2020-05-27

Angela Duckworth – Grit [Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés]

Angela Duckworth – Grit [Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Mi a kiemelkedő teljesítmény titka? Miért vallanak egyesek kudarcot, mások pedig miért sikeresek? Angela Duckworth amerikai pszichológus megmutatja, hogy a titok nyitja az ún. Grit-hatás. Ez az erő akkor lép működésbe, ha az elszántság, a kitartás, az állhatatosság és a szenvedély hosszú távú célokkal párosul.

Legyen szó diákokról, sportolókról, zenészekről, cégvezetőkről, alkotóművészekről vagy bármilyen egyéb hivatásról, a grit felfedezhető minden nagy teljesítményt elérő ember életútjában. A szerző saját személyes élettörténetét felhasználva kutatási eredményekkel és érdekfeszítő esettanulmányokkal mutatja be, hogy alapvetően nem a szerencse és a veleszületett tehetség határozza meg lehetőségeinket és teljesítményünket. Sokkal fontosabb tényező az akaraterő, a kitartás és az állhatatosság. A tehetséggel szemben ráadásul ezek fejleszthetők.

o Miért számít kétszer annyit az erőfeszítés, mint a tehetség?
o Hogyan hozhatjuk működésbe a Grit-hatást az IQ-nktól és a körülményeinktől függetlenül?
o Hogyan élvezhetjük egy életen át mindazt, amit csinálunk?
o Hogyan válhat a gyakorlás szenvedés helyett örömforrássá?
o Mi tesz jót a gyereknek: a szerető támogatás vagy magas elvárások?

Angela Duckworth könyve megmutatja, hogyan győzhetjük le saját korlátainkat, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobb teljesítményt, és miként emelkedhetünk ki az átlagból.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:423
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:394 g
ISBN:9789634330455
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Fordító:Dövényi Ibolya & Szajki-Vörös Adél

SZERINTEM: Azt hiszem mindenki kíváncsi arra, hogy miért lesz az egyik emberből kiemelkedően sikeres személy, míg a másiknak csak az ábrándozás jut arról, hogy egyszer talán ő is megélheti a sikert. Persze a siker relatív, viszont Angela Duckworth azt kutatta és kutatja, hogy mitől emelkedik ki valaki abban, amit csinál.

Ha röviden és tömören kellene összefoglalni, akkor a szerző már a könyv legelején rávilágít arra, hogy a sikeres emberek nem feltétlen – sőt, sokszor egyáltalán nem – kimagaslóan tehetségesek, ellenben elszántak és kitartóak, míg a nagyon tehetséges emberek a legtöbbször kevésbé kitartóak és szorgalmasak, és pontosan emiatt a gritnek nagyjából semmi köze a velünk született adottságainkhoz vagy az IQ-nkhoz.

A kötetben nagyon sok tanulmány leírása olvasható, korábbi kísérleteket is alapul vett Duckworth, az elméleti dolgokon túl pedig több embert meginterjúvolt a grit-hatás keresése közben. Olyan embereket, akik kimagaslóan sikeresek abban, amit csinálnak, arra keresve a választ, hogy miben más az ő helyzetük, mint bárki másé. Itt egy úszó vallomása volt számomra döbbenetes, aki azt nyilatkozta, hogy ha azt mondják neki, ússza le a távot 115 másodperc alatt, akkor leússza, de másnap már 114 másodperc lesz a cél, és így tovább. A többi interjúból is felsejlik, hogy a grit részben nem más, mint a saját magunkkal és a saját teljesítményünkkel vívott harc, a folyamatos versengés saját magunkkal: ha ma ezt megcsinálom x idő alatt, akkor holnap x-1 idő alatt kell teljesítenem.

Angela Duckworth – Grit [Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló

Elsőre a grit szócska ijesztő lehet, de nem az, ne tántorítson el senkit a könyvtől: a szerző élvezetesen és érdekesen írja le konyhanyelven, azaz a laikusok, az olvasók számára érthetően, hogy egyrészt mi az a grit, másrészt hogyan tudjuk saját magunkból előcsalogatni, vagy akár hogyan segíthetünk másoknak ebben, ráadásul nem csak a levegőbe beszél: ő maga is váltott, az üzleti szféráról nyergelt át a tanítás, a pszichológia, és a kutatás mezejére, mindezt több év gyakorlat után, közel 30 évesen.

Nőknek és férfiaknak is egyaránt hasznos és élvezetes olvasmány lehet a Grit, főleg azoknak, akik szeretnének jobbak lenni az életük valamely területén, de azoknak is, akik nem feltétlenül értik, hogy miért is olyan sikeresek abban, amit csinálnak.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése