2020-05-30

Julien Sandrel – A ​csodák könyve

Julien Sandrel – A ​csodák könyve General Press Kiadó, könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Élj úgy mindennap, mintha az lenne az utolsó!

Váratlan, lenyűgöző és vicces könyv egy anya kissé őrült fogadásáról. A tét: a fia élete.

Louis tizenkét éves. Ma reggel meg akarja osztani az anyjával a legfontosabb titkát: hogy életében először szerelmes. Thelma azonban, mint mindig, a munkájával van elfoglalva. A dühös és csalódott fiú felpattan a gördeszkájára, és leszáguld egy lejtőn. Az alján azonban belerohan egy teherautóba.

A prognózis komor. Ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. Thelma kétségbeesve tér haza a kórházból, és a fia szobájában talál egy kis füzetet. Benne Louis felsorolta az összes ,,csodáját", vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyeket az életében át szeretne élni.
Thelma úgy dönt, hogy oldalról oldalra haladva elvégzi ezeket a csodákat. Ha Louis meghallja a kalandjait, meglátja, milyen szép az élet. Talán ez segít neki visszatérni. És ha négy héten belül Louis-nak meg kell halnia, akkor Thelma a csodák könyvén keresztül éli azt az életet, amelyről a fia álmodott.
De nem olyan könnyű egy tinédzser álmait megvalósítani, amikor több mint negyvenéves vagy...

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma:271
Borító:KARTONÁLT
Súly:290 g
ISBN:9789634523772
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Fordító:Kiss Rita

SZERINTEM: Egy szívszorító, de mégis humoros könyv, ami elsőre talán risztó lehet a fülszöveg alapján, ugyanis egy tizenkét éves kisfiú egy baleset miatt kómába esik, és nem tudni mekkora esély van arra, hogy felébred. Az édesanya megtalálja a füzetet, amiben a bakancslistáját, a csodáit írta össze, amiket az életében szeretne megvalósítani, átélni. A könyv arról szól, ahogyan az édesanya küzd, hogy a fia felébredjen, ezért elkezdi megvalósítani a terveit.

A csodák könyve közel egy hónapot ölel fel, amikor Louis egy teljesen átlagos napon balesetet szenved, ez pedig fenekestül felforgatja a szerettei életét. Én is vonakodtam kézbe venni, mert nem tudtam, hogy mennyire szomorú a történet, mennyire ráz majd meg, de rögtön az elején leszögezném, hogy sokkal inkább a reményről, a küzdelemről, és az újrakezdésről szól, mintsem a bánatról.

Ha csak néhány percet visszamehetnék az időben, jobban odafigyelnék. Ha csak néhány hónappal, néhány évvel visszamehetnék az időben, annyi mindent csinálnék másképp!

Thelma, Louis édesanyja tipikus karrierista nő, aki belekényszerül abba, hogy a munkája legyen a legfontosabb számára, ez pedig nyilvánvalóan átértékelődik, amikor a fia válságos állapotba kerül. Mostanában nagyon sokat gondolkodom azon, hogy mennyire befolyásolja a munkánk az életünket, A csodák könyve pedig tökéletes választ ad rá, és elgondolkodtat, hogy vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is ennél. Thelma szála volt emiatt a legérdekesebb számomra, aki gyakorlatilag teljes átalakuláson ment keresztül a regény elejétől a végéig, a közel negyvenéves nő megtanult élni, megtanulta meglátni az élet apró örömeit, és azt hiszem nem spoilerezek azzal, ha azt mondom, hogy még a szerelem is rátalált.

Szeretek elgondolkodni és olvasni is arról, hogy min múlik az emberek sorsa, hogy egy-egy ember élete egy-egy fontos, szeretett személy halálával mennyit tud változni, és hogy mennyit számít az, hogy hogyan szemléljük a környezetünket, tudjuk-e értékelni az apró csodákat körülöttünk, legyen az akármilyen pici vagy hétköznapi is. Thelma ezt tanulja meg A csodák könyvében.

Anyámnak megvan az a tehetsége, hogy az életről szóló prédikációival éppen akkor sikerül megríkatnia, amikor szükségem van rá. Azt hiszem, egy anyához ez is hozzátartozik.

Anyám pajzán élvezettel játszotta az érdeklődő dokumentumfilmes szerepét, felvette, amint arról faggat, milyen érzés ennyire közel állni ahhoz, hogy egy faszt tetováljanak a jobb orcámra, sose lehessen tudni ugye, hisz nem beszélek japánul, haha! Nagyon vicces.

A regény egészen rövidke, mégis nagyon a szívemhez nőtt, ugyanis nem csak az édesanya, hanem a nagymama is nagyobb változáson megy keresztül, a kettejük kapcsolata is megváltozik – nem is csoda, hiszen együtt teljesítik Louis csodáit, a közös élmények pedig összekovácsolják az embereket. Számomra a fent leírtak voltak a legérdekesebb és a legszívhezszólóbb részek, ám mivel nincs gyermekem, így Louis monológjait csak érdeklődéssel fogadtam. Mert a kisfiú egy idő után fejben felébredt, és a teste nem engedelmeskedett neki, erről pedig a Könnycsepp című könyv jutott eszembe, ami megtörtént események alapján íródott.

A csodák könyve fikció, ám mindenkinek ajánlom nemtől és életkortól függetlenül, aki szeret elmélkedni az élet értelmén, a múlandóságon, de ugyanakkor nem zavarja, ha humoros köntösbe csomagolja mindezt a szerző. Ez a regény igazi kincs, vagy mondhatjuk úgy, csoda.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése