2020-04-14

Cheryl Strayed – Vadon [Ezermérföldes utam önmagamhoz]

Cheryl Strayed – Vadon [Ezermérföldes utam önmagamhoz] regény, Reese Witherspoon film, Helikon KIadó, Pacifikus Túraösvény
FÜLSZÖVEG: Cheryl mindössze huszonhat éves, mégis úgy érzi, már jó ideje tévutakon bolyong: édesanyja halálát követően családja széthullott, a gyász és a csalódás fájdalmait heroinnal próbálta tompítani.

A kudarcokat átélt, depressziós nő ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy nekivág a több ezer kilométeres Pacifikus Túraösvénynek - egymagában, mindenfajta tapasztalat nélkül, az embert próbáló kihívásokra teljességgel felkészületlenül. Kötetében magával ragadó őszinteséggel meséli el a három hónap alatt megtett ezer mérföld élményeit; az út során szövődött barátságokat, a testet meggyötrő kínkeserves gyaloglást és az ezzel párhuzamos belső zarándoklatot, amely végül kiutat jelentett számára a lelki válságból.

A könyvből 2014-ben sikeres filmfeldolgozás készült, Reese Witherspoon főszereplésével


INFORMÁCIÓ:
Kiadó:HELIKON KIADÓ KFT.
Oldalak száma:548
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:448 g
ISBN:9789634792673
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2019
Fordító:Gázsity Mila

SZERINTEM: Szerintem sokunk fejében megfordult már legalább egyszer, hogy el kellene menni egy hosszú, több hetes vagy hónapos túrára, és közben megismerni önmagunkat, távol lenni a külvilág zajától, és belülre fókuszálni. Én is eljátszottam már a gondolattal, de tudom, hogy ebből soha nem lesz semmi. Igazán nem is vágyom rá, félek is tőle, viszont Cheryl Strayed belevágott ebbe a nagy kalandba – a Vadon a Pacifikus túraösvényen szerzett tapasztalatairól szól, és arról, hogy milyen események vezettek ehhez az elhatározáshoz.

A könyv egyik nagysága pontosan ez, hogy részletesen bemutatja a főszereplő érzéseit, gondolatait azzal kapcsolatosan, hogy mi történik ezen a túrán – sőt, már előtte is –, ami pedig nekem a leginkább tetszett az az volt, hogy a menetelés közben mintegy visszavillanásszerűen bepillanthattunk azokba az eseményekbe is, amik arra az elhatározásra késztették a nőt, hogy elinduljon. Az édesanyja halála volt az egyik ilyen, amit nem tényszerűen mesélt el, és pontosan emiatt a számomra egyik legkeményebb része a könyvnek.

Ebből talán már kiderülhet, hogy noha a Vadon elsőre talán úgy tűnik, hogy teli van szépséges tájleírásokkal, ez mégsincs így: én a lelki vetületei miatt vettem a kezembe a könyvet, de ha a természeti leírások miatt tettem volna így, akkor bizoy csalódnom kellett volna. Van benne néhány, de a lényeg nem a természeten van, noha a túrán Cheryl egyik ellensége pontosan a környezete.


A Vadonban és a túrán emlékezetesek a találkozások, legyenek akár pozitívak, akár negatívak, és ezek a részek is nagyon tetszettek, ahogyan vadidegen emberek egymáshoz viszonyultak – többnyire segítőkészen –, és olyan barátságok születtek, amik talán ezeknek az embereknek az egész életére hatással van. Cheryl persze belefutott olyan emberekbe is, akik ártani akartak neki még az erdő és a semmi közepén is, és itt nyert értelmet az egyedül, nőként, nem veszélyes ez?-kérdése a társainak. Mert én például őszintén szólva egyáltalán nem gondoltam, hogy ez lehet veszélyes is, az állatok nem feltétlen válogatnak, hogy férfi vagy nő, ám a valós veszélyt itt is az emberek generálták.

Hogy kiknek ajánlom ezt a regényt? Mindenkinek, aki szeretne most akár csak fejben is kiszakadni a négy fal közül, és olyan tájakon barangolni, amikre Magyarországon nem is lenne esélye, és mindenkinek, akinek legalább egyszer megfordult már a fejében, hogy el kellene menni egy ilyen túrára, és feszegetni a saját fizikai és lelki határait.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése