2020-05-28

Daniel Cole – Végjáték (Rongybaba 3.)

Daniel Cole – Végjáték (Rongybaba 3.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Egy bezárt szoba.
Egy holttest.
Egy sírba vitt titok.

Amikor a nyugalmazott rendőr őrmestert, Finlay Shaw-t holtan találják egy bezárt szobában, mindenki elkönyveli, hogy öngyilkosság történt. A kegyvesztetté vált William "Wolf" Fawkes nyomozó azonban másra gyanakszik.

Korábbi társával, Emily Baxter nyomozóval és Edmunds magánnyomozóval közösen Wolf kutakodni kezd Shaw múltjában. Vajon tényleg olyan feddhetetlen volt, amilyennek hitték? Vagy mégis folt esett a becsületén?

Ám nem mindenki örül Wolf visszatérésének, és ahogy nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a rendőrségi korrupcióról, úgy sodorja magát egyre nagyobb veszélybe. Hamarosan már nemcsak a karrierje forog kockán, hanem a hozzá legközelebb állók élete is...INFORMÁCIÓ:
Kiadó:Libri - Insomnia
Oldalak száma:433
Borító:KARTONÁLT
Súly:340 g
ISBN:9789633109793
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Fordító:Illés Róbert

SZERINTEM: A Rongybaba-trilógiából némiképp kilóg ez a kötet, mert krimi, de mégsem annyira pörgős és véres, mint a Rongybaba és a Hóhér, ugyanakkor többen úgy írtak róla, hogy nem is krimi. Nos, ahogyan korában említettem, számomra egyre fontosabbak a karakterek, és nem a cselekmény, így számomra abszolút krimi volt, még akkor is, ha itt nem egy vérengző gyilkos nyomába kell erednie a szereplőknek, hanem bizony olykor egymást kell közelebbről is megnézniük.

Az alapfeltevés klasszikusnak számít, egy belülről bezárt szoba, egy halott volt rendőrfőnök, és a dilemma, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság történt? Ha gyilkosság, akkor hogyan, de leginkább ki lehetett az? A fülszövegből tulajdonképpen kiderül, hogy mi történt, és igazából sejthető is, bár a hogyanok a fontosabbak. Ezek alapján ha azt mondom, korrupció, nem spoilerezek sokat, ellenben érthetőbb lesz az is, hogy miért teljesen más ez a kötet, mint az előző kettő.

Olyan érzésem volt, hogy a karakterközpontúság kicsúcsosodott ebben a regényben, sokkal inkább a nyomozók magánélete, az egymáshoz fűződő viszonyuk, és az elveik kerültek előtérbe ahelyett, hogy egy vérengző gyilkost hajszolnának – emiatt lehet nem igazán vonzó ez a kötet –, számomra viszont pont ez adta meg a varázsát, ugyanis a kétkezi gyilkosok helyett itt az öltönyös gyilkosok kaptak főszerepet, az erő helyett pedig a gondolkodásra került át a hangsúly. Kicsit talán lassabb, megfontoltabb, mondjuk úgy észjáték ez a regény, és ugyan annyira – ha nem jobban – élveztem, mint a felvezetést.

Egy krimiben általában nem az érzelmeket keresi az ember, de nálam ez is plusz volt: megszerettem Emily Baxtert, Fawkes nyomozót is, és talán a második kötetben lévő humor is itt csúcsosodott ki, ami ugyan nem alapkelléke egy kriminek, én mégis rajongok azért, ha nem csak savanyúan képesek hozzállni a szituációkhoz, legyenek azok bármilyen komorak is.

A férfi az asztalon heverő tálra pillantott.
– Ez a növény haldoklik.
– Az az ebédem.

Úgy gondolom, hogy akinek tetszett az első és a második rész, azoknak tetszhet a Végjáték is, és a már sokat emlegetett Angela Marsons-féle Kim Stone-sorozat rajongóinak újabb gyöngyszem lehet Daniel Cole sorozata. Talán egy krimiről az embernek nem az ugrik be először, hogy könnyek közt és mosolyogva fejezi be, de én így tettem, mert minden szálat elvarrt a szerző, a karaktereinek pedig olyan lezárást adott, amivel nyugodt szívvel képes az olvasó elengedni a kezüket.

Azoknak a krimirajongóknak ajánlom a Végjátékot, akik olvasták a Rongybabát és a Hóhért, de mégis nyitottak egy kis váltásra, más szemszögre, nem utolsó sorban pedig az sem zavarja őket, ha a nyomozókról is picit többet tudhatnak meg.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése