2020-04-13

Bobby Hall – Szupermarket

Bobby Hall – Szupermarket regény, megjelent a 21. Század Kiadó gondozásában, főbb témák: skizofrénia, mentális betegségek
FÜLSZÖVEG: Nemzedékének legkreatívabb művésze, Bobby Hall, akinek az a.k.a. Logic közreadta káprázatos debütregényét.

"Bobby Hall míves első regénye olyan, hogy elgörbül tőle az ember agya. Épp olyan szilajul tör előre prózai stílusa, mint dalszövegei. A Szupermarket olyan, mintha a Meztelen ebédet összeöntenénk a Száll a kakukk fészkére című regénnyel és aztán az egészet beoltanánk a Harcosok klubjával." - Ernest Cline, a Ready Player One című #1 New York Times Bestseller szerzője

Flynn teljesen besült: depressziós, nemrég kidobta a barátnője és otthon lakik az anyukájával. Úgy volt, hogy a szupermarket majd mindent megváltoztat. Normális munkahely, állandó bevételi forrás. A munka nem is munka igazán, ha ezáltal megmentheted önmagadat. De a dolgok nem éppen olyanok, ahogy ez az árukkal megrakott polcsorok közül látszik.

Flynn egyik nap egy bűntény helyszínére érkezik meg a munkába és hirtelen az egész világ összeomlik körülötte. Titkok bukkannak fel elkínzott elméje mélyéről. Márpedig Flynn nem hajlandó arra, hogy válaszokat keressen a szupermarketben. Hiszen van ott valami, ami úgy tűnik, éppen őt keresi...

A Szupermarket fekete humorú pszichológiai thriller, az őrület és a kreativitás lényegének élveboncolása. Ki hitte volna, hogy az egyik árukkal megrakott polcsoron minden ott rejlik - így a szex, a drog és a gyilkosság is?INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalak száma:288
Borító:PUHATÁBLÁS
Súly:214 g
ISBN:9786155955426
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2019
Fordító:Gazdag Diana

SZERINTEM: Mi történik akkor, ha az ember lánya tényleg nem olvas fülszöveget, de még a könyv elején lévő tartalomjegyzéket is átlapozza? Hatalmas meglepetés, és egy olyan élmény, amiért igazán hálás. A bejegyzésben figyelembe veszem a fülszöveget és azt, hogy a már említett tartalomjegyzék a könyv elején szerepel, egyébként nem sokat tudnék spoilermentesen írni róla.

Nálam a mentális betegségek egyfajta hívószó, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan dolgozzák ezt fel a regényekben, vagy akár azok a szerzők, akiknek tényleges tapasztalatuk van vele. Amikor hozzám került a könyv, szinte semmit nem tudtam róla, csak azt, hogy a skizofréniával foglalkozik.

Mivel érdekel a téma (de laikus vagyok), így tudtam korábban is, hogy mit jelent a skizofrénia, noha nagyon sokan összekeverik a disszociatív személyiségzavarral / identitászavarral. Azt hiszem, hogy a Szupermarket tökéletesen rendbe tudja tenni ezt a fogalomzavart, mert olvasás után a disszociatív személyiségzavarról (DID) is néztem videót, de visszaemlékezve Flynn történetére, ha kívülállóként el is mosódhatnak a határok, a legfontosabb különbség mégis kirajzolódik.


A Szupermaket két részből áll, első blikkre teljesen különbözik a kettő, ráadásul úgy olvastam az elsőt, hogy nem is számítottam semmire, pontosan emiatt az utolsó oldalak elég nagy wow-élményt nyújtottak. A második rész már az elmegyógyintézetben játszódik, és nagyjából minden feltett és ki nem mondott kérdésre választ ad a korábbi cselekménnyel kapcsolatban, sőt, magával a skizofréniával kapcsolatosan is egy elég komplex képet ad, hogy ez bizony nem feltétlenül egy olyan betegség, amire az ember bevesz reggel két szem gyógyszert, és minden rendben van. Vagyis biztosan van ilyen is, de a súlyos formájában olyan epizódok is jelentkezhetnek, mint Flynn-nél.

Olvasás közben azon kattogott az agyam, hogy vajon hány és hány ilyen eset lehetett már a világon, és hogy egy ilyen súlyos betegség mégis milyen csodára és művészetre képes. A regény a főszereplő szemszögéből mutatja meg a történetet, viszont a környezete "véleményére" is kíváncsi lettem volna, hogy azok a részek, epizódok, amikor Frank is jelen van, hogyan zajlottak egy külső szemlélő nézőpontjából.

A Szupermarket egy hangulatolvasmány: ugyan pörög a cselekmény, de az elején én elég nehezen tettem össze, hogy mi miért történik, nem látható a "nagyobb kép", emiatt pedig sokan félretehetik a könyvet még az előtt, hogy igazán beindulna. Ne tegyetek így, igazán megéri olvasni, mert nem csak elgondolkodtat, hanem olyan mondhatni tudást ad, aminek nem feltétlenül néznénk utána – például hogy pontosan mi az a skizofrénia, és a köznyelvben mennyire keveredik a disszociatív identitászavarral – erről a videóban picit bővebben is szót ejtettem.

A Szupermarketet azoknak ajánlanám, akik nyitottak a skizofrénia, és úgy általánosságban a mentális betegségekkel kapcsolatosan, de mégis egy olan történetre kíváncsiak, ami élvezetesen tanít.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése