2020-03-18

Ali Benjamin – Suzy ​és a medúzák

Mi történik akkor, ha egy osztálytársad, barátnőd egy szerencsétlen véletlen folytán meghal? Hogyan lehet ezt 12 évesen feldolgozni? A Suzy és a medúzák erre keresi a választ, de a könyv egyáltalán nem olyan sötét, mint amennyire elsőre tűnik.
FÜLSZÖVEG: Suzy mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek... és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.

Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának... Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri - Insomnia
Oldalak száma: 316
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 334 g
ISBN: 9789633108697
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Fordító:Weisz Böbe


SZERINTEM: Mi történik akkor, ha egy osztálytársad, barátnőd egy szerencsétlen véletlen folytán meghal? Hogyan lehet ezt 12 évesen feldolgozni? A Suzy és a medúzák erre keresi a választ, de a könyv egyáltalán nem olyan sötét, mint amennyire elsőre tűnik.

A regény egy olyan ifjúsági könyv, ami határozottan nem csak a tiniknek szól, hanem bármely felnőtt olvasót is elgondolkodtatja, kikapcsolja, és bebizonyítja, hogy egy-egy tragédia után bizony fel lehet állni, még akkor is, ha nem tudjuk hogyan kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy egyedül vagyunk a problémánkkal, vagy hogy egy barátságnak mekkora ereje van.

Suzy és Franny elválaszthatatlan barátnők voltak, majd jött a pubertás, és megváltoztak a dolgok. Suzy – ahogyan szerintem nagyon sokunk – a változások ellenére is hitt abban, hogy a barátság köteléke és a szép emlékek egyszer visszatérnek. Lehet, hogy én reménykedtem nagyon, vagy naivan álltam hozzá, de a könyv végig érezteti, hogy egy olyan kapcsolatról van szó, ahol nem volt minden rendben jó ideje. Egy kislány tétovázása arról, hogy hogyan tudja feldolgozni, hogy soha nem is lesznek már rendben a dolgok, nem tudnak leülni, és megbeszélni semmit.

Egy halálesettel és gyásszal kapcsolatos kötet általában szívszorító, de itt egyáltalán nem éreztem ezt, sőt, már-már pozitív volt, ugyanis Suzy utánaolvasva azt kezdi kutatni, hogy mennyi esélye lehetett annak, hogy Franny – aki egyébként kiváló úszó volt – vízbe fulladjon. Ahogyan a cím is utal rá, medúzacsípésre gyanakszik, és hogy ezt bebizonyítsa, elkezdi tanulmányozni a medúzákat.A véleményemet videóban is megnézheted/hallgathatod, ha pedig tetszett, iratkozz fel a csatornámra!

A regénynek erős természettudományos iránya van a medúzák miatt, no és azért, mert Suzy 12 évesen is rengeteg olyan dolgot tud, amit mi nem. Őszintén szólva nagyon tetszett ez a része, pont azért, mert érthetően és világosan vezette le a szerző, nem éreztem csodabogárnak a szöveget, nem olvastam olyan tényeket, melyek nehezen értelmezhetőek lettek volna.

Sokkal több ez a regény, mint aminek elsőre tűnik, nem mellesleg pedig nagyon könnyen olvasható, nem csak a nagy margók és betűméret miatt, hanem a szöveg is gördülékeny. Előbbi pedig talán a fiatalabb olvasókat segítheti, ugyanis ők is bátran olvashatják, kortól függetlenül ad hihetetlen élményt. Amikor azt írtam ifjúsági, ne a tipikus YA könyvekre gondoljatok, mert nagyon messze áll a zsánertől.

Ha szívesen olvasnál barátságról, gyászról, kitartásról, és a természetről, akkor nagyon ajánlom a Suzy és a medúzákat, nem tartom valószínűnek, hogy csalódni fogsz.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése