés volt olvasni a könyv végét, amikor Astrid racionálisan tudta, hogy helyesen cselekszik, ám mégis hatalmas belső vívódások árán tette, amit tennie kell, hiszen mégis csak a bátyját készült lecsukatni, ugyanakkor sem azidő alatt, sem akkor nem lehetett nyugta, amikor Wim börtönbe került.

Azt gondolom, hogy nyilván elég ritka ez a helyzet, de Astrid tartása és ereje figyelemre méltó, hiszen pontosan tudta, hogy nem csak a saját, de a családja élete is veszélyben van, bármi is történjék. Arra viszont kíváncsi lettem volna, hogy a könyv megjelenése után mennyiben változott meg az élete, illetve a bátyjától mennyire van biztonságban, hiszen például amíg a képet kerestem róla, rengeteg találatot dobott fel a Google róla is, illetve a lányáról, Miljuschkáról is, tehát elég nagy figyelmet kapott a család Hollandiában is.

Nagyon nem könnyű olvasmány, viszont rettentő érdekes a szemszög, a szituáció, és az elbeszélés is. Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a sötétebb olvasmányokat, krimiket, thrillereket, mert noha ez egy memoár, a hangulata krimibe illő.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése