2020-05-13

Hugh Howey – Holston (A siló 1.)

Hugh Howey – Holston (A siló 1.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A Siló félig-meddig földbe süllyedt betontorony, ahová a lakosság egy része szorult be az egykori nagy csapás elől, ami a külvilágot lakhatatlanná, mérgezővé tette. Az összezártságban csak a szigorú rendszabályok könyörtelen kikényszerítésével képesek rendet tartani a száznegyvennégy szintes, túlnépesedett monstrum hatóságai - ideig-óráig legalábbis, hiszen nyílt titok, hogy legalább minden generáció idején zavargások robbannak ki, amelyek következményeit rendszeresen eltitkolják a később születendők elől. Így senki sem tudja, mi tette lakhatatlanná a világot, egyesek pedig arra kezdenek gyanakodni: talán senki, talán átverik őket, a külvilág nem is olyan szörnyű, amilyennek hazudják. Ez az eretnek gondolat a Siló seriffjének történelem után érdeklődő felesége fejében is megfogan, és a seriffnek nincs más választása, mint hogy saját asszonyát is takarítani küldje a külvilágba, ahonnan nincs visszaút.INFORMÁCIÓ:
Kiadó:KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma:62
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:210 g
ISBN:9789633731321
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2013
Sorozat:SÖTÉT ÖRVÉNY
Fordító:Rákócza Richárd

SZERINTEM: Újabb ékes példa arra, hogy ha egy könyvet rengetegszer látsz valamilyen formában, és fel is kelti az érdeklődésed, akkor ne kerülgessétek egymást, mint macska a forró kását, hanem tessék neki egy esélyt adni, és elolvasni. Na jó, A siló-sorozat nem üldözött annyira intenzíven, de mégis rengetegszer láttam az elmúlt pár évben, idén tavasszal pedig meg is rendeltem a sorozatot, ha már 200 Ft-ért dobálták az ember után – áprilisban pedig el is olvastam az első részt.

A könyv a mindössze 62 oldalával igen rövidke, és véleményem szerint csak ízelítőt ad a sorozathoz – vagy felvezetőt –, de mindenképpen egy izgalmas olvasmánnyal volt dolgom már csak abból a szempontból is, hogy a Holston világában nem szabad kimenni, ugyanis a levegő mérgező, és néhány percen belül meghal az ember. Ismerős? Na jó, egy kicsit eltúlozva, posztapokaliptikus környezetbe helyezve a #maradjotthon szlogent.


Sajnos az első könyvből nem derül ki, hogy mi teszi ezt a disztópikus világot mérgezővé, az azonban igen, hogy a szerző egy csavarral megvezeti az olvasót, és a végén nem igazán érti, hogy hogyan folytatódik a sorozat. A seriff hisz abban, hogy mivel nem volt más választása, és a feleségét is ki kellett küldenie takarítani – majd meghalni –, mégis lehetett a nőnek esélye a túlélésre, ezért úgy dönt, utána megy.

Mivel ennyire rövid töténetről van szó, így könnyen és gyorsan olvasható, mégis elég sok kérdést felvet az olvasóban – bennem például a szerző által felvázolt világképről, hogy miért és hogyan, továbbá a már említett csavar után hogyan tovább? Valószínűleg a többi kötetben kiderülnek ezek a dolgok, addig viszont úgy gondolom, hogy egy egészen remek ízelítőt kaptam, ráadásul a sci-fi címke is rajta van Molyon, szóval bízom benne, hogy ha tetszik, akkor a műfajt is nagyobb kedvem lesz jobban megismerni.

Aki unja már a négy falat otthon, annak mindenképp érdekes lehet, na meg azoknak is, akik szeretik a posztapokaliptikus és disztópikus történeteket, vagy akár csak a rövid könyveket. Szerintem nemtől független mindenkinek tetszhet, akikre igazak a fentiek.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése