2020-04-13

Mi az a Påskekrim? Olvassunk krimit húsvétkor, mint a skandinávok!

Mi az a Påskekrim? Olvassunk krimit húsvétkor, mint a skandinávok! húsvéti szokások, hagyományok, Norvégia, Svédország, Dánia, krimi könyv

Húsvét hétfőjén nem is lehetne aktuálisabb ez a bejegyzés, ugyanis van egy érdekes skandináv szokás, mi szerint krimiket olvasnak ezen az ünnepen – sőt, egész héten! A Påskekrim jelensége Magyarországon nem igazán ismert, viszont Skandinaisztika szakos hallgatóként, és a norvég és svéd kultúra iránt érdeklődőként úgy gondolom, hogy megosztom veletek ezt az érdekességet.Norvégul Påskekrim, svédül Påskkrimnek hívják, az őrület lényege pedig az, hogy a húsvétot megelőző héten krimiket olvasnak, de ennél tovább is mennek: a regények és a novellák mellett interaktív események és kiállítások is várják az érdekődőkel, sőt, a YouTube-on saját mini bűntényes videókat is feltöltenek sokan.

A hagyomány vagy szokás eredete 1923-ból ered, amikor a Bergenstoget plyndret i natt című regény megjelent a húsvéti héten, és ebből egy részlet megjelent az Aftenposten című lapban, mely egyébként Norvégia egyik legfontosabb sajtója. Arra nem találtam konkrétumot, hogy csak egy, vagy több részlet jelent meg, minden esetre közel száz éve a norvégok, svédek, és dánok húsvéti hagyományává vált ez a fajta kikapcsolódás az ünnep előtt és alatt.


Bővebben a videóban meséltem róla, érdemes megnézni, hiszen a bejegyzés nem tartalmaz minden információt, amit összeszedtem róla. Ha van kedvetek, csatlakozzatok ehhez a hagyományhoz, bár tény, hogy nem csak húsvétkor lehet és érdemes krimiket olvasni!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése